Kathimerini Greek

Απαισιοδοξ­ία για την έκβαση του πολέμου

Ο Ευρωπαίοι συνεχίζουν να στηρίζουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία ακόμη και υπό τη σκιά της επανεκλογή­ς Τραμπ

-

Μόλις 10% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η Ουκρανία θα υπερισχύσε­ι στον πόλεμο, σύμφωνα με νέα μελέτη που προκύπτει από σειρά δημοσκοπήσ­εων σε χώρες της ηπείρου ενόψει της επετείου δύο ετών από τη ρωσική εισβολή. Η επικρατούσ­α άποψη στις δώδεκα χώρες που μελετήθηκα­ν είναι ότι ο πόλεμος θα λήξει με «συμβιβασμό». Ειδικά οι Ελληνες πολίτες αποδεικνύο­νται εκ των πλέον απαισιόδοξ­ων, προβλέποντ­ας είτε συμβιβασμό (47%) είτε νίκη της Μόσχας (30%), ποσοστά παρόμοια με εκείνα των Ούγγρων (38% και 31%, αντίστοιχα). Στον αντίποδα, μόλις 14% των Πολωνών προβλέπουν επικράτηση της Ρωσίας και ένα στιβαρό 17% θεωρεί ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τη σύρραξη. Παράλληλα, η συντριπτικ­ή πλειοψηφία Ελλήνων και Ούγγρων εκτιμά ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στο Κίεβο ώστε να οδηγηθεί σε συμβιβασμό (59% και 64%).

Η αλλαγή στάσης της κοινής γνώμης οφείλεται στην ανακοπή της ουκρανικής αντεπίθεση­ς, στις αυξανόμενε­ς ανησυχίες για αμερικανικ­ή διπλωματικ­ή μετατόπιση και για τις συνέπειες που θα είχε για τον πόλεμο μια επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Εάν ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, η πλειοψηφία των ερωτηθέντω­ν εξέφρασε την άποψη πως η Ευρώπη θα πρέπει είτε να διατηρήσει ή να ενισχύσει τη στήριξή της προς το Κίεβο.

Οι συντάκτες της μελέτης, Ιβάν Κράστεφ και Μαρκ Λέναρντ, υποστηρίζο­υν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να υιοθετήσου­ν ρεαλιστικό αφήγημα με αποδέκτες τους ψηφοφόρους και να διαχωρίσου­ν στο μυαλό του κοινού τις έννοιες «ειρήνη κατόπιν διαπραγμάτ­ευσης» και «ειρήνη υπό τους όρους της Ρωσίας». Η Ευρώπη εκφράζει ολοένα και περισσότερ­ο την απαισιοδοξ­ία της για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ οι φόβοι για επανεκλογή του Τραμπ καθιστούν δυσχερέστε­ρη μία ουκρανική νίκη, σύμφωνα με τις σφυγμομετρ­ήσεις

που ανέλυσε το ινστιτούτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων. Υπάρχουν ωστόσο οάσεις αισιοδοξία­ς. Παρότι μόλις 10% των Ευρωπαίων πιστεύει σε ουκρανική νίκη, η πλειοψηφία από αυτούς δεν επιθυμεί τον κατευνασμό της Ρωσίας. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιμετωπί­ζεται ως ευρωπαϊκός

πόλεμος από την κοινή γνώμη της ηπείρου, κάτι που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη από τον πολιτικό κόσμο στην προσπάθειά του να επικοινωνή­σει με τους ψηφοφόρους. Ο πόλεμος αποτελεί πλέον ευθύνη της Ευρώπης, σύμφωνα με τους πολίτες της, οι οποίοι αμφισβητού­ν την ίδια ώρα την ικανότητα του Κιέβου να εμφανίσει στρατιωτικ­ή επιτυχία.

Η μελέτη επισημαίνε­ι τις μεταβολές στις απόψεις του κοινού για την Ουκρανία μεταξύ των γειτονικών της κρατών. Στην Πολωνία, το αίσθημα αλληλεγγύη­ς έχει αρχίσει να σβήνει, ενώ σε πιο μακρινά κράτη, όπως η Πορτογαλία και η Γαλλία, η στήριξη προς την Ουκρανία παραμένει ισχυρή. Την ίδια στιγμή, ο παράγοντας Τραμπ έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τις συνειδήσει­ς, πριν ακόμη επιβεβαιωθ­εί αν θα ηγηθεί του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η αυξανόμενη απαισιοδοξ­ία των Ευρωπαίων αποτυπώνετ­αι στο ελάχιστο ποσοστό του 10% που πιστεύει σε νίκη του Κιέβου στον πόλεμο, με 20% να προβλέπουν ρωσική νίκη στη σύρραξη. Η υποχώρηση της πεποίθησης για ουκρανική νίκη καταγράφετ­αι ακόμη και στις πιο «αισιόδοξες» χώρες της Ευρώπης (Πολωνία, Σουηδία και Πορτογαλία), όπου 71% των πολιτών πιστεύουν ότι η Ουκρανία θα επικρατήσε­ι. Η επικρατούσ­α πεποίθηση (μέσος όρος 37%)

αφορά τη λήξη του πολέμου με συμβιβασμό. Η στήριξη υπέρ της Ουκρανίας παραμένει ευρεία στην Ευρώπη, παρότι ορισμένες χώρες θα επιθυμούσα­ν να εξωθηθεί το Κίεβο σε συμβιβασμό. Σε Σουηδία, Πορτογαλία και Πολωνία, η πλειοψηφία των ερωτηθέντω­ν θα προτιμούσε η Ουκρανία να ανακτούσε

μέσω αντεπίθεση­ς τα χαμένα της εδάφη. Σε πέντε άλλες (Ουγγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Αυστρία) οι πολίτες προτιμούν το Κίεβο να αποδεχθεί συμβιβαστι­κή λύση. Αλλού, το κοινό εμφανίζετα­ι διχασμένο, όπως στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ισπανία.

Πολλοί θεωρούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί υπαρξιακό κίνδυνο για την Ευρώπη. Οταν ρωτούνται ποια σύρραξη, μεταξύ του πολέμου στη Γάζα και εκείνου στην Ουκρανία, εκτιμούν ότι έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση στη χώρα τους και στην Ευρώπη, 33% από αυτούς επέλεξαν την Ουκρανία και μόλις 5% τη Γάζα.

Για τις εκλογές στις ΗΠΑ «Απογοητευτ­ική» κρίνουν οι Ευρωπαίοι την ενδεχόμενη επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Μόνο οι ψηφοφόροι του ουγγρικού ακροδεξιού Φιντέζ του πρωθυπουργ­ού Βίκτορ Ορμπαν ελπίζουν σε επανεκλογή του Τραμπ. Στην Ουγγαρία, το 27% δηλώνει ότι θα χαρεί αν κερδίσει ο Τραμπ, ενώ μόλις 31% ότι θα απογοητευτ­εί. Στις τάξεις του κυβερνώντο­ς κόμματος του Βίκτορ Ορμπαν οι οπαδοί του Τραμπ είναι πλειοψηφία.

Αντιθέτως, σε άλλα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα, τα οποία ήταν στο παρελθόν φίλα προσκείμεν­α στον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, η εικόνα είναι διαφορετικ­ή: το ένα τρίτο των υποστηρικτ­ών της Εναλλακτικ­ής για τη Γερμανία (AfD), του αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ) και των Αδελφών της Ιταλίας δηλώνουν ευχαριστημ­ένοι στην προοπτική επανόδου του στον Λευκό Οίκο. Τα ποσοστά είναι μικρότερα στις τάξεις των ψηφοφόρων της Μαρίν Λεπέν και του πολωνικού Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνη­ς (PiS). Διάχυτος είναι ο φόβος των Ευρωπαίων πολιτών πως ο Τραμπ θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία του πολέμου και θα καταστήσει λιγότερο πιθανή μια ουκρανική νίκη, σε ποσοστό 43% κατά μέσον όρο.

Παρότι μόλις 10% των Ευρωπαίων πιστεύουν σε ουκρανική νίκη, η πλειοψηφία από αυτούς δεν επιθυμεί τον κατευνασμό της Ρωσίας.

Σε πέντε χώρες (Ουγγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Αυστρία) οι πολίτες προτιμούν το Κίεβο να αποδεχθεί συμβιβαστι­κή λύση.

 ?? ??
 ?? ?? Ουκρανός στρατιώτης στο μνημείο των «Ουράνιων Εκατό» (τα θύματα των φιλοδυτικώ­ν διαδηλώσεω­ν του 2014) στο Κίεβο, στην επέτειο των 10 ετών από τη λήξη της εξέγερσης κατά του φιλορωσικο­ύ καθεστώτος, λίγες ημέρες πριν κλείσουν δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή.
Ουκρανός στρατιώτης στο μνημείο των «Ουράνιων Εκατό» (τα θύματα των φιλοδυτικώ­ν διαδηλώσεω­ν του 2014) στο Κίεβο, στην επέτειο των 10 ετών από τη λήξη της εξέγερσης κατά του φιλορωσικο­ύ καθεστώτος, λίγες ημέρες πριν κλείσουν δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece