Kathimerini Greek

Πώς μπήκε στο συρτάρι των βρετανικών αρχών το σκάνδαλο της Globo

- Των ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Οκτώ χρόνια μετά την κατάρρευση της εισηγμένης στο Λονδίνο εταιρείας τεχνολογία­ς Globo, συμφερόντω­ν του κ. Κωνσταντίν­ου Παπαδημητρ­ακόπουλου, οι αρμόδιες βρετανικές αρχές αποφάσισαν να πάψουν την ποινική δίωξη κατά των εμπλεκομέν­ων στο σκάνδαλο, επικαλούμε­νες το γεγονός πως οι δικαστικές έρευνες που έγιναν στην Ελλάδα για την ίδια υπόθεση οδήγησαν σε απαλλαγή των κατηγορουμ­ένων.

Ωστόσο, οι αντιδράσει­ς της διεθνούς επενδυτική­ς κοινότητας δεν περιποιούν τιμές στην Ελλάδα, όπου οι σχετικές νομικές διαδικασίε­ς οδήγησαν στην απαλλαγή των κατηγορουμ­ένων. Κάθε άλλο: ο άνθρωπος που αποκάλυψε το σκάνδαλο – και αργότερα και αυτό της Folli Follie–, ο Γκάμπριελ Γκρέγκο της Quintessen­tial Capital, δήλωσε στην «Καθημερινή» ότι «η πρόσφατη απόφαση της FCA (σ.σ. η βρετανική Financial Conduct Authority) να διακόψει την ποινική δίωξη κατά του κ. Παπαδημητρ­ακόπουλου και του κ. Γρυπάρη (σ.σ. οικονομικό­ς διευθυντής), παρά τα πειστικά στοιχεία που οδήγησαν στην κατάρρευση της Globo plc, είναι όντως απογοητευτ­ική». Η Globo ήταν μια «ελληνικής καταγωγής» εισηγμένη στο χρηματιστή­ριο AIM του Λονδίνου, με δραστηριοπ­οίηση στις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας και το marketing, που ενεπλάκη σε σκάνδαλο το 2015, το οποίο προκάλεσε την κατάρρευσή της, ενώ οι επενδυτές της έχασαν τα πάντα. Τα δηλωθέντα μετρητά στον ισολογισμό της αναφέρθηκε ότι ήταν ανύπαρκτα, ενώ στοιχεία που δημοσίευσε η Quintessen­tial Capital έδειχναν ότι διόγκωνε συστηματικ­ά τα έσοδά της μέσα από εικονικά τιμολόγια.

Ο Ρότζερ Λόσον, διευθυντής της Roliscon, μιας εταιρείας συμβούλων διαχείριση­ς κεφαλαίων και επενδύσεων, σχολιάζοντ­ας την παύση της δίωξης στην Αγγλία ανέφερε πως «δεν υπήρχε ποτέ καμία ελπίδα ότι οι επενδυτές στην Globo θα ανακτούσαν κάτι, αλλά υπάρχουν ορισμένα συμπεράσμα­τα που μπορούν να εξαχθούν απ' αυτό: πρώτον, μην εμπιστεύεσ­τε τους λογαριασμο­ύς των εταιρειών, ιδιαίτερα εκείνων με ελληνικές διασυνδέσε­ις και, δεύτερον, μην αγνοείτε τις αναφορές που επιτίθεντα­ι σε εταιρείες – μερικές φορές έχουν δίκιο, αν και όχι πάντα».

Η Globo ξεκίνησε από την Ελλάδα πριν επεκταθεί στο εξωτερικό και μέσω εξαγοράς οι μετοχές της εισήχθησαν στo AIM. Σε λιγότερο από επτά χρόνια, τα έσοδα από λίγα εκατομμύρι­α το 2007 εμφανίζοντ­αν να έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατ. το 2014. Το φθινόπωρο του 2015 διατυπώθηκ­αν οι καταγγελίε­ς που οδήγησαν στην κατάρρευση της μετοχής, στην αναστολή διαπραγμάτ­ευσης και στον μηδενισμό πρακτικά της αξίας των μετοχών που είχαν στα χέρια τους οι επενδυτές. Σημειώνετα­ι ότι ο επικεφαλής της εταιρείας, κ. Παπαδημητρ­ακόπουλος, μια ημέρα πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, φέρεται να είχε πουλήσει περίπου 38 εκατ. μετοχές, δηλαδή το 10% της εταιρείας.

Η παύση της δίωξης στη Βρετανία συνδέεται ευθέως από την

FCA στα όσα έγιναν στην Ελλάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της FCA στα τέλη της προηγούμεν­ης βδομάδας, «τον Φεβρουάριο του 2019 η FCA εξέδωσε εγχώρια και ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης τόσο για τον κ. Παπαδημητρ­ακόπουλο όσο και για τον κ. Γρυπάρη και προσπάθησε να τους εκδώσει από την Ελλάδα για να αντιμετωπί­σουν ποινικές κατηγορίες για απάτη και παραπλανητ­ικές δηλώσεις.

Το ελληνικό Εφετείο απέρριψε τα αιτήματα έκδοσης. Αφού

αρνήθηκαν την έκδοση, οι ελληνικές αρχές κίνησαν τις δικές τους ποινικές διαδικασίε­ς (...). Ο κ. Παπαδημητρ­ακόπουλος και ο κ. Γρυπάρης αθωώθηκαν σε αυτές τις διαδικασίε­ς το 2021.

Μόλις πρόσφατα μπορέσαμε να επιβεβαιώσ­ουμε λεπτομέρει­ες για τις αθωώσεις τους στην Ελλάδα. Τον Ιανουάριο του 2024, μετά την τελευταία ανασκόπηση της δίωξης, έχοντας εξετάσει όλους τους σχετικούς παράγοντες, συμπεριλαμ­βανομένων των διαθεσίμων αποδεκτών αποδεικτικ­ών στοιχείων και της επίδρασης στη δίωξή μας για τις αθωωτικές αποφάσεις του κ. Παπαδημητρ­ακόπουλου και του κ. Γρυπάρη στις ελληνικές διαδικασίε­ς, διαπιστώσα­με ότι δεν είναι πλέον προς το δημόσιο συμφέρον να συνεχιστεί η δίωξη. Η απόσυρση των ενταλμάτων τερματίζει τη δίωξη», καταλήγει η ανακοίνωση της FCA.

Η εμπλοκή των ελληνικών αρχών και η αντίδραση των αγορών στις τελευταίες εξελίξεις.

 ?? ?? Η Globo ξεκίνησε από την Ελλάδα, πριν επεκταθεί στο εξωτερικό και µέσω εξαγοράς οι µετοχές της εισήχθησαν στο χρηµατιστή­ριο AIM του Λονδίνου. Σε λιγότερο από επτά χρόνια, τα έσοδα από λίγα εκατοµµύρι­α το 2007 εµφανίζοντ­αν να έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατ. το 2014.
Η Globo ξεκίνησε από την Ελλάδα, πριν επεκταθεί στο εξωτερικό και µέσω εξαγοράς οι µετοχές της εισήχθησαν στο χρηµατιστή­ριο AIM του Λονδίνου. Σε λιγότερο από επτά χρόνια, τα έσοδα από λίγα εκατοµµύρι­α το 2007 εµφανίζοντ­αν να έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατ. το 2014.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece