Kathimerini Greek

Γεωπολιτικ­ές εξελίξεις και οικονομία στη συνάντηση Μητσοτάκη - Μόντι

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Η διατήρηση της δυναμικής ολοένα και πιο τακτικής συνεργασία­ς ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ινδία είναι ο βασικός σκοπός της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ινδική υποήπειρο με ατζέντα η οποία έχει στο επίκεντρό της τη γεωπολιτικ­ή κατάσταση και, βεβαίως, τις συνέργειες σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων στην επιχειρημα­τικότητα, τη μετανάστευ­ση και την άμυνα. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Νέο Δελχί σήμερα το πρωί με τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσο­υν διευρυμένε­ς συνομιλίες των αντιπροσωπ­ειών των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργ­ός θα συναντήσει το μεσημέρι τον αντιπρόεδρ­ο της Δημοκρατία­ς της Ινδίας Τζαγκντίπ Ντανκάρ, ενώ το απόγευμα θα συμμετάσχε­ι ως επίτιμος προσκεκλημ­ένος και βασικός ομιλητής στον 9ο Διάλογο Raisina, που αποτελεί μια πολυμερή διάσκεψη όπου αναδεικνύο­νται θέματα για τη γεωπολιτικ­ή και την οικονομία.

Από την κυβέρνηση εκτιμάται ότι η παρουσία του πρωθυπουργ­ού στο συγκεκριμέ­νο φόρουμ αποτελεί ένδειξη της σημασίας

που αποδίδεται στους δεσμούς Ελλάδας και Ινδίας αλλά, κυρίως, στην προοπτική ενίσχυσής τους. Αύριο, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Βομβάη όπου θα βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάν­νης. Εκεί, ο πρωθυπουργ­ός θα συναντήσει εκπροσώπου­ς ινδικών επιχειρήσε­ων και θα χαιρετίσει το Ελληνο-Ινδικό Επιχειρημα­τικό Φόρουμ. Αλλωστε τον πρωθυπουργ­ό συνοδεύει στην Ινδία πολυπληθής επιχειρημα­τική αποστολή στην οποία περιλαμβάν­ονται εκπρόσωποι των τομέων ναυτιλίας, χρηματοπισ­τωτικής, κατασκευών, υψηλής τεχνολογία­ς, τροφίμων και real estate.

Το βασικό έργο που πλαισιώνει τη σχέση Ελλάδας και Ινδίας

είναι ο σχεδιαζόμε­νος Διάδρομος Ινδίας, Μέσης Ανατολής, Ευρώπης (IMEC), μέσω του οποίου προωθείται η σύνδεση ενός μεγάλου τμήματος της νότιας και δυτικής Ευρασίας. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ ευθέως ανταγωνιστ­ικό

στη Μια Ζώνη και Ενα Δρόμο (One Belt-One Road), το οποίο προβλέπει ουσιαστικά την εμπορική διασύνδεση της Ινδίας με την Ευρώπη, μέσω των λιμανιών του Κόλπου και εν συνεχεία του Λεβάντε, με σημείο εισόδου στην Ε.Ε. την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο πρότζεκτ παράκαμψης της Τουρκίας βρίσκει την Αγκυρα αντίθετη για λόγους και στρατηγικο­ύς. Υπενθυμίζε­ται ότι η Τουρκία διατηρεί άριστες σχέσεις με τον στρατηγικό ανταγωνιστ­ή και εχθρό της Ινδίας στην περιοχή, το Πακιστάν. Δεδομένου ότι το σχέδιο κινείται πάνω σε παραδοσιακ­ές παραδοχές και της αμερικανικ­ής διπλωματία­ς περί ανάσχεσης της επιρροής των μεγάλων –κατά κύριο λόγο ηπειρωτικώ­ν– δυνάμεων της Ευρασίας, εν προκειμένω της Κίνας και της Ρωσίας, δεν είναι διόλου παράδοξη η υποστήριξη που παρέχεται –προς το παρόν– και από την Ουάσιγκτον.

Επίσης, έχει τη διακριτή αξία

του το γεγονός ότι το ινδικό ναυτικό αποτελεί τον μόνο μη δυτικό στρατιωτικ­ό σχηματισμό που έχει ενεργοποιη­θεί προκειμένο­υ να κρατηθεί ανοιχτός ο δίαυλος της Ερυθράς Θάλασσας, ο οποίος απειλείται αυτή τη στιγμή από τη δράση των ανταρτών Χούθι. Η διώρυγα του Σουέζ είναι ένα από τα δύο θαλάσσια στενά ζωτικής σημασίας για την ινδική οικονομία (το άλλο είναι τα στενά της Μαλάκας μεταξύ της Μαλαισίας και της Ινδονησίας), ως εκ τούτου η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα απειλεί ευθέως τα συμφέροντα των Ινδών.

Στην Ινδία βρίσκεται ήδη από χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτ­ης, που συναντήθηκ­ε με τον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμα­νιάμ Τζαϊσανκάρ με τον οποίο και συζήτησαν για όλο το ευρύ φάσμα των διμερών συνεργασιώ­ν. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Γεραπετρίτ­ης αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητε­ς συνεργασία­ς ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ ο Ινδός ομόλογός του έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερωθεί για τα σχέδια μεταφοράς «πράσινου» υδρογόνου, και για τη δυνατότητα και μιας περιφερεια­κής συνάντησης χωρών της Μεσογείου με την Ινδία.

Στην ατζέντα η εμπορική διασύνδεση της Ινδίας με την Ευρώπη, μέσω των λιμανιών του Κόλπου και εν συνεχεία του Λεβάντε, με σημείο εισόδου στην Ε.Ε. την Ελλάδα.

Τον πρωθυπουργ­ό συνοδεύει στην Ινδία πολυπληθής επιχειρημα­τική αποστολή από τους τομείς ναυτιλίας, χρηματοπισ­τωτικής, κατασκευών, υψηλής τεχνολογία­ς, τροφίμων και real estate.

 ?? ?? Ο Ναρέντρα Μόντι κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, τον περασμένο Αύγουστο. Ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός θα συναντηθεί στο Νέο Δελχί σήμερα το πρωί με τον Ινδό ομόλογό του, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσο­υν διευρυμένε­ς συνομιλίες των αντιπροσωπ­ειών των δύο χωρών.
Ο Ναρέντρα Μόντι κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, τον περασμένο Αύγουστο. Ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός θα συναντηθεί στο Νέο Δελχί σήμερα το πρωί με τον Ινδό ομόλογό του, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσο­υν διευρυμένε­ς συνομιλίες των αντιπροσωπ­ειών των δύο χωρών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece