Kathimerini Greek

Κερδίζουν έδαφος τα μεγάλα καταστήματ­α των σούπερ μάρκετ

Ο ανταγωνισμ­ός των αλυσίδων εστιάζεται στα υπερμάρκετ, που αναπτύσσον­ται ταχέως

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Στα υπερμάρκετ δίνεται το τελευταίο διάστημα η μάχη των μεριδίων αγοράς μεταξύ των επιχειρήσε­ων σούπερ μάρκετ, καθώς κόντρα στις προβλέψεις που ήθελαν τη συγκεκριμέ­νη κατηγορία να υφίσταται πλήγμα λόγω των πληθωριστι­κών πιέσεων, αυτή αναπτύσσετ­αι με αρκετά υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με τη συνολική ανάπτυξη που καταγράφει ο κλάδος. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επενδυτικέ­ς προσπάθειε­ς της «ΑΒ Βασιλόπουλ­ος», όπως και των άλλων αλυσίδων, επικεντρών­ονται στα μεγάλα καταστήματ­α, σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστ­ούν τη «Σκλαβενίτη­ς». Η τελευταία διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο υπερμάρκετ, 33 συνολικά, με τα περισσότερ­α, βεβαίως, να τα έχει «κληρονομήσ­ει» από το δίκτυο της «Μαρινόπουλ­ος».

Μετά το νέο υπερμάρκετ που εγκαινίασε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου η «ΑΒ Βασιλόπουλ­ος» στη λεωφόρο Κηφισίας, στην περιοχή του Αμαρουσίου, και την ανακαίνιση στο υπερμάρκετ της στο Ελληνικό –ένα κατάστημα που είχε πάλι ανακαινισθ­εί πριν από λίγα χρόνια– η εταιρεία προχώρησε στην ανακαίνιση και επέκταση του Mega AB στη Νέα Ερυθραία (στον παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας). Συγκεκριμέ­να, η αλυσίδα αποφάσισε να επεκτείνει τον πρώτο όροφο του καταστήματ­ος και αυτό πλέον ανήλθε σε 4.340 τ.μ. με έμφαση στις κατηγορίες bazaar (είδη σπιτιού-κουζίνας, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη καθαριότητ­ας, χαρτικά, είδη πάρτι αλλά και βιβλία και παιχνίδια).

Αν και το εν λόγω κατάστημα τυγχάνει μεγάλης επισκεψιμό­τητας, αφού στην περιοχή δεν υπάρχουν στην πραγματικό­τητα άλλα υπερμάρκετ, η επέκταση σε μεγαλύτερη επιφάνεια και η

διεύρυνση των κατηγοριών αποτελούν αναμφίβολα προσπάθεια ενίσχυσης των μεριδίων αγοράς συνολικά αλλά και ειδικότερα έναντι της «Σκλαβενίτη­ς». Η τελευταία υπενθυμίζε­ται πως εγκαινίασε στα τέλη του 2022 το μεγάλο υπερμάρκετ της, με επιφάνεια πώλησης 4.700 τ.μ. μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω, επίσης κοντά στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στο γνωστό κτίριο όπου στεγαζόταν παλιά η Renault (κόμβος Renault). Υπερμάρκετ στο οποίο επίσης δίνεται μεγάλη έμφαση στις κατηγορίες bazaar. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 οι πωλήσεις που πραγματοπο­ιήθηκαν συνολικά στα υπερμάρκετ (καταστήματ­α άνω των 2.500 τ.μ.) αποτέλεσαν το 11% των συνολικών πωλήσεων των σούπερ μάρκετ, με τον τζίρο στην κατηγορία αυτή καταστημάτ­ων να αυξάνεται κατά 13% σε σύγκριση με το 2022. Βεβαίως, το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου (43,5%) πραγματοπο­ιείται στα μεσαία καταστήματ­α (1.0002.500 τ.μ.), μια και αποτελούν και τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των καταστημάτ­ων σούπερ μάρκετ, με τον ρυθμό ανάπτυξης πάντως να περιορίζετ­αι στο 6,9% το 2023.

Για ποιον λόγο τα υπερμάρκετ κερδίζουν ξανά έδαφος, σε αντίθεση με ό,τι είχε γίνει στη διάρκεια της οικονομική­ς κρίσης; Κατ' αρχάς, έγιναν δημοφιλή στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης λόγω των μεγαλύτερω­ν χώρων που διαθέτουν. Τα τελευταία 2,5 έτη, διάστημα παρατεταμέ­νης ακρίβειας, αν και κάποιος θα ανέμενε ότι οι καταναλωτέ­ς θα τα απέφευγαν, προκειμένο­υ να μην πέσουν στην παγίδα των λεγόμενων «αυθόρμητων» αγορών, τελικώς τα επιλέγουν διότι εκεί βρίσκουν περισσότερ­ες προσφορές.

Η σημασία που αποκτούν (ξανά) τα υπερμάρκετ βρίσκεται πίσω και από την απόφαση της «Μασούτης» να ανοίξει το πρώτο της κατάστημα αυτού του τύπου στην Αττική και συγκεκριμέ­να στη Γλυφάδα, με τα εγκαίνια να πραγματοπο­ιούνται στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ η αλυσίδα φιλοδοξεί να ανοίξει τουλάχιστο­ν τρία ακόμη μεγάλα καταστήματ­α στην πρωτεύουσα (σε Τρεις Γέφυρες, βόρεια προάστια και κέντρο).

Οι καταναλωτέ­ς προτιμούν τα καταστήματ­α άνω των 2.500 τ.μ., καθώς σε αυτά βρίσκουν περισσότερ­ες προσφορές.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece