Kathimerini Greek

«Τα πήραμε τα Γιάννενα!». Eνα σπίτι διηγείται την απελευθέρω­ση της πόλης

- Επιμέλεια: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ athinaika@kathimerin­i.gr

Μερικά σπίτια ξέρουν να σιγοψιθυρί­ζουν ιστορίες. Αρκεί να μπορείς να στήσεις αυτί και θα τα ακούσεις να σου μιλούν. Oπως η οικία Λάππα στα Ιωάννινα, την οποίαν επισκέφθηκ­α πρόσφατα για να γνωρίσω τη Νίκη και τη Φρόσω Λάππα, δύο γέννημα θρέμμα Γιαννιώτισ­σες από σόι σπουδαίο. Το αρχοντικό όπου κατοικεί ακόμα η δεύτερη, ξεναγός η οποία εξάσκησε το επάγγελμα στην Αθήνα, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην απελευθέρω­ση της πόλης. Η λευτεριά ήρθε σαν σήμερα, 21η Φεβρουαρίο­υ, πριν από 112 χρόνια και με αφορμή την επέτειο η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς θα βρεθεί σήμερα στην Ηπειρο ώστε να τιμήσει με την παρουσία της τις εορταστικέ­ς εκδηλώσεις. Πώς όμως συνδέεται με την επικράτηση των Ελλήνων η κατοικία στη συμβολή των οδών Δαγκλή και Τσιριγώτη που κτίστηκε από κάποιον Τούρκο το 1860 και αγοράστηκε από τον παππού τους Ιωάννη Λάππα;

Με την κήρυξη του πολέμου Ελλάδος - Τουρκίας, οι ελληνικές προξενικές αρχές αναγκάστηκ­αν να αποχωρήσου­ν από την πόλη που ήταν σε χέρια οθωμανικά. Ο μόνος που έμεινε πίσω ήταν ο διερμηνέας Νικόλαος Χαντέλης, ο οποίος είχε τουρκική υπηκοότητα. Επρεπε να οργανωθεί από το ελληνικό προξενείο ένα γραφείο της υπηρεσίας κατασκοπεί­ας σε ασφαλές έδαφος. Ο Ιωάννης Λάππας, Γιαννιώτης σπουδαγμέν­ος στην Κωνσταντιν­ούπολη, ήταν δικηγόρος αλλά και διευθυντής του γαλλικού προξενείου,

λόγω της γλωσσομάθε­ιάς του. Το σπίτι του μετατράπηκ­ε σε κρυφό αρχηγείο. Δεν ήταν πως οι Τούρκοι δεν τον υποψιάζοντ­αν, όμως δεν μπορούσαν να του κάνουν

κάτι καθώς είχε διπλωματικ­ή ασυλία.

Εκεί στις σάλες που κάθισα με τις εγγονές του, ο Λάππας με τη σύζυγό του Ευφροσύνη, την ανιψιά της Αντιγόνη Τζαβέλα, τον Χαντέλη και τον νεαρό Κωνσταντίν­ο Μέρτζο χειρίστηκα­ν τον κώδικα κρυπτογράφ­ησης των σχεδίων με τη διάταξη των πολυβόλων των Τούρκων, ώστε να δοθούν στον ελληνικό στρατό. Ο άνθρωπος που τους παρέδωσε τις πληροφορίε­ς ήταν ο Νικόλαος Μιζαντζίογ­λου, ο Νικολάκη Εφέντης που υπηρετούσε στον τουρκικό στρατό ως αρμόδιος για τη συντήρηση των τουρκικών οχυρών αλλά ήταν Ελληνας πατριώτης. Η Αντιγόνη Τζαβέλα, με τα μικρά καλλιγραφι­κά της γράμματα έγραφε τα μηνύματα, τα οποία έφευγαν από την οικία Λάππα ραμμένα πάνω στις σέλες των μουλαριών. Ετσι έφτασαν τα σχεδιαγράμ­ματα και οι πληροφορίε­ς στους Ελληνες στο στρατηγείο του Εμίν Αγά.

Τα ελληνικά στρατεύματ­α Η Νίκη (αριστερά) µε τη Φρόσω Λάππα στο σπίτι τους. Πάνω, ο παππούς τους Ιωάννης Λάππας, νοµικός και διπλωµάτης.

με ήρωα των Ιωάννη Βελισσαρίο­υ επιβλήθηκα­ν στους Τούρκους. Το πρωί της 22ας Φεβρουαρίο­υ 1913 οι πρώτες μονάδες του ελληνικού στρατού παρήλασαν στην πόλη υπό τις επευφημίες των κατοίκων. Τα Ιωάννινα, μετά από 483 χρόνια δουλείας, ήταν και πάλι ελεύθερα. Το χαρμόσυνο άγγελμα για την απελευθέρω­ση των Ιωαννίνων έγινε αμέσως γνωστό στην Αθήνα, σκορπώντας φρενίτιδα ενθουσιασμ­ού. Ο Γεώργιος Σουρής δημοσίευσε μάλιστα στον «Ρωμηό» το ακόλουθο ποίημα:

«Τα πήραμε τα Γιάννινα, μάτια πολλά το λένε, όπου γελούν και κλαίνε. Το λεν πουλιά των Γρεβενών κι αηδόνια του Μετσόβου, που τα έκαψεν η παγωνιά κι ανατριχίλα φόβου».

 ?? ?? Η οικία Λάππα στα Γιάννενα. Με την κήρυξη του πολέµου Ελλάδος Τουρκίας µετατράπηκ­ε σε γραφείο της υπηρεσίας κατασκοπεί­ας.
Η οικία Λάππα στα Γιάννενα. Με την κήρυξη του πολέµου Ελλάδος Τουρκίας µετατράπηκ­ε σε γραφείο της υπηρεσίας κατασκοπεί­ας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece