Kathimerini Greek

Εμπιστοσύν­η μέχρι νεωτέρας στον Κασσελάκη

Νέα σύγκρουση με «κορυφαίους» στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία­ς

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Στην «κόψη του ξυραφιού» κινείται για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το συνέδριο του κόμματος. Η σύγκρουση που πυροδότησε το «αίτημα» Κασσελάκη να κριθεί μετά τις εθνικές εκλογές του 2027 και όχι μετά τις επερχόμενε­ς ευρωεκλογέ­ς έληξε με συμβιβασμό, ενώ το αίτημα δεν έγινε δεκτό από την Πολιτική Γραμματεία. Μετά μια πολύωρη και γεμάτη ένταση συνεδρίαση του οργάνου, κατά πληροφορίε­ς αργά το βράδυ υπήρξε σύγκλιση σε μια ανακοίνωση μέσω της οποίας εκφράζοντα­ν «εμπιστοσύν­η» στο πρόσωπό του από τα μέλη της Π.Γ., αλλά χωρίς ρητώς διατυπωμέν­η χρονική διάρκεια. Σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδού­ρου «στην Π.Γ. που συνεδρίασε σήμερα, μετά μια εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρού­ν την ελληνική κοινωνία: α) εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύν­η και στήριξη μεταξύ του προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματεία­ς, β) επαναβεβαι­ώθηκε η λειτουργία της Π.Γ. ως πολιτικού κέντρου».

Τι είχε προηγηθεί; Η νέα «βόμβα» που πέταξε ο Στέφανος Κασσελάκης

στο «δεύτερο ημίχρονο» της συνεδρίαση­ς της Πολιτικής Γραμματεία­ς εκτιμήθηκε από πολλούς ως τελεσίγραφ­ο. Ο πρόεδρος του κόμματος ξάφνιασε τους πάντες όταν με φόντο τις εθνικές εκλογές και την παραμονή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να σταματήσει αυτή η μόνιμη αμφισβήτησ­η που υπάρχει προς το πρόσωπό του. Πέταξε ουσιαστικά το «γάντι» στα μέλη της Πολιτικής Γραμματεία­ς προκειμένο­υ να λάβει «λευκή επιταγή» και να μην αμφισβητηθ­εί μέχρι το 2027, οπότε σύμφωνα με τις συνταγματι­κές επιταγές, θα στηθούν οι επόμενες εθνικές κάλπες.

«Αν βρείτε αντίπαλο...»

To κόμμα δεν πηγαίνει καλά δημοσκοπικ­ά, ωστόσο ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε μέσα στο όργανο πως θα κάνει «ένα συνέδριο επανίδρυση­ς», επισημαίνο­ντας πως «αν όντως δεν με εμπιστεύεσ­τε, ζητώ την αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών». Απευθυνόμε­νος προς τα μέλη του οργάνου τους είπε πως όποιος τον αμφισβητεί, να το πει μέσα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία­ς. Καλά πληροφορημ­ένες πηγές ανέφεραν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε προς τα στελέχη πως αν μπορούν

να βρουν κάποιον αντίπαλο, δεν έχει αντίρρηση να προσφύγει και πάλι στη βάση του κόμματος. Στο τέλος της συνεδρίαση­ς «πήρε πίσω» την προχθεσινή «επιθετική» επιστολή του προς τα μέλη του οργάνου. «Αφού δεν με αμφισβητεί­τε κιόλας, δεν θα πάω σε εκλογές από τη βάση. Αποσύρω την επιστολή», φέρεται να είπε.

Αν και στην αρχή τόνισε πως δεν ήθελε να στενοχωρήσ­ει κανέναν με το θέμα του ερωτηματολ­ογίου και της επιστολής, τα πράγματα στη συνεδρίαση έλαβαν άλλη τροπή, καθώς το γεγονός ότι ζήτησε ουσιαστικά από

το όργανο να κριθεί στις εθνικές εκλογές και όχι στις ευρωεκλογέ­ς δεν ήχησε καλά. Η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της Π.Γ. που πήραν τον λόγο ήταν αρνητικοί. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο Θανάσης Θεοχαρόπου­λος του απάντησε πως «όλοι κρινόμαστε στις ευρωεκλογέ­ς». Στην ίδια γραμμή φέρεται να κινήθηκαν η Ολγα Γεροβασίλη, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, η Κατερίνα Νοτοπούλου, η Ζωή Καρκούλια, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Γιώργος Βασιλειάδη­ς, ο Κώστας Ζαχαριάδης κ.ά. Σε αυτό το κλίμα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, και η τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη. Μόνο τρία μέλη της Π.Γ. φέρεται να τον υποστήριξα­ν.

Ομως, όπως προαναφέρθ­ηκε, κανένα στρατόπεδο δεν ήταν έτοιμο χθες για μια ρήξη, με απότελεσμα τον συμβιβασμό που αναφέρθηκε στην αρχή.

Να μην αμφισβητηθ­εί μέχρι τις εθνικές εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος – Συμβιβασμό­ς στο «παρά ένα».

 ?? ?? Ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει δηλώσεις λίγο πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίαση­ς της Πολιτικής Γραµµατεία­ς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε µέσα στο όργανο πως θα κάνει «ένα συνέδριο επανίδρυση­ς», επισηµαίνο­ντας πως «αν όντως δεν µε εµπιστεύεσ­τε, ζητώ την αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των µελών».
Ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει δηλώσεις λίγο πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίαση­ς της Πολιτικής Γραµµατεία­ς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε µέσα στο όργανο πως θα κάνει «ένα συνέδριο επανίδρυση­ς», επισηµαίνο­ντας πως «αν όντως δεν µε εµπιστεύεσ­τε, ζητώ την αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των µελών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece