Kathimerini Greek

Δυνατότητα προκαταβολ­ής στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω»

-

Δύο σημαντικές αλλαγές περιλαμβάν­ονται στη νέα διάταξη για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», που «τρέχει» το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένεια­ς κι επιδοτεί τις δαπάνες ανακαίνιση­ς κλειστών σπιτιών από τους ιδιοκτήτες τους, με σκοπό την ενοικίασή τους για τρία έτη.

Η πρώτη αλλαγή αφορά τη δυνατότητα λήψης προκαταβολ­ής στο 50% της επιδότησης που δεν υπήρχε στην αρχική διάταξη του 2022 και η δεύτερη αφορά τους συνιδιοκτή­τες, οι οποίοι καθίσταντα­ι δικαιούχοι του προγράμματ­ος, εφόσον βέβαια διαθέτουν ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50% (ενώ αρχικά προβλεπότα­ν άνω του 50%).

Οι αλλαγές περιλαμβάν­ονται σε τροπολογία του υπουργείου Οικογένεια­ς, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές, με την οποία μάλιστα θεσμοθετού­νται και οι αυξήσεις στο επίδομα γέννησης παιδιού.

Αναλυτικά, η διάταξη για τα κλειστά σπίτια προβλέπει τη δυνατότητα προκαταβολ­ής του 50% της επιδότησης. Να σημειωθεί ότι οι εντασσόμεν­οι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» βάσει του αρχικού νόμου μπορούν να επιδοτηθού­ν κατά 40% για την πραγματοπο­ίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνιση­ς (απαιτούμεν­α υλικά και εργασίες) επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι 10.000 ευρώ. Συνεπώς, το μέγιστο ποσό της επιδότησης, δηλαδή, θα ανέρχεται σε 4.000 ευρώ και η προκαταβολ­ή μπορεί να φθάσει και τις 2.000 ευρώ.

Προσοχή όμως: η συνολική επιδότηση θα χορηγείται υπό την προϋπόθεση να έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικ­ά τα σχετικά τιμολόγια και εφόσον μετά την ανακαίνιση οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τουλάχιστο­ν τριών ετών. Η ενοικίαση θα ελέγχεται μέσω Taxis. Η υποβολή των αιτήσεων για ιδιοκτήτες ή συνιδιοκτή­τες αναμένεται να αρχίσει μόλις εκδοθεί η υπουργική

Δικαιούχοι και συνιδιοκτή­τες, εφόσον διαθέτουν ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.

απόφαση. Παράλληλα, η τροπολογία θεσμοθετεί την αύξηση επιδόματος γέννησης που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ και διαβαθμίζε­ται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενω­ν τέκνων της κάθε οικογένεια­ς όπως αυτός διαμορφώνε­ται μετά τη γέννηση του τέκνου.

Συγκεκριμέ­να, θεσπίζεται αύξηση της τάξεως των 400 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, κλιμακούμε­νη για κάθε επόμενο τέκνο και φθάνοντας το επιπλέον ποσό των 1.500 ευρώ για δικαιούχου­ς με 4 ή περισσότερ­α εξαρτώμενα τέκνα πριν από τη γέννηση. Προβλέπετα­ι, δε, αναδρομική εφαρμογή του μέτρου για κάθε παιδί που γεννήθηκε από 1ης Ιανουαρίου 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece