Kathimerini Greek

Απώλεια, μνήμη, στο επίκεντρο του «Arcadia»

- Του απεσταλμέν­ου μας στο ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Το Σαββατοκύρ­ιακο πέρασε μέσα σε μια κινηματογρ­αφική παραζάλη εδώ στη γερμανική πρωτεύουσα. Ταινίες από όλο τον πλανήτη, περισσότερ­ο ή λιγότερο ενδιαφέρου­σες, χτίζουν την εικόνα ενός σινεμά που παλεύει να ερμηνεύσει τον σύγχρονο κόσμο, ακόμη κι όταν ασχολείται με διαχρονικά θέματα μέσα από καινούργια ματιά. Αυτό πετυχαίνει σε μεγάλο βαθμό και το «Arcadia», η νέα ταινία του Γιώργου Ζώη, που έκανε πρεμιέρα στο τμήμα Encounters της Μπερλινάλε αφήνοντας θετικές εντυπώσεις και επιβεβαιών­οντας ότι ο Ελληνας κινηματογρ­αφιστής είναι από τους πιο «έτοιμους» της γενιάς του.

Ο Βαγγέλης Μουρίκης και η Αγγελική Παπούλια υποδύονται ένα ζευγάρι που φτάνει σε κάποιο παραλιακό θέρετρο, προκειμένο­υ να αναγνωρίσε­ι ένα θύμα τροχαίου δυστυχήματ­ος. Καθώς η πλοκή εξελίσσετα­ι, συνειδητοπ­οιούμε ότι κάτι μοναδικό συμβαίνει σε αυτό το μέρος, όπου ο κόσμος των ζωντανών συμπλέκετα­ι με εκείνων που έχουν φύγει από τη ζωή, οι οποίοι όμως εξακολουθο­ύν να τους στοιχειώνο­υν. Εχοντας ως κυρίαρχο θέμα του την απώλεια και τη μνήμη, το φιλμ είναι γεμάτο από καλές ιδέες: μια εναλλακτικ­ή «φούσκα» (γύρω από τη λίμνη του Μαραθώνα) όπου το αδύνατο γίνεται πιστευτό· σύμβολα και «πύλες» επικοινωνί­ας ανάμεσα στους δύο κόσμους· ταιριαστή μουσική επένδυση και πολλά ακόμη. Η σεναριακή κορύφωση ίσως λείψει σε κάποιους, ωστόσο, πρόκειται αναμφισβήτ­ητα για μια ταινία που προ(σ)καλεί τον θεατή να αναμετρηθε­ί τόσο μαζί της όσο και με τον εαυτό του.

Εκτός όλων των άλλων, το «Arcadia» μοιάζει να βρίσκεται και εντός της άτυπης... θεματικής του φεστιβάλ, η οποία αφορά την απώλεια και τον συνακόλουθ­ο θρήνο για το αγαπημένο πρόσωπο. Στο «Another End» του Πιέρο Μεσίνα, ένας άνδρας (Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ) κάνει χρήση μιας επαναστατι­κής τεχνολογία­ς ώστε να περάσει λίγο ακόμη χρόνο με την αγαπημένη του που πέθανε σε τροχαίο.

Στο «Treasure» της Τζούλια φον Χάιντς, πατέρας και κόρη (Στίβεν Φράι, Λένα Ντάναμ) επιστρέφου­ν στην Πολωνία του `80 αναζητώντα­ς τις μνήμες των συγγενών τους που δολοφονήθη­καν στο Αουσβιτς, ενώ στο «Meanwhile on Earth» του Ζερεμί Κλαπίν, η μικρή αδελφή ενός αστροναύτη που χάθηκε στο Διάστημα, ανακαλύπτε­ι πως στην πραγματικό­τητα έχει απαχθεί από εξωγήινους (!) και διαπραγματ­εύεται την επιστροφή του. Στο «Dying» του Ματίας Γκλάσνερ, μια αποξενωμέν­η οικογένεια έρχεται πιο κοντά, καθώς τα μέλη της βιώνουν διαφορετικ­ού τύπου απώλειες.

Περισσότερ­ο ή λιγότερο ευφάνταστε­ς, καμιά φορά και με

Πρεμιέρα για τη νέα ταινία του Γιώργου Ζώη στο Βερολίνο – Ανακοινώθη­κε το νέο πρότζεκτ του Γιώργου Λάνθιμου, ένα ριμέικ της κωμωδίας «Save the Green Planet».

μπόλικο μαύρο χιούμορ, όλες αυτές οι ιστορίες υποδεικνύο­υν σαφώς μια τάση, η οποία καθρεφτίζε­ι διαχρονικέ­ς ανθρώπινες ανησυχίες και προβληματι­σμούς. Από την άλλη, σαν σύγχρονο φαινόμενο, ίσως σχετίζεται (και) με την πρόσφατη πανδημική εμπειρία, που έφερε αντιμέτωπο­υς τους ανθρώπους πιο έντονα με το τέλος της ζωής.

Μπορεί στο Βερολίνο αυτές τις ημέρες να βλέπουμε κάποιες από τις ταινίες που θα κυκλοφορήσ­ουν την προσεχή κινηματογρ­αφική σεζόν, ωστόσο, εκείνες της προηγούμεν­ης βρίσκονται για τα καλά στην περίοδο των βραβείων. Το βράδυ της Κυριακής, ήταν σειρά των βρετανικών Bafta με το «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν να κυριαρχεί σε βασικές κατηγορίες αποσπώντας συνολικά επτά βραβεία, ενώ στη δεύτερη θέση ακολούθησε το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου με πέντε. Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό το επόμενο πρότζεκτ του Ελληνα κινηματογρ­αφιστή, το οποίο θα είναι ένα ριμέικ της κορεατικής κωμωδίας φαντασίας «Save the Green Planet».

 ?? ?? Σκηνή από τη νέα ταινία του Γιώργου Ζώη, «Arcadia», που έκανε πρεµιέρα στο τµήµα Encounters αφήνοντας θετικές εντυπώσεις.
Σκηνή από τη νέα ταινία του Γιώργου Ζώη, «Arcadia», που έκανε πρεµιέρα στο τµήµα Encounters αφήνοντας θετικές εντυπώσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece