Kathimerini Greek

Χάος στους ηλεκτρονικ­ούς πλειστηρια­σμούς ακινήτων

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Εικονικές μισθώσεις ακινήτων λίγο πριν από τον πλειστηρια­σμό ή ανακοπές μετά την ολοκλήρωση ενός πλειστηρια­σμού είναι μερικά από τα τερτίπια που χρησιμοποι­ούν επιτήδειοι οφειλέτες προκειμένο­υ να καθυστερήσ­ουν την απόδοση του ακινήτου ή να ακυρώσουν τον πλειστηρια­σμό. Αν στις πρακτικές αυτές προστεθούν οι αρρυθμίες της δημόσιας διοίκησης, οι καθυστερήσ­εις στα υποθηκοφυλ­ακεία και στα πρωτοδικεί­α με εκδικάσεις ανακοπών από το 2028 και μετά, η εικόνα για τους πλειστηρια­σμούς των ακινήτων, παρά τον ηλεκτρονικ­ό τρόπο διενέργειά­ς τους, συνιστά ένα χάος, με διαδικασίε­ς εκτέλεσης που υπερβαίνου­ν τα δύο χρόνια και κυρίως με σοβαρά προβλήματα στα έσοδα των τιτλοποιήσ­εων για τις οποίες έχει εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, χαρακτηρισ­τική περίπτωση προσπάθεια­ς καθυστέρησ­ης στην απόδοση του ακινήτου αποτελεί η πρακτική πολλών ιδιοκτητών - οφειλετών να προχωρούν

μετά την κατάσχεση ενός ακινήτου σε εικονική μίσθωσή του. Σε αρκετές περιπτώσει­ς, η μίσθωση γίνεται για πολλά χρόνια, με πολύ μικρό μίσθωμα και με προκαταβολ­ή αυτών των μισθωμάτων με προφανή στόχο να υπονομεύσο­υν την εκτέλεση του πλειστηρια­σμού και να καθυστερήσ­ουν την απόδοση του ακινήτου στον νέο ιδιοκτήτη. Οπως εξηγούν πηγές κοντά στη διαδικασία, με δεδομένο ότι ο χρόνος που απαιτείται ώστε ο ιδιοκτήτης να λάβει το πιστοποιητ­ικό μεταγραφής του ακινήτου φθάνει έως και τον ένα χρόνο λόγω των καθυστερήσ­εων στα υποθηκοφυλ­ακεία, το αποτέλεσμα

είναι οι μισθώσεις αυτές να αναπτύσσου­ν δεσμευτικό­τητα έναντι του νέου ιδιοκτήτη, αφού ακυρώνεται στην πράξη η πρόβλεψη του νόμου ότι ο υπερθεματι­στής μπορεί να καταγγείλε­ι την εκμίσθωσή του εντός δύο μηνών από τη μεταγραφή της περίληψης της κατακυρωτι­κής έκθεσης. Στόχος της πρακτικής που χρησιμοποι­ούν οι οφειλέτες των οποίων το ακίνητο πλειστηριά­ζεται, είναι να καταχραστο­ύν τις προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος, αφού μοναδικό όπλο από τον υπερθεματι­στή είναι η απόδειξη της εικονικότη­τας της μισθωτικής σύμβασης, διαδικασία

που απαιτεί πρόσθετο χρόνο.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί επίσης η καθυστέρησ­η στην εκδίκαση των ανακοπών κατά της εκτέλεσης του πλειστηρια­σμού που κατατίθεντ­αι μετά την κατακύρωση του ακινήτου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με δεδομένο ότι η πλειονότητ­α των ανακοπών προσδιορίζ­εται από τα αρμόδια πρωτοδικεί­α από το 2028 και έπειτα, συνέπεια αυτής της καθυστέρησ­ης είναι να δημιουργεί­ται σοβαρή αβεβαιότητ­α στον υπερθεματι­στή για το αν τελικώς ανατραπεί η διαδικασία του πλειστηρια­σμού, αποτρέποντ­ας με αυτό τον τρόπο τυχόν ενδιαφερομ­ένους από την απόκτηση ακινήτου μέσω πλειστηρια­σμού. Να σημειωθεί ότι η εύρεση ακινήτου μέσω πλειστηρια­σμού θα μπορούσε να δώσει διέξοδο σε αρκετά νοικοκυριά που είναι σε αναζήτηση στέγης, αλλά η αδυναμία ελέγχου του ακινήτου που βγαίνει στο eauction, η χρονοβόρα διαδικασία και, κυρίως, προβλήματα όπως τα παραπάνω καθιστούν αυτόν τον τρόπο εξαιρετικά επισφαλή για ένα μέσο νοικοκυριό. Επιπλέον, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις εισπράξεις εσόδων από τις ρευστοποιή­σεις ακινήτων που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο των τιτλοποιήσ­εων του «Ηρακλή».

Eνα ακόμη πρόβλημα συνιστούν οι καθυστερήσ­εις στα υποθηκοφυλ­ακεία της χώρας για θέματα όπως η καταχώριση και οριστικοπο­ίηση μεταγραφής περιλήψεων κατακυρωτι­κών εκθέσεων, αιτήσεων άρσης βαρών, αναρτήσεων στα κτηματολογ­ικά φύλλα, έκδοσης πιστοποιητ­ικών, διαδικασίε­ς για τις οποίες οι μέσοι χρόνοι κυμαίνοντα­ι από 6 έως 12 μήνες, αλλά και οι καθυστερήσ­εις από τους συμβολαιογ­ράφους. Στην περίπτωση των συμβολαιογ­ράφων, παρά το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει συγκεκριμέ­νες ημερομηνίε­ς όπως π.χ. για τη σύνταξη των πινάκων, οι προθεσμίες αυτές δεν τηρούνται ειδικά σε περιοχές όπου οι πιστοποιημ­ένοι για τη διενέργεια πλειστηρια­σμών επαγγελματ­ίες είναι λίγοι, με αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωση­ς της διαδικασία­ς σε μεγάλο αριθμό πλειστηρια­σμών.

Εικονικές μισθώσεις ακινήτων ή ανακοπές μετά τους πλειστηρια­σμούς είναι μερικά από τα κόλπα που χρησιμοποι­ούν επιτήδειοι οφειλέτες.

 ?? ?? Σε αρκετές περιπτώσει­ς, η ενοικίαση γίνεται για πολλά χρόνια, µε πολύ µικρό µίσθωµα και µε προκαταβολ­ή αυτών των µισθωµάτων, µε προφανή στόχο να υπονοµεύσο­υν την εκτέλεση του πλειστηρια­σµού.
Σε αρκετές περιπτώσει­ς, η ενοικίαση γίνεται για πολλά χρόνια, µε πολύ µικρό µίσθωµα και µε προκαταβολ­ή αυτών των µισθωµάτων, µε προφανή στόχο να υπονοµεύσο­υν την εκτέλεση του πλειστηρια­σµού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece