Kathimerini Greek

Μικρές διακυμάνσε­ις στις ευρωπαϊκές αγορές

-

Σε κλίμα ευφορίας ξεκίνησε η εβδομάδα σε ορισμένα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια χάρις στην απόδοση των μετοχών των ομίλων με δραστηριότ­ητες στον κλάδο των υπηρεσιών υγείας. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε με κέρδη τη χθεσινή συνεδρίαση και με άνοδο 0,16%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα διετίας. Ωστόσο οι μετοχές των γαλλικών και των γερμανικών ομίλων έχασαν μέρος της δυναμικής τους, αφότου την περασμένη εβδομάδα είχαν σημειώσει ρεκόρ. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με 0,22%, με 0,59% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη και χωρίς μεταβολή ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ με απώλειες -0,15% και 0,18% έκλεισαν χθες ο DAX στη Φρανκφούρτ­η και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, αντίστοιχα. Συνολικά μιλώντας ο όγκος συναλλαγών αποδείχθηκ­ε περιορισμέ­νος εξαιτίας του ότι οι αμερικανικ­ές αγορές ήταν κλειστές λόγω αργίας. Ο κλάδος των ομίλων παροχής υπηρεσιών υγείας είχε κέρδη της τάξεως του 1%, αγγίζοντας τα επίπεδα ρεκόρ σχεδόν διετίας με την AstraZenec­a να δίνει τον τόνο. Η τιμή της μετοχής της φαρμακευτι­κής ενισχύθηκε κατά 3,2%, αφότου έγινε γνωστό ότι ένας συνδυασμός του επιτυχούς αντικαρκιν­ικού σκευάσματο­ς Tagrisso με χημειοθερα­πείες για την αντιμετώπι­ση ενός τύπου καρκίνου των πνευμόνων εγκρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Εν τω μεταξύ, ο κλάδος των ομίλων εξόρυξης και πρώτων υλών είχε μία πτώση χθες κατά 1%, διότι αποδυναμώθ­ηκαν οι τιμές του χαλκού. Ο λόγος ήταν ότι η Κίνα διατήρησε σταθερά τα βασικά της επιτόκια στα μεσοπρόθεσ­μα δάνεια, ενώ οι αγορές επικεντρώθ­ηκαν στον χειμαζόμεν­ο κλάδο ακινήτων. Ο δείκτης CAC 40 παρέμεινε ως είχε την Παρασκευή,

Με κέρδη στα υψηλότερα επίπεδα διετίας ο πανευρωπαϊ­κός STOXX 600.

επειδή επισήμως η γαλλική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ του τρέχοντος έτους στο 1% από το 1,4% προηγουμέν­ως. Κύριοι παράγοντες της επιδείνωση­ς λογίζονται οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα, καθώς και η επιβράδυνσ­η σε δύο μείζονες εμπορικούς εταίρους της Γαλλίας, τη Γερμανία και την Κίνα. Στην καθιερωμέν­η μηνιαία έκθεσή της η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) ανέφερε πως η χώρα ενδέχεται να βρεθεί σε ύφεση λόγω αδύναμης εξωτερικής ζήτησης, αυτοσυγκρά­τησης του καταναλωτι­κού κοινού και στάσιμων εγχώριων επενδύσεων – υπό την επίδραση της ανακοίνωση­ς αυτής ο DAX ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση.

 ?? ?? Με απώλειες ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση ο γερμανικός DAX, μετά την έκθεση της Bundesbank που ανέφερε πως ενδέχεται η χώρα να βρεθεί σε ύφεση.
Με απώλειες ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση ο γερμανικός DAX, μετά την έκθεση της Bundesbank που ανέφερε πως ενδέχεται η χώρα να βρεθεί σε ύφεση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece