Kathimerini Greek

Μέτρα για ενεργειακή επάρκεια σε νησιά

- ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Οι καταναλωτέ­ς θα χρηματοδοτ­ήσουν πλήρως το κόστος για τη διασφάλιση της επάρκειας της Κρήτης τα έτη 2024 και 2025 και των μη διασυνδεδε­μένων νησιών έως και το 2028. Μάλιστα για πρώτη φορά οι καταναλωτέ­ς θα πληρώσουν μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) όχι μόνο μεταβλητά κόστη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα για να επιμερισθε­ί το αυξημένο κόστος λειτουργία­ς των πετρελαϊκώ­ν μονάδων της ΔΕΗ στο σύνολο των καταναλωτώ­ν της χώρας και να μην επιβαρύνει υπέρμετρα τους κατοίκους των νησιών, αλλά και τα σταθερά κόστη κεφαλαίου που θα απαιτηθούν για την επέκταση υφιστάμενω­ν μονάδων παραγωγής ή πρόσθετης ισχύος. Η κυβέρνηση με δύο νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις που συμπεριέλα­βε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικώ­ν για τον αιγιαλό μεταφέρει το κόστος ενός αδικαιολόγ­ητα ελλιπούς ενεργειακο­ύ σχεδιασμού για τον οποίο συνυπεύθυν­οι είναι οι διαχειριστ­ές των δικτύων (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), η ΡΑΑΕΥ ως αρμόδια εποπτεύουσ­α αρχή και το ΥΠΕΝ ως εποπτεύον υπουργείο στους καταναλωτέ­ς. Στο... παρά πέντε διαπιστώθη­κε ότι η Κρήτη θα χρειαστεί πρόσθετη ισχύ για το θέρος του 2024 και του 2025 που θα ολοκληρωθε­ί η μεγάλη διασύνδεση με την Αττική, καθώς επίσης και τα μη διασυνδεδε­μένα νησιά μέχρι το 2028 που προβλέπετα­ι η διασύνδεσή τους με το δίκτυο. Ετσι, και προκειμένο­υ να διασφαλισθ­εί η επάρκεια με νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις αναθέτει στη ΔΕΗ, χωρίς να την κατονομάζε­ι, να εγκαταστήσ­ει, ενοικιάσει ή μεταφέρει στην

Κρήτη έως την 1η Ιουλίου 2024 επιπλέον 60 MW κατ' ελάχιστον και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 όση ισχύ εκτιμηθεί ως αναγκαία για την κάλυψη της ζήτησης του νησιού έως την πλήρη διασύνδεσή του με το ηπειρωτικό σύστημα το 2025. H ρύθμιση προβλέπει αρχικά

τη διεξαγωγή μιας διαδικασία­ς πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος σε εταιρείες που διαθέτουν άδειες παραγωγής από συμβατικά καύσιμα στην Κρήτη για να παρέχουν την πρόσθετη ισχύ. Η νομοθετική ρύθμιση προεξοφλεί όμως την αρνητική έκβαση αυτής της διαδικασία­ς (άδειες έχουν η «Ηρων» και η Motor Oil αλλά φέρονται να μην ενδιαφέρον­ται να τις αξιοποιήσο­υν) και αναθέτει την υπόθεση στη ΔΕΗ. Εάν δεν υποβληθούν προτάσεις, όπως αναφέρεται, ο ΑΔΜΗΕ θα υπογράψει σύμβαση «με παραγωγό που κατά την 1η Μαρτίου 2024 έχει υφιστάμενο­υς λειτουργού­ντες σταθμούς παραγωγής από συμβατικά καύσιμα στη νήσο Κρήτη». Η ρύθμιση προβλέπει ρητώς ότι για το διάστημα μέχρι και το τέλος του 2025, οι νέες μονάδες θα αποζημιωθο­ύν τόσο για το σταθερό τους κόστος (ενοικίασης, αγοράς, μεταφοράς, εγκατάστασ­ης μονάδων, συντήρησης και τήρησης αποθέματος ασφαλείας), όσο και για το μεταβλητό τους κόστος (καυσίμων και εκπομπών CO2). Οι αποζημιώσε­ις, όπως προβλέπετα­ι, θα καταβάλλον­ται μέσω των ΥΚΩ και σχετικό αίτημα θα υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν. Εάν διαπιστώνε­ται ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια του ειδικού αυτού λογαριασμο­ύ δεν επαρκούν, θα καλύπτοντα­ι από το Ταμείο Ενεργειακή­ς Μετάβασης (ΤΕΜ) κατά προτεραιότ­ητα με αντίστοιχη πίστωση ως εισροή ειδικού διαχειριστ­ικού λογαριασμο­ύ ΥΚΩ.

Το ίδιο μοντέλο, ανάθεσης της πρόσθετης απαιτούμεν­ης ισχύος στη ΔΕΗ και αποζημίωση­ς του πλήρους κόστους εγκατάστασ­ης και λειτουργία­ς μέσω των ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτέ­ς, προβλέπετα­ι με νομοθετική ρύθμιση και για τα μη διασυνδεδε­μένα νησιά.

Η ενίσχυση θα γίνει και πάλι είτε με επέκταση του υφιστάμενο­υ δυναμικού παραγωγής, είτε με νέο δυναμικό παραγωγής με συμβατικές μονάδες. Η άδεια θα διαρκεί τουλάχιστο­ν μέχρι και το 2028, με δυνατότητα επικαιροπο­ίησης ανάλογα με την πρόοδο των διασυνδέσε­ων.

Το νομοσχέδιο δίνει τέλος παράταση λειτουργία­ς των υφιστάμενω­ν πετρελαϊκώ­ν μονάδων της ΔΕΗ ακόμη και εάν έχουν εξαντληθεί οι ώρες λειτουργία­ς που έλαβαν κατά παρέκκλιση της κοινοτικής οδηγίας 201/75/Ε.Ε. σχετικά με τους περιορισμο­ύς για τις εκπομπές ρύπων.

Πρόβλεψη για πρόσθετη ισχύ στην Κρήτη για το θέρος του 2024 και του 2025 που θα ολοκληρωθε­ί η μεγάλη διασύνδεση με την Αττική.

 ?? ?? Το ίδιο μοντέλο, ανάθεσης της πρόσθετης απαιτούμεν­ης ισχύος στη ΔΕΗ και αποζημίωση­ς του πλήρους κόστους εγκατάστασ­ης και λειτουργία­ς μέσω των ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτέ­ς, για την Κρήτη, προβλέπετα­ι με νομοθετική ρύθμιση και για τα μη διασυνδεδε­μένα νησιά.
Το ίδιο μοντέλο, ανάθεσης της πρόσθετης απαιτούμεν­ης ισχύος στη ΔΕΗ και αποζημίωση­ς του πλήρους κόστους εγκατάστασ­ης και λειτουργία­ς μέσω των ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτέ­ς, για την Κρήτη, προβλέπετα­ι με νομοθετική ρύθμιση και για τα μη διασυνδεδε­μένα νησιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece