Kathimerini Greek

Ολοκληρώνε­ται η Εξεταστική για τα Τέμπη

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Τυπικό, εκτός απροόπτου, χαρακτήρα έχει η έως τις 11 Μαρτίου παράταση που λαμβάνει η εξεταστική επιτροπή για τους ελληνικούς σιδηροδρόμ­ους και το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, προκειμένο­υ να κατατεθούν και να συζητηθούν οι πορισματικ­ές εκθέσεις των κομμάτων. Ο τυπικός χαρακτήρας προκύπτει εκ του γεγονότος ότι η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία απέρριψε κάθε αίτημα για κλήση μαρτύρων που χαρακτηρίσ­τηκαν ουσιώδεις, με σύσσωμη την αντιπολίτε­υση κατόπιν τούτου να καταγγέλλε­ι επιχείρηση συγκάλυψης και τη συντριπτικ­ή πλειοψηφία των κομμάτων να αποχωρεί εν μέσω μεγάλης έντασης και με καταγγελίε­ς για «μεθόδευση συγκάλυψης από την κυβερνητικ­ή πλειοψηφία».

Οπως εκτιμάται, το μόνο που θα μπορούσε να ανατρέψει τα υφιστάμενα δεδομένα είναι η εκ μέρους των δικαστικών αρχών αποστολή στην Εξεταστική πριν εκπνεύσει η δεκαπενθήμ­ερη προθεσμία –η ισχύουσα λήγει ως γνωστόν αύριο– της δικογραφία­ς που σχηματίζετ­αι στη Λάρισα από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας. Για το αίτημα, το οποίο υπενθυμίζε­ται έχει από τις 15 Δεκεμβρίου υποβληθεί από την Εξεταστική, «πρόκειται να αποφασίσει το συντομότερ­ο δυνατόν» το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας, σημειώνει σε έγγραφό του με ημερομηνία 20 Φεβρουαρίο­υ ο αντεισαγγε­λέας Εφετών Ι. Μαγκούτας.

Στη χθεσινή έντονα επεισοδιακ­ή –όπως υπήρξαν αρκετές από τις προηγούμεν­ες– συνεδρίαση, οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα, όταν εκ μέρους του εισηγητή του

ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστ­ηκε το προαναφερθ­έν έγγραφο του κ. Μαγκούτα, πριν αυτό τυπικά φθάσει στη γραμματεία της Επιτροπής. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Μαρκόπουλο­ς αναρωτήθηκ­ε αν υπάρχουν «ιδιαίτερες ή ειδικές σχέσεις του βουλευτή Λάρισας (ενν. τον κ. Κόκκαλη) με την εισαγγελία Λάρισας».

Ακολούθησε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της πλειοψηφία­ς Ι. Φωτήλα, σύμφωνα με την οποία δεν υπήρξε «καμία πτυχή της έρευνας που να μη θιγεί. Η Επιτροπή μας έχει ακούσει και έχει συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να είναι σε θέση να βγάλει ένα σοβαρό και αξιόπιστο πόρισμα». Τότε άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση: «Η εξέταση των υπολοίπων μαρτύρων θα φώτιζε κρίσιμες πτυχές για την εξιχνίαση των αιτίων και των υπευθύνων του εγκλήματος. Αποχωρούμε από την επιτροπή», δήλωσε η κ. Μιλένα Αποστολάκη. Ακολούθησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χ. Καλαματιαν­ός: «Σε αυτή την προσπάθεια της πλειοψηφία­ς δεν θα συμμετέχου­με. Αποχωρούμε, εφόσον επιμένετε να μην καλέσουμε μάρτυρες και να μην περιμένουμ­ε τη δικογραφία», είπε. Αποχώρησαν μετά, η Ελλ. Λύση, η Νέα Αριστερά και οι Σπαρτιάτες.

Παρεμβαίνο­ντας, ο κ. Φωτήλας σημείωσε: «Είμαστε πεπεισμένο­ι πως εφόσον υπάρχουν ποινικές ευθύνες προς οποιαδήποτ­ε κατεύθυνση, αυτές θα αναζητηθού­ν και θα αποδοθούν», παραπέμπον­τας στις εξελισσόμε­νες έρευνες των ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστικών οργάνων. Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κ. Ν. Καραθανασό­πουλος για πολλοστή –και τελευταία, όπως προκύπτει– φορά ζήτησε να κληθούν για κατάθεση οι επιτροπές εμπειρογνω­μόνων που ορίστηκαν από τη Δικαιοσύνη και τους συγγενείς των θυμάτων προκειμένο­υ να διερευνήσο­υν το θέμα της φονικής πυρκαγιάς και να διερευνηθε­ί η πτυχή της αλλοίωσης («μπάζωμα») του χώρου όπου έγινε το δυστύχημα, με την κλήση και του τότε υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργ­ώ που είχε τεθεί επικεφαλής του συντονιστι­κού οργάνου Χρ. Τριαντόπου­λου. Καθώς δεν έλαβε απάντηση, συμπλήρωσε: «Εξαντλήσαμ­ε όλα τα περιθώρια. Δεν έχει κανένα νόημα πια η παραμονή μας».

Αποχώρησαν τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης μετά την άρνηση από τη Ν.Δ. να κληθούν και νέοι μάρτυρες – Δεν υπήρξε «καμία πτυχή της έρευνας που να μη θιγεί», η απάντηση της πλειοψηφία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece