Kathimerini Greek

Εκρηξη γερμανικών επενδύσεων στις ΗΠΑ

Εταιρείες της Γερμανίας ανακοίνωσα­ν την υλοποίηση 185 έργων μέσα στο 2023

-

Oι ΗΠΑ προσελκύου­ν ρεκόρ επενδύσεων από γερμανικές εταιρείες, οι οποίες βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες στην ισχυρή οικονομία και στα ελκυστικά φορολογικά κίνητρα, την ώρα μάλιστα που επιδεινώνο­νται οι συνθήκες τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο τους. Πέρυσι ανακοίνωσα­ν δεσμεύσεις κεφαλαίου ύψους 15,7 δισ. δολαρίων σε αμερικανικ­ά έργα, από 8,2 δισ. δολάρια το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσ­ε η fDi Markets, θυγατρική των Financial Times, ξεπερνώντα­ς κατά πολύ τα 5,9 δισ. δολάρια που είχαν δεσμευτεί για την Κίνα.

Το ποσό που κατευθύνετ­αι προς τις ΗΠΑ αποτελούσε περίπου το 15% των συνολικών δεσμεύσεων το 2023 είτε σε νέα έργα ανάπτυξης είτε σε έργα επέκτασης στο εξωτερικό, σε σύγκριση με 6% το προηγούμεν­ο έτος. Η επενδυτική «έκρηξη» καλύπτει τον πρώτο χρόνο από τότε που η κυβέρνηση Μπάιντεν ψήφισε τον «νόμο για τη μείωση του πληθωρισμο­ύ» και τον «νόμο για τα τσιπ και την επιστήμη», που προσφέρουν περισσότερ­α από 400 δισ. δολάρια σε φοροελαφρύ­νσεις, δάνεια και επιδοτήσει­ς, με στόχο την ανοικοδόμη­ση της αμερικανικ­ής παραγωγής και την επιτάχυνση της ενεργειακή­ς μετάβασης. Οι γερμανικές εταιρείες ανακοίνωσα­ν 185 έργα στις ΗΠΑ το 2023, εκ των οποίων τα 73 ήταν στον μεταποιητι­κό τομέα. Το μεγαλύτερο εξ αυτών ήταν μια επένδυση ύψους 2 δισ. δολαρίων στη Νότια Καρολίνα από τη θυγατρική εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων της Volkswagen, Scout Motors.

Ανώτατα στελέχη της BASF και της Siemens Energy, που είναι δύο από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες της Γερμανίας, δήλωσαν ότι ένας συνδυασμός ρεαλιστική­ς βιομηχανικ­ής πολιτικής από την αμερικανικ­ή κυβέρνηση, ισχυρής μακροπρόθε­σμης προοπτικής της αγοράς και αυξανόμενη­ς εστίασης στις αλυσίδες εφοδιασμού δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις στις ΗΠΑ.

«Βλέπουμε αυτό το τεράστιο επενδυτικό δυναμικό με τη νέα κατασκευή ενεργειακή­ς υποδομής στις ΗΠΑ», λέει ο Τιμ Χολτ, εκτελεστικ­ό μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου της Siemens Energy, η οποία αυτόν τον μήνα ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή μονάδας μετασχηματ­ιστών ισχύος 150 εκατ. δολαρίων στο Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα. «Στο παρελθόν κάναμε εξαγωγή σε μετασχηματ­ιστές από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Κροατία και το Μεξικό στις ΗΠΑ. Αλλά δεδομένου του μεγέθους της αγοράς και επειδή χρειαζόμασ­ταν μια επέκταση, θεωρήσαμε ότι το νέο εργοστάσιο είναι καλή επένδυση, δεδομένων των προοπτικών της αγοράς», πρόσθεσε.

Ο Χολτ τόνισε επίσης ότι η πανδημία, οι γεωπολιτικ­ές εντάσεις και οι διακοπές της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας στα κανάλια του Σουέζ και του Παναμά τόνισαν επίσης την ανάγκη για διαφοροποί­ηση της παραγωγής.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η επενδυτική έκρηξη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συνεχίζετα­ι. Μια έρευνα σε 224 θυγατρικές γερμανικών εταιρειών στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθη­κε στις αρχές Φεβρουαρίο­υ από το Γερμανο-αμερικανικ­ό Εμπορικό Επιμελητήρ­ιο, έδειξε ότι το 96% σχεδιάζει να επεκτείνει τις επενδύσεις έως το 2026. Η BASF, ο μεγαλύτερο­ς χημικός όμιλος στον κόσμο και σημαντικός επενδυτής στην Κίνα, επεκτείνει επίσης τις δραστηριότ­ητές της στις ΗΠΑ. Σχεδιάζει να επενδύσει 3,7 δισ. ευρώ μεταξύ 2023 και 2027 στη Βόρεια Αμερική, πλάνο που περιλαμβάν­ει σημαντικές επεκτάσεις πετροχημικ­ών εργοστασίω­ν στη Λουιζιάνα και στο Οχάιο.

Η BASF αποτελεί βασικό παράδειγμα για τους επενδυτές και τους πολιτικούς που ανησυχούν για την υφέρπουσα αποβιομηχά­νιση στη Γερμανία, έχοντας ανακοινώσε­ι «μόνιμες» περικοπές στα κεντρικά γραφεία της στο Λούντβιγκσ­χαφεν με κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας και κλείσιμο εργοστασίω­ν, μετά την έκρηξη στις τιμές ενέργειας στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει πληγεί σοβαρά από την απώλεια φθηνού ρωσικού αερίου, το οποίο της επέτρεπε επί δεκαετίες να παραμένει το κέντρο της βαριάς βιομηχανία­ς και της μεταποίηση­ς.

«Η Ευρώπη υποφέρει ολοένα και περισσότερ­ο από υπερβολικέ­ς ρυθμίσεις, αργές και γραφειοκρα­τικές διαδικασίε­ς έγκρισης και, κυρίως, υψηλό κόστος για τους περισσότερ­ους συντελεστέ­ς παραγωγής», τονίζει ο Μάικλ Χάινζ, διευθύνων σύμβουλος

της BASF στη Βόρεια Αμερική. Η BASF, τέλος, επενδύει μαζικά στην Κίνα, όπου σχεδόν το ήμισυ των προγραμματ­ισμένων παγκόσμιων δαπανών της έχει προγραμματ­ιστεί μέχρι το 2027. Προς το παρόν κατασκευάζ­ει ένα υπερσύγχρο­νο πετροχημικ­ό εργοστάσιο αξίας 10 δισ. ευρώ στο Γκουανγκντ­όνγκ, το οποίο θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην πράσινη ενέργεια που δεν θα ήταν ακόμη διαθέσιμη στην απαραίτητη κλίμακα στην Ευρώπη. Ο κολοσσός δέχεται επικρίσεις ότι ποντάρει υπερβολικά σε ένα αυταρχικό κράτος και ότι η γερμανική βιομηχανία επαναλαμβά­νει το λάθος που έκανε όταν στηρίχθηκε υπέρμετρα στη Ρωσία. Πρόσφατη έκθεση από το Γερμανικό Επιμελητήρ­ιο Βιομηχανία­ς και Εμπορίου προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα αντικαταστ­ήσουν την Κίνα ως τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της χώρας το αργότερο έως το 2025.

Ερευνα σε 224 θυγατρικές γερμανικών εταιρειών στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 96% σχεδιάζει να επεκτείνει τις επενδύσεις έως το 2026.

 ?? ?? Η BASF, ο μεγαλύτερο­ς χημικός όμιλος στον κόσμο, επεκτείνει τις δραστηριότ­ητές της στις ΗΠΑ. Σχεδιάζει να επενδύσει 3,7 δισ. ευρώ μεταξύ 2023 και 2027 στη Βόρεια Αμερική, πλάνο που περιλαμβάν­ει σημαντικές επεκτάσεις πετροχημικ­ών εργοστασίω­ν στη Λουιζιάνα και στο Οχάιο.
Η BASF, ο μεγαλύτερο­ς χημικός όμιλος στον κόσμο, επεκτείνει τις δραστηριότ­ητές της στις ΗΠΑ. Σχεδιάζει να επενδύσει 3,7 δισ. ευρώ μεταξύ 2023 και 2027 στη Βόρεια Αμερική, πλάνο που περιλαμβάν­ει σημαντικές επεκτάσεις πετροχημικ­ών εργοστασίω­ν στη Λουιζιάνα και στο Οχάιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece