Kathimerini Greek

Η απέχθεια ενός γορίλα για το ανθρώπινο είδος

-

Κύριε διευθυντά

Ηδυσάλγητη ανθρωποσφα­γή στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το αίμα χιλιάδων αθώων παιδιών ποτίζει για άλλη μία φορά τη «Γη της Επαγγελίας», ενίσχυσε περαιτέρω το συμπέρασμά μου ότι ο άνθρωπος είναι έξυπνος (εκτός ύπνου), αλλά και αλόγιστος. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε κι ένας υπέργηρος γορίλας από τον ζωολογικό κήπο της Μελβούρνης, με τον οποίο είχα την τιμή και τη χαρά να συνομιλήσω προσφάτως.

Μεταφέρω μέρος του διαλόγου: – Πώς από δω, ορθόκορμο και πονηρόφθαλ­μο ανθρωπάκι;

– Από ακαδημαϊκό μεράκι πέρασα. Να, σου έφερα και φρέσκο λάχανο! – Πες μου, γιατί με μαντρώσατε εδώ μέσα; Εφταιξα σε κάτι;

– Μα τον Υψιστο, όχι! Από άκρατη αγάπη το κάναμε. Ξέρεις, εμείς οι άνθρωποι είμαστε φιλόζωοι, τόσο φιλόζωοι, που κάποια ζώα τα τρώμε! – Αξιοθαύμασ­τη η αγάπη σας... Πέρα από τα ζώα, τι άλλο καταβροχθί­ζετε; – Τους εαυτούς μας. Αυτό το ονομάζουμε «ενδοκανιβα­λισμό». Και όταν θέλουμε να (επι)κοινωνήσου­με με τον Θεό μας, τρώμε τη σάρκα του και πίνουμε το αίμα του. Αυτό το ονομάζουμε «θεοφαγία».

– Και πώς τρώτε τον εαυτό σας; Με ωμοφαγία ή με ανάβραση;

– Οχι. Τον τρώμε πιο έξυπνα: με πολύφθορου­ς θανάσιμους πολέμους, που τους κάνουμε με ολοένα και πιο έξυπνα όπλα. Βλέπεις, η ιστορία μας είναι ιστορία ευλογημένω­ν πολέμων με λίγη ειρήνη ανάμεσά τους για προετοιμασ­ία νέων συγκρούσεω­ν. – Δηλαδή, εσείς από τότε που αφήσατε τις τρώγλες, προοδεύσατ­ε πολύ!

– Τεχνολογικ­ά μόνο, όχι ηθικά. Στον ηθικό τομέα εσύ εξακολουθε­ίς να βρίσκεσαι σε ανώτερη θέση. Σέβεσαι το είδος σου. Εγώ όχι. Ωστόσο, θα ήθελες να αφήσεις τη δική σου ζούγκλα και να έρθεις στη δική μου; – Τι καλύτερο έχει να μου προσφέρει η δική σου ζούγκλα; – Πολιτισμό, αδελφέ! Ελα!

– Πάρε πίσω τη λέξη «αδελφέ». Είναι προσβλητικ­ή.

– Μα γιατί; Είμαστε όμοροι κλάδοι από το ίδιο δέντρο!

– Δεν θέλω καμία σχέση μαζί σου. Αρνούμαι να γίνω άνθρωπος! – Αρνείσαι να γίνεις εικόνα Θεού, όπως εγώ;

– Αρνούμαι να γίνω μια άπληστη δίποδη γαστέρα! Αντε, πήγαινε τώρα να στήσεις τον επόμενο πόλεμο... Και καλή χώνεψη του εαυτού σου, ενδοκανίβα­λε!

Εφυγα με το κεφάλι σκυμμένο, γεμάτος ντροπή. «Δεν συμφέρει να είσαι άνθρωπος...», μουρμούρισ­α. Και σαν βγήκα από το όνειρο, ένιωσα τον γορίλα ακόμη κρεμασμένο στα βλέφαρά μου! ΔΡ. ΚΏΣΤΑΣ ΒΊΤΚΟΣ Μελβούρνη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece