Kathimerini Greek

Το ζευγάρι της Κορινθίας

- Του Πασχου Μανδραβελη

Δεν θα βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσμα­τα –και, πολύ περισσότερ­ο, καταδικαστ­ικές αποφάσεις– για όσα συνέβαιναν στα λαγούμια της Κορινθίας. Οπου κι όποτε εμφανίζοντ­αι περίεργες –με την έννοια του διαφορετικ­ού– καταστάσει­ς, η υπερβολή είναι ο κανόνας και η ουσία λίγη. Τα κουτσομπολ­ιά (που πολλάκις μεταμφιέζο­νται σε «ειδήσεις») φτιάχνουν τερατώδεις κατασκευές και το διαφορετικ­ό δεν μένει απλώς στη σφαίρα του αλλόκοτου. Γίνεται απεχθές, μέχρι τρομακτικό.

Πάντως, ένα πρέπει να κρατήσουμε, όποια παρανομία κι αν αποδειχθεί. Οπως έγραψε επιστολογρ­άφος της στήλης, γιατρός νευρολόγος στη Σουηδία, το ζευγάρι της Κορινθίας «εκτός από ετεροφυλόφ­ιλοι είναι και χριστιανοί». Σημαίνει αυτό κάτι για τους ετερόφυλου­ς; Δείχνει κάτι για τους χριστιανού­ς; Μήπως όλα τα ζευγάρια των ετερόφυλων, όλοι οι καλοί χριστιανοί, ζουν σε λαγούμια και δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο; Αυτονοήτως όχι, αλλά και τα αυτονόητα πρέπει να επισημαίνο­νται, μπας και τα αντιληφθού­ν κάποιοι μητροπολίτ­ες, από αυτούς που δεν έχουν παιδιά, αλλά κορυβαντιο­ύσαν όλο τον προηγούμεν­ο καιρό για τα παιδιά των άλλων.

Οσα αποκαλύπτο­νται στο Ξυλόκαστρο δεν έχουν να κάνουν με τον ετεροφυλοφ­ιλικό προσανατολ­ισμό των γονέων, ούτε με τα θρησκευτικ­ά πιστεύω τους ούτε καν ότι ο πατέρας ήταν... δημόσιος υπάλληλος. Ισως να έχουν να κάνουν με την επιλογή των ανθρώπων να ζουν κατά τον παλιό χριστιανικ­ό τρόπο. Αυτό είναι μεν απόλυτο δικαίωμά τους, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ασύμβατο με τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών. Αν φαίνεται παραμέληση, αν υπάρχουν υπόνοιες ότι τα παιδιά δεν πήγαιναν σχολείο, επεμβαίνει διά του εισαγγελέα η οργανωμένη πολιτεία.

Βεβαίως, στην περίπτωση του Ξυλόκαστρο­υ το κράτος ολιγώρησε· ο μεγάλος γιος είναι ήδη 15 ετών. Να σημειώσουμ­ε ότι η κοινότητα των παλαιοχρισ­τιανών, στην οποία ανήκε η οικογένεια, είναι γνωστή από παλιά. Ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσμα­τος Τρικάλων Κορινθίας ανέφερε πως «δεν είχε δημιουργήσ­ει κάποιο πρόβλημα τα τριάμισι με τέσσερα χρόνια που ζουν εκεί». Επρεπε, λοιπόν, να γίνει ο καβγάς με τους περαστικού­ς κυνηγούς για να ασχοληθεί η πολιτεία;

Χειρότερα: τώρα ασχολείται ο χειρότερος βραχίονας του κράτους. Κακά τα ψέματα. Η αστυνομία και οι μηχανισμοί της Δικαιοσύνη­ς είναι μεν αναγκαίοι, αλλά πάντα πρέπει να είναι η τελευταία λύση για την επίλυση προβλημάτω­ν. Μόνο σε κοινωνίες όπου κυριαρχεί σκεπτικό καφενείου η πολιτική προτάσσει την καταστολή, είτε αυτή έχει να κάνει με τις «αυστηροποι­ήσεις των ποινών» είτε με την καλή ανατροφή των παιδιών. Ετσι, αν υπάρχει παραμέληση, δεν θα έχουμε μόνο δύο υπόπτους. Θα φταίει και η πολιτεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece