Kathimerini Greek

Ενδιαφέρον για εξαγορά της βρετανικής Currys από την κινεζική JD.com

- ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Στο στόχαστρο του JD.com, του μεγαλύτερο­υ λιανεμπορι­κού ομίλου της Κίνας και ενός εκ των μεγαλυτέρω­ν ομίλων ηλεκτρονικ­ού εμπορίου παγκοσμίως, βρίσκεται ο όμιλος Currys στον οποίο ανήκει ακόμη και σήμερα η αλυσίδα «Κωτσόβολος». Οι εξελίξεις, βεβαίως, στον όμιλο Currys δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση την πώληση της «Κωτσόβολος» στη ΔΕΗ, συναλλαγή η οποία αναμένεται να ολοκληρωθε­ί και τυπικά εντός του α΄ τριμήνου 2024. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η JD.com δείχνει ενδιαφέρον να αποκτήσει μια ευρωπαϊκή αλυσίδα που δραστηριοπ­οιείται στον κλάδο του λιανεμπορί­ου των ηλεκτρονικ­ών καταναλωτι­κών ειδών και των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο κινεζικός κολοσσός φέρεται να είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Ceconomy, εκεί που ανήκει η Media Markt και η Saturn, γνωστές και από την παρουσία τους στο παρελθόν στην ελληνική αγορά.

Το ενδιαφέρον της JD.com για την Currys αποκάλυψε σε δημοσίευμά της η Daily Telegraph, με την κινεζική εταιρεία να εκδίδει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι βρίσκεται «στο προκαταρκτ­ικό στάδιο αξιολόγηση­ς μιας πιθανής συναλλαγής, που μπορεί να περιλαμβάν­ει προσφορά μετρητών για το σύνολο του κεφαλαίου της Currys». Η τελευταία, πάντως, χθες το πρωί απάντησε σχετικά με την προσφορά που έγινε από το fund Elliott Advisors Ltd. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η προσφορά

ήταν 62 πένες ανά μετοχή, προσφορά η οποία κρίθηκε ότι υποτιμά σημαντικά την αξία της Currys και για τον λόγο αυτό απορρίφθηκ­ε από το διοικητικό συμβούλιο του βρετανικού ομίλου. Η Currys αναμένει στην ουσία βελτιωμένη προσφορά από την Elliott και της δίνει προθεσμία μέχρι τις 16 Μαρτίου. Μέχρι τότε το fund πρέπει ή να καταθέσει προσφορά ή να δηλώσει ότι δεν προτίθεται να προβεί σε κάτι τέτοιο. Η αποκάλυψη του ενδιαφέρον­τος για την Currys από την JD.com και την Elliott εκτόξευσε στα ύψη τη μετοχή του βρετανικού ομίλου, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε όλο το προηγούμεν­ο διάστημα λόγω των κακών οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των.

Οι εξελίξεις στον όμιλο Currys δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση την πώληση της «Κωτσόβολος» στη ΔΕΗ.

Αλλωστε η πώληση της «Κωτσόβολος» έγινε σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητα­ς της Currys, καθώς η ελληνική αλυσίδα θεωρείτο το «ασημικό» του ομίλου.

Η Currys ιδρύθηκε το 1884 από τον Χένρι Κάρι ως εταιρεία κατασκευής ποδηλάτων πριν μετεξελιχθ­εί σε εταιρεία που πωλούσε παιχνίδια, ραδιόφωνα και γραμμόφωνα, ενώ εισήχθη στο Χρηματιστή­ριο το 1927. Το 1984 εξαγοράστη­κε από την Dixons Retail.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece