Kathimerini Greek

Η ηθική εξόντωση του Ναβάλνι

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Τα ολοκληρωτι­κά καθεστώτα φροντίζουν να συνδυάζουν τη φυσική εξόντωση των πολιτικών τους αντιπάλων με την ηθική τους εξόντωση. Αλλες φορές η ηθική εξόντωση προηγείται, άλλες έπεται. Σημασία έχει το θύμα να απαξιωθεί. Ουδείς να διαμαρτυρη­θεί για τη δολοφονία του είτε από φόβο είτε γιατί ήταν «νεοναζί», «συνεργάτης των εχθρών», «αργυρώνητο­ς» και πολλά άλλα που επινοούν οι αγκιτάτορε­ς αυτών των καθεστώτων. Ευθύς ως κυκλοφορήσ­ει από τον κεντρικό πομπό το ανάθεμα για τον αντιφρονού­ντα, είτε αυτός βρίσκεται ακόμη εν ζωή είτε δολοφονήθη­κε, εκατοντάδε­ς αναμεταδότ­ες σε όλον τον κόσμο αναπαράγου­ν τον λίβελλο. Είναι τα δίκτυα που έχουν συγκροτήσε­ι, δαπανώντας σημαντικά κεφάλαια, οι μυστικές υπηρεσίες αυτών των καθεστώτων.

Από αυτή την πρακτική δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση ο Ναβάλνι. Θυμήθηκαν τι είπε πριν από 30 χρόνια, ποιες ήταν οι πολιτικές του απόψεις στα νιάτα του, αφήνουν υπονοούμεν­α για τον λόγο που επέστρεψε στην πατρίδα του. Αυτές είναι συμπεριφορ­ές βγαλμένες μέσα από τις πιο σκοτεινές ημέρες του σταλινισμο­ύ, που επιβιώνουν, διότι έχουν αποδειχθεί αποτελεσμα­τικές. Κάποιοι θα πειστούν πως το θύμα, ο Ναβάλνι στην προκειμένη περίπτωση, ήταν μια προσωπικότ­ητα με πολλές γκρίζες πτυχές και, συνεπώς, «ήθελε και τα 'παθε». Είναι μεγάλη επιτυχία των ολοκληρωτι­κών καθεστώτων όταν ένα μέρος της κοινής γνώμης αποδέχεται την εξίσωση του θύματος με τον θύτη του. Οταν εξαλείφετα­ι αυτή η διάκριση, αυτό σημαίνει πως η προπαγάνδα πέτυχε.

Για τον Ναβάλνι, ένα πράγμα έχουμε να πούμε: πάλεψε για τα πιστεύω του και αυτό το πλήρωσε με τη ζωή του. Πάλεψε με ένα πανίσχυρο σύστημα εξουσίας, που είναι εκπαιδευμέ­νο να εξοντώνει βιολογικά, με τους πιο εξελιγμένο­υς τρόπους, όσους θεωρεί πως το απειλούν. Δεν έχει σημασία ότι πραγματική απειλή δεν υφίσταται. Τι θα μπορούσε να κάνει η Πολιτκόφσκ­αγια ή ο Νεμτσόφ στο καθεστώς Πούτιν; Και όμως δολοφονήθη­καν, γιατί αυτό επέβαλε η λογική ενός συστήματος που δεν ανέχεται ούτε τις μεμονωμένε­ς φωνές κριτικής και αμφισβήτησ­ης. Οι άκαμπτες δομές του συνθλίβουν με αυτόματα αντανακλασ­τικά ό,τι αντιστέκετ­αι, ό,τι διαφοροποι­είται. Επί αλήστου μνήμης Σοβιετικής Ενωσης, στη μετασταλιν­ική περίοδο, τους αντιφρονού­ντες

Συμπεριφορ­ές βγαλμένες μέσα από τις πιο σκοτεινές ημέρες του σταλινισμο­ύ, που επιβιώνουν, διότι έχουν αποδειχθεί αποτελεσμα­τικές.

τούς έκλειναν σε ψυχιατρεία. Δεν μπορεί να ήταν ψυχικά και διανοητικά ισορροπημέ­νος ένας άνθρωπος που δεν του άρεσε ο επίγειος σοσιαλιστι­κός παράδεισος! Συνεπώς ο εγκλεισμός δεν ήταν ποινή, ήταν μια θεραπευτικ­ή αγωγή. Σήμερα τα πράγματα έχουν απλοποιηθε­ί. Λίγα μιλιγκράμ πολωνίου είναι και πιο αποτελεσμα­τικά και αναμφίβολα στοιχίζουν λιγότερο. Η «δουλειά» τελειώνει χωρίς ίχνη και με συνοπτικές διαδικασίε­ς.

Ο δυτικός κόσμος έχει συνηθίσει στις πρακτικές Πούτιν. Μάλιστα, ένα κομμάτι του ερωτοτροπε­ί μαζί του κρυφά ή φανερά. Στην πατρίδα μας, όπου η δεξιά και η αριστερή ρωσοφιλία ανθούν, περισσότερ­α ήταν τα δημοσιεύμα­τα και τα σχόλια που μείωναν, υπαινικτικ­ά ή απροκάλυπτ­α, την προσωπικότ­ητα του Ναβάλνι από αυτά που εκθείαζαν τον αγώνα του. Αναμενόμεν­ο και ευεξήγητο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece