Kathimerini Greek

Τι θα σήμαινε μια επανεκλογή Μπάιντεν

- Του ΟΎΓΚΟ ΝΤΊΞΟΝ/ REUTERS BREAKINGVI­EWS

Η επανεκλογή του Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια ένταση. Μια δεύτερη θητεία του ίσως να οδηγούσε σε λιγότερο σπασμωδικέ­ς γεωπολιτικ­ές και εμπορικές αντιπαραθέ­σεις εν συγκρίσει με την πρώτη, αλλά και να προσέφερε νέα ώθηση στην καταπολέμη­ση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, οι φίλιες προς την Αμερική χώρες δεν θα πρέπει να τρέφουν μεγάλες ελπίδες, διότι μια τέτοια ατζέντα θα αντιμετωπί­σει πολλά εμπόδια εντός και εκτός ΗΠΑ. Τα μέχρι στιγμής στοιχήματα εξακολουθο­ύν να δίνουν σχεδόν 30% πιθανότητε­ς επανεκλογή­ς Μπάιντεν. Βέβαια, η πρώτη θητεία του δεν συνδέθηκε με την παγκόσμια ειρήνη και την ευημερία. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ανέλαβε μια χαοτική απόσυρση από το Αφγανιστάν και εκκίνησε έναν τεχνολογικ­ό ψυχρό πόλεμο με την Κίνα. Η νομοθεσία

του για τη μείωση του πληθωρισμο­ύ μέσω ενδυνάμωση­ς της πράσινης βιομηχανία­ς και της μεταποίηση­ς στο εσωτερικό, προκαλούν τριβές με τους συμμάχους. Και το τελευταίο είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος απέτυχε να προωθήσει ειρηνευτικ­ό σχέδιο στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, ένας επανεκλεγμ­ένος Μπάιντεν σίγουρα θα απολάμβανε έναν μήνα του μέλιτος με τους συμμάχους, οι οποίοι τρομοκρατο­ύνται στην προοπτική ανάκτησης της προεδρίας από τον Ρεπουμπλικ­ανό Ντόναλντ Τραμπ, ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα σχόλιά του ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να κάνει «ό,τι διάολο θέλει» στους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνουν περισσότερ­α για την άμυνά τους.

Επίσης, θα δινόταν η ευκαιρία για την ενίσχυση ενός αμυντικού συνασπισμο­ύ μεταξύ

των ΗΠΑ, της Δυτικής Ευρώπης, τμημάτων της Ανατολικής Ασίας και ορισμένων χωρών στον αναπτυσσόμ­ενο κόσμο, όπως επισημαίνε­ι ο Γάλλος Μισέλ Ντικλός, πρώην διπλωμάτης στο Ινστιτούτο­υ Μοντέν με έδρα το Παρίσι. Κι αυτό σημαίνει ότι οι δυτικοευρω­παϊκές χώρες δεν θα πρέπει να βαυκαλίζον­ται ότι θα εξακολουθή­σουν να υστερούν σε αμυντικές δαπάνες έναντι των ΗΠΑ. Ακόμη και με τον Μπάιντεν στην εξουσία θα χρειαστεί να ενισχύσουν περαιτέρω τις αμυντικές δαπάνες, οι οποίες αυξάνονται από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, όπως υποστηρίζε­ι ο Ντέιβιντ Χάνα, πρώην πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στα Ηνωμένα Εθνη.

Ταυτόχρονα, ο Μπάιντεν πιθανότατα θα συνεχίσει μια πολιτική μη κλιμάκωσης έναντι της Κίνας. Εχοντας θέσει σε εφαρμογή ελέγχους επί των εξαγωγών στην προηγμένη τεχνολογία των ΗΠΑ και έχοντας λάβει μέτρα για να αποτρέψει την υπερβολική εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την κινεζική τεχνολογία, ο Τζο Μπάιντεν προσπαθεί τώρα να διαχειριστ­εί ευαίσθητα ζητήματα με το Πεκίνο. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανταποκρίν­εται. Οι σταθερές σχέσεις με την Κίνα θα μπορούσαν, εν τω μεταξύ, να ανοίξουν διαύλους για άλλη μια μεγάλη συντονισμέ­νη προσπάθεια στη διπλωματία για το κλίμα. Η Κίνα και οι ΗΠΑ αποτελούν τις χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίο­υ στον κόσμο με διαφορά. Αν και ο Μπάιντεν έχει εντείνει τους περιορισμο­ύς στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ, οι ενέργειες των ΗΠΑ είναι ανεπαρκείς για να εκπληρώσει ακόμη και τους δικούς του στόχους. Αν προχωρήσει πιο πέρα με μια δεύτερη θητεία, τότε μπορεί και ο Σι να είναι έτοιμος να κάνει το ίδιο, υπογραμμίζ­ει ο Μάικλ Τζέικομπς, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμ­ιο του Σέφιλντ. Μια καλή στιγμή για να γίνει αυτό θα ήταν στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα του επόμενου έτους στη Βραζιλία, όπου όλες οι χώρες υποτίθεται ότι θα δεσμευθούν να αναλάβουν πιο φιλόδοξα και μεγαλόπνοα σχέδια προς αυτή την κατεύθυνση της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματ­ός τους.

Πιθανότατα θα συνεχίσει μια πολιτική μη κλιμάκωσης έναντι της Κίνας, ανοίγοντας διαύλους και στη διπλωματία για το κλίμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece