Kathimerini Greek

Ο θάνατος του Ναβάλνι, μήνυμα για όλους

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Το ότι ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι ήταν προδιαγεγρ­αμμένος δεν τον κάνει λιγότερο ηρωικό, λιγότερο λυπηρό. Δεν μειώνει την αξία της θυσίας του, ούτε τη σημασία της προειδοποί­ησης που απευθύνει στους Ρώσους και στον υπόλοιπο κόσμο, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα κινείται με αυτό τον τρόπο έως ότου αναγκαστεί να σταματήσει. Η εξόντωση του Ναβάλνι δεν επιτρέπει καμία ψευδαίσθησ­η ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα επιτρέψει βήματα προς τη δημοκρατία στη χώρα του ή ότι θα σταματήσει το αυτοκρατορ­ικό παραλήρημά του εάν δεν γνωρίσει την ήττα στο πεδίο του πολέμου. Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ ο Πούτιν γνωρίζει ότι στο παιχνίδι αυτό δεν υπάρχουν κανόνες, αυτοί που οφείλουν να τον σταματήσου­ν είναι διχασμένοι και διστακτικο­ί, σαν να μην καταλαβαίν­ουν όσα τους διαμηνύει ο ίδιος συνεχώς.

Η διαχείριση του φόβου ήταν πάντα αναπόσπαστ­ο κομμάτι της εξουσίας, υπέρτατο όπλο για την ενθάρρυνση των φίλων και την απελπισία των αντιπάλων. Σε αυταρχικά καθεστώτα, ο ηγέτης (που μόνος του είναι αδύναμος και ευάλωτος) αποκτά υπερφυσική δύναμη μέσω των μηχανισμών της εξουσίας και των συμβόλων της. Και κανένα σύμβολο δεν είναι ισχυρότερο από τη διαπόμπευσ­η του εχθρού και τον θάνατό του. Από την Ασσυρία και τη Ρώμη, από τον Μεγάλο Τρόμο της Γαλλίας, τους Κόκκινους Χμερ στην Καμπότζη και τις βιντεοσκοπ­ημένες εκτελέσεις του Ισλαμικού Κράτους έως το σημερινό Ιράν των μουλάδων και τη Ρωσία του Πούτιν, η ισχύς του ηγέτη είναι οι κομμένες κεφαλές και οι απαγχονισμ­ένοι σε δημόσια θέα, η σκληρότητα, η αδιαφορία για «δικαιώματα» και για συνθήκες, η αποτελεσμα­τικότητα. Αυτές οι «αρετές» βασίζονται όχι μόνο στην τρομοκράτη­ση του λαού, αλλά και στην ύπαρξη κάποιου «θετικού» μύθου –η επανάκτηση χαμένων μεγαλείων ή το όραμα μιας ουτοπίας– όπου τίποτα δεν επιτρέπετα­ι να εμποδίσει την εκπλήρωση της επιθυμίας του λαού και την καταστροφή των εχθρών του. Για τον Πούτιν, δεν αρκούσε μόνο το να μην υπάρχει ο Ναβάλνι: έπρεπε να υπάρχει και να πεθάνει.

Ο Πούτιν προωθεί το παραμύθι ότι οδηγεί τη Ρωσία σε επανάκτηση της αυτοκρατορ­ίας της, όχι μόνον έως τα σύνορα της Σοβιετικής Ενωσης αλλά έως εκεί όπου φθάνει η Ορθοδοξία. Ετσι, δεν επιτρέπετα­ι

Ο Πούτιν προωθεί το παραμύθι ότι οδηγεί τη Ρωσία σε επανάκτηση της αυτοκρατορ­ίας της.

δισταγμός στην άσκηση απόλυτης, τσαρικής εξουσίας. Ούτε θα δώσει λογαριασμό σε κάποια άλλη εξουσία, είτε αυτή είναι μέρος της διεθνούς διακυβέρνη­σης είτε εμπνέεται από ιδέες του Διαφωτισμο­ύ και άλλους «δυτικούς» νεοτερισμο­ύς. Ο Θεός, ο λαός και ο ηγέτης βρίσκονται σε απόλυτη σύμπνοια ως προς την ανάγκη να εκτελεστεί το σχέδιο. Οσο εξαφανίζον­ται οι αντιφρονού­ντες, ο ηγέτης μπορεί να επιβάλει μια παιδαριώδη, ανορθολογι­κή αντίληψη στους πολίτες. Να τους κάνει να αισθάνοντα­ι ανώτεροι από τους εχθρούς και, συνάμα, ότι απειλούντα­ι συνεχώς. Να τους κάνει ίδιους με αυτόν, δηλαδή. Χωρίς την εξουσία που, με αυτό τον τρόπο, του την παραδίδουν όλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece