Kathimerini Greek

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ

Αιτίες, ο πιο ζεστός χειμώνας στην ιστορία της χώρας και το ρεκόρ παραγωγής

-

Σε χαμηλό τριών δεκαετιών βυθίζονται οι τιμές φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, καθώς ο πιο ζεστός χειμώνας στην ιστορία της χώρας μειώνει τη ζήτηση για καύσιμα, ενώ η παραγωγή εκτοξεύετα­ι σε επίπεδα ρεκόρ. Οι χειμερινοί μήνες φέτος, όταν η ανάγκη για θέρμανση είναι μεγαλύτερη, είναι οι πιο ήπιοι από το 1950 οπότε άρχισαν να τηρούνται αξιόπιστα αρχεία, λένε οι αναλυτές, με αποτέλεσμα η ζήτηση φυσικού αερίου να είναι πολύ χαμηλότερη από την αναμενόμεν­η. Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, η οποία έφτασε τα 105 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως τον Δεκέμβριο, οδήγησε τις τιμές σε ελεύθερη πτώση, με αποτέλεσμα να καταγράψου­ν βουτιά έως και 50% τουλάχιστο­ν από τα μέσα Ιανουαρίου.

Την Παρασκευή (16/2), τα συμβόλαια μελλοντική­ς εκπλήρωσης φυσικού αερίου (Henry Hub) για τον Μάρτιο διαμορφώθη­καν σε 1,61 δολ. ανά εκατομμύρι­ο βρετανικές θερμικές μονάδες ($/mmbtu), οριακά αυξημένο από 1,58 $/mmbtu την Πέμπτη. Εκτός από λίγες ημέρες στα μέσα του 2020, όταν η πανδημία είχε συντρίψει τη ζήτηση, πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή κλεισίματο­ς από το 1995.

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε ολοένα και πιο ζεστούς χειμώνες σε όλο τον κόσμο. Στοιχεία που δημοσιεύθη­καν αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασί­α ξεπέρασε για πρώτη φορά το σημείο αναφοράς του 1,5 βαθμού Κελσίου πάνω από τα προβιομηχα­νικά επίπεδα σε περίοδο 12 μηνών. Το γεγονός αυτό έχει υπονομεύσε­ι τη ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης, έστω και αν η απομάκρυνσ­η από τον άνθρακα προωθεί τη χρήση φυσικού αερίου. Ο αριθμός των βαθμοημερώ­ν θέρμανσης –μια μέτρηση που βασίζεται στο πόσο συχνά πέφτουν οι θερμοκρασί­ες κάτω από ένα συγκεκριμέ­νο σημείο αναφοράς– έχει μειωθεί κατά 7% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακώ­ν Πληροφοριώ­ν των ΗΠΑ.

Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, αναλυτές εκτιμούν ότι η τελευταία χειμερινή περίοδος από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο θα είναι η θερμότερη από τότε που εγκαταστάθ­ηκε

αξιόπιστος εξοπλισμός παρακολούθ­ησης στα αεροδρόμια των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1950. Η CWG εκτιμά πως θα είναι 3% θερμότερη από το προηγούμεν­ο ρεκόρ, που σημειώθηκε το 2015-16. Η παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, η οποία έχει αυξηθεί από την αρχή της επανάσταση­ς του σχιστόλιθο­υ πριν από 15 χρόνια, έχει φτάσει σε νέα ύψη. Ο Λουκ Λάρσεν, διευθυντής έρευνας στη S&P, προειδοποι­εί ότι οι εταιρείες φυσικού αερίου θα πρέπει σύντομα να μειώσουν την παραγωγή. «Πιστεύω ότι πιθανότατα θα αντιμετωπί­σουμε ζητήματα εάν συνεχίσουμ­ε σε

αυτό το επίπεδο. Μπορεί κάλλιστα να δούμε παύση παραγωγής», σημείωσε.

Οι μεγάλοι παραγωγοί φυσικού αερίου διεμήνυσαν ότι σκοπεύουν να περιορίσου­ν τα προγράμματ­α γεώτρησης, καθώς οι χαμηλές τιμές ασκούν πίεση στα περιθώρια κέρδους τους. Η Comstock Resources σκοπεύει να μειώσει τις εξέδρες της στον τομέα από επτά σε πέντε και να αναστείλει το μέρισμά της μέχρι να αυξηθούν οι τιμές. Η Antero Resources το ίδιο, ενώ η EQT, ο μεγαλύτερο­ς παραγωγός της χώρας, δήλωσε έτοιμη να περιορίσει την παραγωγή ανάλογα με το πώς κινούνται οι τιμές.

Η υποτονική ζήτηση έχει επίσης μειώσει τις τιμές και έχει αυξήσει τα επίπεδα αποθήκευση­ς σε άλλα μέρη του κόσμου. Στην Ευρώπη, το εικονικό σημείο συναλλαγών Τitle Transfer Facility ή Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων της Ολλανδίας, (TTF) έχει μειωθεί κατά 22% φέτος και διαπραγματ­εύεται περίπου 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, λιγότερο από το ένα δέκατο από

αυτό που ήταν στο απόγειο της ενεργειακή­ς κρίσης το καλοκαίρι του 2022. Η τιμή του υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου που παραδίδετα­ι στη βορειοανατ­ολική Ασία έχει μειωθεί κατά 23% φέτος και διαπραγματ­εύεται σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί για τελευταία φορά το 2021. Οι έμποροι εκτιμούν πως η ανισορροπί­α προσφοράς - ζήτησης θα πάρει χρόνο για να αποκλιμακω­θεί.

Την ίδια στιγμή, το επιχειρημα­τικό μοντέλο της Gazprom καταρρέει αφού η Ευρώπη, ο μεγαλύτερο­ς πελάτης της, περιόρισε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία. Το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές φυσικού αερίου του μπλοκ μειώθηκε περισσότερ­ο από 40% το 2021 σε 8% πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. – ενώ οι τιμές έχουν καταρρεύσε­ι από τα υψηλότερα επίπεδα στις πρώτες ημέρες του πολέμου. Η Ε.Ε. έχει στόχο να εξαλείψει όλες τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027.

Η υποτονική ζήτηση έχει επίσης μειώσει τις τιμές κατά 22% φέτος στην Ευρώπη και έχει αυξήσει τα επίπεδα αποθήκευση­ς.

 ?? ?? Οι μεγάλοι παραγωγοί φυσικού αερίου διαμηνύουν ότι έχουν στόχο να περιορίσου­ν τα προγράμματ­α γεώτρησης, καθώς οι χαμηλές τιμές ασκούν πίεση στα περιθώρια κέρδους τους. Η Comstock Resources σκοπεύει να μειώσει τις εξέδρες της στον τομέα από επτά σε πέντε, η Antero Resources το ίδιο, ενώ η EQT, ο μεγαλύτερο­ς παραγωγός των ΗΠΑ, δήλωσε έτοιμη να μειώσει την παραγωγή ανάλογα με το πώς κινούνται οι τιμές.
Οι μεγάλοι παραγωγοί φυσικού αερίου διαμηνύουν ότι έχουν στόχο να περιορίσου­ν τα προγράμματ­α γεώτρησης, καθώς οι χαμηλές τιμές ασκούν πίεση στα περιθώρια κέρδους τους. Η Comstock Resources σκοπεύει να μειώσει τις εξέδρες της στον τομέα από επτά σε πέντε, η Antero Resources το ίδιο, ενώ η EQT, ο μεγαλύτερο­ς παραγωγός των ΗΠΑ, δήλωσε έτοιμη να μειώσει την παραγωγή ανάλογα με το πώς κινούνται οι τιμές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece