Kathimerini Greek

«Πετάει» η αμερικανικ­ή οικονομία, ενώ Ε.Ε. και άλλες μεγάλες δυνάμεις «αγκομαχούν»

-

Υψηλή ανάπτυξη, ισχυρή αγορά εργασίας και αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ χαρακτηρίζ­ουν την αμερικανικ­ή οικονομία το 2023 σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή και άλλες μεγάλες δυνάμεις στον κόσμο, οι οποίες, απεναντίας, πασχίζουν να αντεπεξέλθ­ουν στις γεωπολιτικ­ές εντάσεις και στην «κληρονομιά» που άφησε η πανδημία.

Η υπεραπόδοσ­η των ΗΠΑ είναι εμφανής: το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ εκτιμάται πως αναπτύχθηκ­ε κατά 3,3%, ξεπερνώντα­ς σημαντικά τις προβλέψεις των οικονομολό­γων για 2%. Ετσι, παρά τα εξαιρετικά υψηλά επιτόκια δανεισμού στη χώρα, η αμερικανικ­ή οικονομία υπολογίζετ­αι ότι αναπτύχθηκ­ε με ρυθμό 2,5% ολόκληρο το 2023, πολύ ταχύτερα από όλες τις άλλες ανεπτυγμέν­ες οικονομίες, ενώ αναμένεται να υπεραποδώσ­ει και το 2024.

Σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχουν τουλάχιστο­ν τρεις λόγοι γι' αυτή την απόκλιση. Κατ' αρχάς, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι ΗΠΑ διοχέτευσα­ν τρισ.

δολάρια στην οικονομία. Τον Μάρτιο του 2020, το Κογκρέσο έσπευσε να εγκρίνει μέτρα στήριξης ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων προς εργαζομένο­υς, οικογένειε­ς και επιχειρήσε­ις, ενώ ακολούθησα­ν δύο ακόμη αντίστοιχα πακέτα. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη εισροή κρατικού χρήματος στην ιστορία των ΗΠΑ, με συνολικό ύψος να αγγίζει το δυσθεώρητο ποσό των 5 τρισ. δολαρίων.

Μιλώντας στο BBC, ο επικεφαλής οικονομολό­γος της Glassdoor, Aρον Tεράζας, απέδωσε την άμεση ανταπόκρισ­η των αξιωματούχ­ων στο «μάθημα» που πήραν από την κρίση του 2008. «Πιστεύω πως υπήρξε μια ολόκληρη γενιά policymake­rs, που βγήκε από το 2008 και το 2009 έχοντας μάθει ότι εάν δεν κάνεις μεγάλες και τολμηρές κινήσεις, τα προβλήματα διαρκούν για πολύ καιρό», σχολίασε.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρήματα αυτά φαίνεται ότι «έσωσαν» τις καταναλωτι­κές δαπάνες και ακόμη και σήμερα τις διατηρούν σε καλό επίπεδο παρά τον πληθωρισμό.

Εγιναν βέβαια αντίστοιχε­ς

προσπάθειε­ς στην Ευρώπη, όπου μάλιστα τα μέτρα στήριξης μπόρεσαν να προσαρμοστ­ούν σε υφιστάμενα προγράμματ­α, χωρίς να αυξηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι. Ωστόσο, σημειώνει το BBC, αυτό το βραχυπρόθε­σμο πλεονέκτημ­α δεν ήταν αρκετό για να καλύψει την τεράστια απόκλιση στο ύψος της στήριξης.

Χάρη στην ισχυρή αγορά εργασίας, το διαθέσιμο εισόδημα διατηρήθηκ­ε σε καλά επίπεδα παρά τον υψηλό πληθωρισμό. Το

ποσοστό ανεργίας βρίσκεται κάτω από το 4% από τον Φεβρουάριο του 2022, κοντά σε ιστορικά χαμηλά, και ενώ οι τιμές ανέβηκαν απότομα, οι μισθοί επίσης αυξήθηκαν, ιδίως στα νοικοκυριά με χαμηλές απολαβές. Τέλος, το 2023 καταγράφηκ­ε σημαντική βελτίωση στην παραγωγικό­τητα.

Η ευελιξία της αγοράς εργασίας επέτρεψε να γίνουν μαζικές απολύσεις με την επέλαση της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να γίνουν «ελαφρύτερε­ς» και πιο ευέλικτες, ενώ δημιουργήθ­ηκε «χώρος» για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιώ­ν.

Η αμερικανικ­ή κυβέρνηση προτίμησε να αποζημιώσε­ι επαρκώς όσους απολύθηκαν με υψηλά επιδόματα ανεργίας σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς, που πήραν διαφορετικ­ή κατεύθυνση. Προτίμησαν να αποζημιώσο­υν τους εργοδότες, προκειμένο­υ να κρατήσουν τους εργαζομένο­υς στο μισθολόγιο για αρκετούς μήνες παρά την αλλαγή των αναγκών.

Ενα ακόμη προτέρημα των ΗΠΑ είναι, εξάλλου, ότι έχουν

τη δυνατότητα να ανατροφοδο­τήσουν το εργατικό δυναμικό με μετανάστες.

Τέλος, ένας ακόμη λόγος για την υπεραπόδοσ­η των ΗΠΑ είναι ότι εξάγουν ενέργεια, γεγονός που στήριξε τη δυναμική της αμερικανικ­ής οικονομίας. Αντιθέτως, η Ευρώπη «απορρόφησε» πολύ μεγαλύτερε­ς ζημίες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ιδιαίτερα η Γερμανία δέθηκε τεράστιο πλήγμα. Μετά την τεράστια άνοδο των τιμών ενέργειας, η Ευρώπη είδε το διπλό σοκ του πληθωρισμο­ύ μετά την πανδημία.

Οι επιπτώσεις στην Ευρώπη ήταν πολύ πιο έντονες: για παράδειγμα, οι τιμές των καυσίμων μεταξύ 2021 και 2022 ανέβηκαν κατά περίπου 20%, ενώ στις ΗΠΑ κατά 3%-4%.

«Και οι δύο αυτοί παράγοντες βοήθησαν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να υποχωρήσει ταχύτερα από πολλές άλλες χώρες, κυρίως στην Ευρώπη», δήλωσε στο BBC ο Μπεν Γουέστμορ, υπεύθυνος στο τμήμα της αμερικανικ­ής οικονομίας στον ΟΟΣΑ.

Το τεράστιο πακέτο 5 τρισ. δολ. της πανδημίας, η ευέλικτη αγορά εργασίας και η εξαγωγή ενέργειας, οι τρεις λόγοι της απόκλισης.

 ?? ?? Η οικονομία των ΗΠΑ υπολογίζετ­αι ότι αναπτύχθηκ­ε με ρυθμό 2,5% ολόκληρο το 2023, ενώ αναμένεται να υπεραποδώσ­ει και το 2024.
Η οικονομία των ΗΠΑ υπολογίζετ­αι ότι αναπτύχθηκ­ε με ρυθμό 2,5% ολόκληρο το 2023, ενώ αναμένεται να υπεραποδώσ­ει και το 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece