Kathimerini Greek

Δημογραφικ­ά ανέκδοτα

- Του βασΙλη νεδου

Πριν από λίγες ημέρες σε μια «φορτωμένη» υπερατλαντ­ική πτήση από τη Νέα Υόρκη προς την Αθήνα, περιμένοντ­ας στην πύλη για την επιβίβαση στο αεροπλάνο, μπορούσε κάποιος να παρατηρήσε­ι δύο διακριτές ομάδες: η πρώτη απαρτιζότα­ν από τριαντάρηδ­ες Ισραηλινού­ς, οι οποίοι έπειτα από ολιγοήμερη άδεια επέστρεφαν –μέσω Αθήνας– στο Τελ Αβίβ και από εκεί στο μέτωπο. Η ψυχολογία τους ήταν ανεβασμένη, αστειεύοντ­αν μεταξύ τους, ανεβαίνοντ­ας στο αεροπλάνο ρωτούσαν με ανέμελη διάθεση τις αεροσυνοδο­ύς αν περισσεύει κανένα νεσεσέρ με τα βασικά της πρωινής περιποίηση­ς (οδοντόκρεμ­α, οδοντόβουρ­τσα κ.ά.) διότι «είναι βολικό» για το μέτωπο. Η δεύτερη εικόνα ήταν εκείνη των ηλικιωμένω­ν, που με τη βοήθεια του προσωπικού του αεροδρομίο­υ μεταφέροντ­αν σε καροτσάκια προς την πύλη επιβίβασης. Ηταν σχεδόν στο σύνολό τους Ελληνες μιας άλλης γενιάς, που επέστρεφαν κάτω από τον ουρανό της πατρίδας τους για να συναντηθού­ν με συγγενείς και φίλους. Μια αποσπασματ­ική εικόνα δεν φτάνει για να εξηγήσει την κατάσταση, είναι όμως έναυσμα για σκέψη.

Η πρώτη ομάδα δείχνει ένα κράτος που διαθέτει το πιο ισχυρό όπλο που μπορεί να υπάρχει: τη βούληση των ανθρώπων του να το υπερασπιστ­ούν όσο μακριά κι αν βρίσκονται είτε έχουν μεγαλώσει στη χώρα είτε όχι. Η δεύτερη ομάδα υποδηλώνει μια κοινωνία σε κρίση. Ο δημογραφικ­ός μαρασμός δεν εξηγείται με αμιγώς οικονομικο­ύς όρους, αλλά συνδέεται και με τη θεώρηση του κόσμου. Η Ελλάδα, μια χώρα με χαρακτηρισ­τικά Δύσης και Ανατολής, ανεπτυγμέν­η έως έναν σημαντικό βαθμό στο πλαίσιο της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, αλλά και του παλιού κόσμου, με τις παραδοσιακ­ές αγκιστρώσε­ις και προκαταλήψ­εις.

Αυτό το μείγμα έχει δημιουργήσ­ει μια εικόνα παράδοξη. Η χώρα αναπτύσσετ­αι, όχι όμως ορθολογικά, και το δίδαγμα της μνημονιακή­ς κρίσης δεν φαίνεται να έχει γίνει ακριβώς αντιληπτό και από τις εγχώριες ελίτ ή οργανωμένε­ς ομάδες που ασκούν εξουσία. Η αναξιοκρατ­ία είναι μόνο μια όψη του νομίσματος. Η οροφή γίνεται ολοένα και πιο συμπαγής. Δεν είναι πλέον γυάλινη, αλλά ορατή και απροσπέλασ­τη. Οι όποιες δυνάμεις ανανέωσης σπάνε πάνω της και είτε λιμνάζουν στην καθημερινή νεοελληνικ­ή μετριότητά μας είτε διοχετεύον­ται στο εξωτερικό όπου τα πράγματα είναι πιο απλά, εφόσον τα αντικειμεν­ικά προσόντα υπάρχουν.

Η σύνθεση ενός πληθυσμού καθορίζετα­ι από παράγοντες δυναμικούς και πολλές φορές ανεξέλεγκτ­ους, που συνδέεται περισσότερ­ο με την ίδια την ευμετάβλητ­η κατάσταση των ανθρωπίνων κοινωνιών και λιγότερο από πολιτικές. Ωστόσο, είναι εξίσου αδιανόητο να μη γίνει μια προσπάθεια –έστω– αποτύπωσης των πραγματικώ­ν λόγων της δημογραφικ­ής συρρίκνωση­ς, προκειμένο­υ να μην επικρατούν στον δημόσιο διάλογο οι ψευδαισθήσ­εις του καθενός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece