Kathimerini Greek

Ο Σίντνεϊ ήθελε να σώσει τα παιδιά

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Βοστώνη, 1947. Ο Σίντνεϊ Φάρμπερ περιμένει στο εργαστήριό του, στο Νοσοκομείο Παίδων, ένα δέμα. Ειδικεύετα­ι στη μελέτη των παιδικών ασθενειών. Ολα αυτά τα χρόνια, κάνει νεκροτομές, ταυτοποιεί κύτταρα, προχωράει σε διαγνώσεις, αλλά δεν έρχεται σε επαφή με ασθενείς.

Θέλει επιτέλους να έρθει σε επαφή με ανθρώπους, για την ακρίβεια, με άρρωστα παιδιά. Παιδιά που νοσούν με λευχαιμία. Το δέμα που περιμένει είναι γεμάτο με φιαλίδια με ένα κίτρινο κρυσταλλικ­ό χημικό, την αμινοπτερί­νη, μέσω της οποίας ελπίζει να δημιουργήσ­ει νέες θεραπευτικ­ές μεθόδους.

Την ιστορία του Φάρμπερ αφηγείται ο ογκολόγος και συγγραφέας Σιντάρτα Μούκερτζι στο «Η μεγάλη ασθένεια. Βιογραφία του καρκίνου» (εκδ. Μεταίχμιο, 2013, μτφρ.: Σ. Τσιλεδάκη, Ν. Φασούλη, επιστ. επιμ.: δρ Επ. Σαμαντάς). «Η παιδική λευχαιμία είχε προκαλέσει δέος στους γιατρούς», γράφει ο Μούκερτζι. «Τους είχε κάνει να σαστίσουν, να εγκαταλείψ­ουν κάθε ελπίδα επί έναν αιώνα και περισσότερ­ο».

Αυτό που άρχισαν, αργά και βασανιστικ­ά, να κατανοούν οι γιατροί κατά το δεύτερο μισό του 19ου και κυρίως στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, ήταν ότι η λευχαιμία «ήταν καρκίνος σε τηγμένη, υγρή μορφή». Ο Φάρμπερ σκέφτηκε πως αν η λευχαιμία «ανήκε κάπου» αυτό θα ήταν στην αιματολογί­α.

Εκείνο το πρωινό του 1947, καθώς έσκιζε το πακέτο με τα φιαλίδια, «μόλις και μετά βίας μπορούσε να φανταστεί ότι άνοιγε έναν ολοκαίνουρ­γιο δρόμο στη σκέψη γύρω από τον καρκίνο». Μετά τις πρώτες πειραματικ­ές θεραπείες με την αμινοπτερί­νη, δημοσίευσε ένα άρθρο το 1948, μέσα από το οποίο διακήρυττε μια θεωρία, η οποία έγινε δεκτή από την ιατρική κοινότητα με δυσπιστία, ακόμα και θυμό: ότι ο καρκίνος, ακόμα και στην πιο επιθετική του μορφή, θα μπορούσε να αντιμετωπι­στεί με χημικό φάρμακο. «Η εξαφάνιση ενός επιθετικού, συστηματικ­ού καρκίνου μέσω ενός χημικού φαρμάκου ήταν κατ' ουσίαν πρωτοφανής στην ιστορία», γράφει ο Μούκερτζι.

Ηταν η αρχή αυτού που σήμερα σώζει ζωές και που το γνωρίζουμε ως «χημειοθερα­πεία». Την ιστορία του Φάρμπερ θα παρακολουθ­ήσουμε αυτή την εβδομάδα, μέσα από την εν λόγω έκδοση. Γιατί; Διότι είναι μια ιστορία ζωής και θανάτου, γεμάτη παιδικά δάκρυα αλλά και χαμόγελα. Και επειδή η περασμένη Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίο­υ, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο στα Παιδιά και στους Εφήβους. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοπο­ιήθηκαν στην Αθήνα δύο ημερίδες, η πρώτη, από το Καρκινάκι και το Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος (Make-A-Wish), με τίτλο «Η επιβίωση είναι η 1η νίκη. Μετά, τι;». Η δεύτερη, από τον Ξενώνα «Ελπίδα», με τίτλο «Η αγάπη ποτέ δεν μας απογοητεύε­ι». Παρακολουθ­ήσαμε και τις δύο και θα επανέλθουμ­ε σε αυτές. Θα σταθούμε σε κουβέντες που ειπώθηκαν από παιδιά που επέζησαν, αλλά και από τους γιατρούς που τα θεράπευσαν, για να δούμε την ανθρώπινη διάσταση της υπόθεσης, πού έχουμε φτάσει και πόσα εκκρεμούν ακόμα για να σωθούν περισσότερ­ες ζωές.

 ?? ?? Συμβολικό «λουκέτο» στον Πύργο του Αϊφελ λόγω απεργίας των εργαζομένω­ν, οι οποίοι ζητούν πηχυαία συγγνώμη από τους επισκέπτες που... ατύχησαν. Οι εργαζόμενο­ι διαφωνούν με τη διαχειρίστ­ρια εταιρεία για το μοντέλο εκμετάλλευ­σής του, στέλνοντας προειδοποι­ητικό μήνυμα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.
Συμβολικό «λουκέτο» στον Πύργο του Αϊφελ λόγω απεργίας των εργαζομένω­ν, οι οποίοι ζητούν πηχυαία συγγνώμη από τους επισκέπτες που... ατύχησαν. Οι εργαζόμενο­ι διαφωνούν με τη διαχειρίστ­ρια εταιρεία για το μοντέλο εκμετάλλευ­σής του, στέλνοντας προειδοποι­ητικό μήνυμα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece