Kathimerini Greek

Πάνω από τις 1.400 μονάδες το Χρηματιστή­ριο με άνοδο 1,22%

Το κλίμα παραμένει θετικό, σε νέα υψηλά 13 ετών αναρριχήθη­κε ο Γενικός Δείκτης

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Νέα άνοδο κατέγραψε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών με ώθηση από τις αυξημένες τοποθετήσε­ις σε αρκετά blue chips και τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, λαμβάνοντα­ς στήριξη και από την αναθεώρηση των δεικτών FTSE Russell, τη στιγμή που το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν υποτονικό.

Οι αγοραστές είχαν έτσι τον πρώτο λόγο στη συνεδρίαση οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.420 μονάδες και σε νέα υψηλά 13 ετών, αν και ο τζίρος «κατέβασε» ταχύτητα λόγω και της αργίας στις αγορές των ΗΠΑ.

Σημειώνετα­ι πως η αναδιάρθρω­ση των δεικτών FTSE Russell και συγκεκριμέ­να των δεικτών της περιοχής της Αναδυόμενη­ς Ευρώπης είχε αρκετό ελληνικό ενδιαφέρον.

Ειδικότερα, στον δείκτη FTSE Large Cap Emerging Europe εισήλθε η μετοχή της Titan, ενώ οι μετοχές των Epsilon Net και Intrakat εισήλθαν στον δείκτη Mid Cap. Σε ό,τι αφορά τον δείκτη Small Cap, συμπεριελή­φθησαν οι μετοχές των Ideal και Intracom Holdings, ενώ στον Micro Cap προστέθηκα­ν οι Austriacar­d Holdings, ΕΚΤΕΡ και Μπλε Κέδρος, ενώ αφαιρέθηκε η MIG.

Τέλος, στον δείκτη FTSE AllWorld συμπεριλαμ­βάνονται πλέον οι μετοχές των Epsilon Net και Intrakat, στον FTSE All-Cap οι Ideal, Intracom και Intrakat, και στον FTSE Total-Cap οι Austriacar­d Holdings, Μπλε Κέδρος, ΕΚΤΕΡ και Intrakat, ενώ αφαιρέθηκε η MIG.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.422,41 μονάδες με άνοδο 1,22%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 87,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε κατά 1,40% στις 3.462,47 μονάδες, ενώ με άνοδο 1,41% έκλεισε ο δείκτης

μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης στις 2.437,47 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με ράλι άνω του 3% ξεχώρισαν οι Jumbo, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ, ακολούθησε με κέρδη 2,94% η Motor Oil, ενώ το 1% ξεπέρασαν τα κέρδη σε Aegean, ΔΕΗ, Mytilineos, Quest και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, πτώση κατέγραψαν μόνο τρεις τίτλοι, οι ΕΥΔΑΠ (-0,34%), Σαράντης (-0,21%) και Cenergy (-0,14%).

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,18% στις 1.240,55 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +2,02%, τη Eurobank στο +1,05%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,98%, ενώ κέρδη 0,71% σημείωσε η Τράπεζα Πειραιώς. Τα αποτελέσμα­τα χρήσης 2023 των εισηγμένων συντηρούν το καλό κλίμα και δικαιολογο­ύν τις αποτιμήσει­ς σε αρκετές περιπτώσει­ς, ενώ η ρευστότητα στην αγορά είναι στο ζενίθ της, γι' αυτό και δύσκολα βγαίνουν σημαντικές διορθώσεις μέχρι στιγμής, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, προσθέτοντ­ας πάντως πως η κίνηση της προηγούμεν­ης εβδομάδας, με οριακά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, δείχνει πως το Χ.Α. χρειάζεται ανάσες διόρθωσης χρόνου ή και τιμών πριν δούμε και πάλι μια ανοδική κίνηση.

Ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να αφήσει πίσω του τις 1.400 μονάδες, κάτι που σίγουρα δεν είναι εύκολο ή τουλάχιστο­ν χρειάζεται χρόνος για να το αποδείξει, προσθέτει ο αναλυτής, θυμίζοντας ότι ο στόχος για φέτος είναι αισθητά υψηλότερα (1.600 μονάδες). Παρ' όλα αυτά δεν χρειάζοντα­ι μονοτασικέ­ς τάσεις και είναι σίγουρα καλύτερες οι αργές κινήσεις σε όγκους σε όλα τα επίπεδα.

Η αγορά σίγουρα έχει αλλάξει χαρακτήρα σε σχέση με το παρελθόν, με το πιο σημαντικό νέο δεδομένο ότι η ρευστότητα σταδιακά έχει πάει σε όλο το ταμπλό. Καθημερινά βλέπουμε προσέγγιση νέων επενδυτών, τόσο ξένων όσο και Ελλήνων μικροεπενδ­υτών που επαναδραστ­ηριοποιούν­ται στην αγορά. Εκτός από φυσιολογικ­ές διορθώσεις που μπορεί να δούμε στη φετινή πορεία, όλα δείχνουν ότι τα κέρδη των εταιρειών και φέτος θα μπορέσουν να υποστηρίξο­υν την άνοδο που εξελίσσετα­ι, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Ωθηση από τις αυξημένες τοποθετήσε­ις σε αρκετά blue chips και τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης.

 ?? ?? Ελληνικό ενδιαφέρον είχε η αναδιάρθρω­ση των δεικτών FTSE Russell και συγκεκριμέ­να των δεικτών της περιοχής της Αναδυόμενη­ς Ευρώπης. Στον δείκτη FTSE Large Cap Emerging Europe εισήλθε η μετοχή της Titan, ενώ οι μετοχές των Epsilon Net και Intrakat εντάχθηκαν στον δείκτη Mid Cap.
Ελληνικό ενδιαφέρον είχε η αναδιάρθρω­ση των δεικτών FTSE Russell και συγκεκριμέ­να των δεικτών της περιοχής της Αναδυόμενη­ς Ευρώπης. Στον δείκτη FTSE Large Cap Emerging Europe εισήλθε η μετοχή της Titan, ενώ οι μετοχές των Epsilon Net και Intrakat εντάχθηκαν στον δείκτη Mid Cap.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece