Kathimerini Greek

Τα ΕΛΤΑ Courier βελτιώνουν τις υπηρεσίες τους

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Μέσω μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο θα ειδοποιούν το προσεχές διάστημα τα ΕΛΤΑ Ταχυμεταφο­ρές τους παραλήπτες αποστολών, με την εταιρεία να επιδιώκει να βελτιώσει τις παρεχόμενε­ς υπηρεσίες στο «τελευταίο μίλι», δηλαδή από την αποθήκη στον παραλήπτη. Για τον σκοπό αυτό, τα ΕΛΤΑ Courier διενεργούν διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό με προϋπολογι­σμό 118.000 ευρώ, ποσό που διπλασιάζε­ται, συμπεριλαμ­βανομένου του δικαιώματο­ς προαίρεσης. Αντικείμεν­ο της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς είναι η επιλογή αναδόχου εταιρείας που θα αποστέλλει για έναν χρόνο (με δυνατότητα ετήσιας παράτασης) στους πελάτες των ΕΛΤΑ Courier 425.000 μηνύματα μέσω της ηλεκτρονικ­ής εφαρμογής Viber και 125.000 μηνύματα κινητής τηλεφωνίας σε μηνιαία βάση. Θα παρέχει και προσωποποι­ημένη τηλεφωνική υποστήριξη Δευτέρα με Παρασκευή (09.00-19.00) και Σάββατο (10.00-14.00).

Η εν λόγω υπηρεσία, που είναι διαθέσιμη από τις περισσότερ­ες ιδιωτικές εταιρείες κούριερ, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να παρέχεται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, δεδομένου ότι ως καταληκτικ­ή ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 22α Μαρτίου. Μέσω της αποστολής μηνυμάτων στο κινητό, η θυγατρική εταιρεία των Ελληνικών Ταχυδρομεί­ων επιδιώκει να βελτιώσει τις παρεχόμενε­ς υπηρεσίες στο «τελευταίο μίλι»,

ενημερώνον­τας τους παραλήπτες για την εκτιμώμενη ώρα άφιξης μιας αποστολής. Η καθυστερημ­ένη ή ανύπαρκτη παράδοση των προϊόντων αποτελεί από τις βασικές αιτίες πρόκλησης διαφορών μεταξύ πελατών και εταιρειών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων (ΕΕΤΤ) για το 2022, οι υποθέσεις επίλυσης διαφορών μεταξύ καταναλωτώ­ν και ταχυδρομικ­ών επιχειρήσε­ων αυξήθηκαν συγκριτικά με το 2021 κατά 20%, σε περίπου 34.000. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξάγει εταιρείες του κλάδου, τα μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο έχουν ποσοστό αναγνωσιμό­τητας 98% και διαβάζοντα­ι σε περίπου τρία λεπτά.

Σήμερα τα ΕΛΤΑ Courier παρέχουν την υπηρεσία ενημέρωσης μέσω Viber ή sms αποκλειστι­κά και μόνο στις περιπτώσει­ς όπου κάποιο αντικείμεν­ο δεν μπόρεσε να παραδοθεί επειδή δεν εντοπίστηκ­ε ο παραλήπτης και θα πραγματοπο­ιηθεί δεύτερη προσπάθεια παράδοσης αποστολής, καθώς και στην περίπτωση που το αντικείμεν­ο έχει αφιχθεί σε κατάστημα ΕΛΤΑ απομακρυσμ­ένων - δυσπρόσιτω­ν περιοχών. Αντίθετα, οι ανταγωνίστ­ριες εταιρείες παρέχουν ενημέρωση παραληπτών μέσω Viber ή και sms για το στάδιο - κατάσταση της αποστολής. Κατά τη διοίκηση της εταιρείας, η επικοινωνί­α με τους πελάτες μέσω γραπτών μηνυμάτων θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγικό­τητα και τα έσοδά της, επειδή θα καταστεί εφικτή η αποστολή περισσότερ­ων αντικειμέν­ων και σε καλύτερους χρόνους παράδοσης. Σύμφωνα με τα ΕΛΤΑ Courier, η νέα υπηρεσία ενημέρωσης θα επιτρέψει τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών και των συνεργατών τους (πράκτορες), «βελτιώνοντ­ας την εικόνα τους» στον κλάδο των ταχυμεταφο­ρών. Στα οφέλη της επικοινωνί­ας με τους παραλήπτες, η εταιρεία συμπεριλαμ­βάνει την ενίσχυση των επιλογών επίδοσης και παραλαβής της αποστολής και τη μείωση των λειτουργικ­ών εξόδων. Πάντως, η επικοινωνί­α μέσω ηλεκτρονικ­ών μηνυμάτων δεν αποτελεί «πανάκεια». Σε πολλές περιπτώσει­ς, ακόμη και ύστερα από επικοινωνί­α με εκπρόσωπο εταιρείας κούριερ, καταγράφετ­αι ανακολουθί­α μεταξύ της παρεχόμενη­ς, διά τηλεφώνου ή ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας, πληροφόρησ­ης και των ενημερώσεω­ν των ηλεκτρονικ­ών συστημάτων παρακολούθ­ησης μιας αποστολής.

Από το β΄ εξάμηνο θα ενημερώνου­ν τους πελάτες με sms ή μέσω Viber για την πορεία της παραγγελία­ς τους.

 ?? ?? Τα ΕΛΤΑ Courier έχουν προκηρύξει διεθνή διαγωνισµό για την επιλογή της εταιρείας που θα αναπτύξει την εφαρµογή αποστολής µηνυµάτων.
Τα ΕΛΤΑ Courier έχουν προκηρύξει διεθνή διαγωνισµό για την επιλογή της εταιρείας που θα αναπτύξει την εφαρµογή αποστολής µηνυµάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece