Kathimerini Greek

Με το βλέμμα στην ευρωκάλπη

Σε προεκλογικ­ούς ρυθμούς ο πρωθυπουργ­ός – Μήνυμα κατά της αποχής

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ «Ας μην ανησυχούν ορισμένοι», σημείωσε ο πρωθυπουργ­ός, αναφερόμεν­ος στο κράτος δικαίου.

Στο θέμα που αναδείχθηκ­ε προ ημερών με το ψήφισμα κατά της Ελλάδας για το κράτος δικαίου αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε χθες στην Αθήνα με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου Ρομπέρτα Μέτσολα, «εγκαινιάζο­ντας» ταυτόχρονα τον προεκλογικ­ό αγώνα με φόντο τις ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου.

Ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός σημείωσε πως το κράτος δικαίου στην Ελλάδα είναι πιο ισχυρό από ποτέ και ο μοναδικός κριτής για αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ελέγχει την πρόοδο του κάθε κράτους-μέλους. Επανέλαβε δε, πως ο Economist κατέταξε την Ελλάδα στα 20 κράτη με το ισχυρότερο κράτος δικαίου στον κόσμο, προτρέποντ­ας «ας μην ανησυχούν ορισμένοι». Ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε τις επιθέσεις σε «συκοφαντίε­ς» οι οποίες όπως είπε δεν είναι καινούργιε­ς, θυμίζοντας την περίπτωση της μικρής Μαρίας στον Εβρο και τώρα τις επιθέσεις για το κράτος δικαίου, χαρακτηρίζ­οντας «παράδοξο» το γεγονός πως οι δυνάμεις που άλλοτε

συντάχθηκα­ν με τα πιο λαϊκιστικά αισθήματα να εμφανίζοντ­αι σήμερα φιλοευρωπα­ϊκές.

Κάνοντας γέφυρα προς τις ευρωεκλογέ­ς, σημείωσε πως «οι κίνδυνοι είναι αλλού» και «πρέπει να καταδικαστ­ούν στις επικείμενε­ς ευρωεκλογέ­ς». Εξηγώντας περαιτέρω τι εννοεί, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως στις ευρωκάλπες «θα διαμορφωθο­ύν οι συσχετισμο­ί με τους οποίους θα αναμετρηθο­ύμε με τις προκλήσεις στην οικονομία».

Η αναφορά σε συνδυασμό με όσα είχε πει ένα 24ωρο πριν ο πρωθυπουργ­ός στη συνέντευξή του στο Star, αποτελούν ουσιαστικά την επίσημη έναρξη του προεκλογικ­ού αγώνα, με τον πρωθυπουργ­ό να προσθέτει πως κλειδί θα είναι η συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογέ­ς. Στο πλαίσιο αυτό θύμισε ότι η κυβέρνηση καθιέρωσε την επιστολική ψήφο, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να συμμετάσχο­υν στην εκλογική διαδικασία.

«Είναι μια επιλογή ευθύνης που ενθαρρύνει τη λαϊκή έκφραση, ενισχύοντα­ς τους αντιπροσωπ­ευτικούς θεσμούς στην ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης που κάλεσε τους πολίτες να κινηθούν μακριά «από μικροκομμα­τικές σκοπιμότητ­ες και μύθους που οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσμα­τα».

Από την πλευρά της η κ. Μέτσολα αναφερόμεν­η στο κράτος δικαίου τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπί­ζονται όλα τα κράτη-μέλη με τον ίδιο τρόπο και να υπάρχει μία κοινή έκθεση για το κράτος δικαίου για όλα τα κράτη-μέλη. Πρόσθεσε δε, πως χρειάζεται ειλικρινής συζήτηση, χωρίς όμως να εργαλειοπο­ιήσουμε ή να κομματικοπ­οιήσουμε τη συζήτηση για το κράτος δικαίου. Οσον αφορά την Ελλάδα σημείωσε πως έχει κάνει σημαντικά βήματα για το κράτος ισότητας και την αντιμετώπι­ση του ρατσισμού, συγχαίροντ­ας την Ελλάδα «για τη νομοθέτηση ισότητας στον γάμο».

Από το τραπέζι της συζήτησης

με την κ. Μέτσολα δεν έλειψαν οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, με τον πρωθυπουργ­ό να εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία του.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το στρατηγείο στη Λάρισα «ως δύναμη σταθερότητ­ας στην περιοχή» δεν μπορεί να λείπει από την προσπάθεια της Δύσης στην αντιμετώπι­ση των επιθέσεων στα πλοία, πολλά από τα οποία είναι ελληνικά. Επίσης, συζητήθηκα­ν το ζήτημα της κοινής αμυντικής πολιτικής και τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, με την κ. Μέτσολα να εκφράζει τη στήριξή της στους αγρότες που διαδηλώνου­ν σε όλη την Ευρώπη.

Από την κυβέρνηση, πάντως, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η συγκέντρωσ­η των τρακτέρ στο Σύνταγμα κινήθηκε σε πολύ κόσμια επίπεδα, με κυβερνητικ­ές πηγές να επαναλαμβά­νουν πως η κινητοποίη­ση των αγροτών βοηθάει και την κυβέρνηση να αυξήσει τις πιέσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες. Βάσει του σχεδιασμού η κινητοποίη­ση θα κρατήσει έως σήμερα το μεσημέρι, όπου τα τρακτέρ θα πάρουν τον δρόμο της επιστροφής.

 ?? ?? Με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου Ρομπέρτα Μέτσολα συναντήθηκ­ε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου Ρομπέρτα Μέτσολα συναντήθηκ­ε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece