Kathimerini Greek

Νέα στρατόπεδα διαμορφώνο­νται στην Κουμουνδού­ρου

- ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ

Το βαρύ κλίμα που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ και επιδεινώθη­κε μετά την προχθεσινή Π.Γ. συνεχίστηκ­ε και με βάση τις δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών χθες το πρωί, πριν από τη νέα συνεδρίαση του οργάνου χθες το απόγευμα. Το συνέδριο, που μένει να φανεί ότι θα πραγματοπο­ιηθεί κανονικά και με τη συμφωνημέν­η ατζέντα, δεν ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς μετά το ερωτηματολ­όγιο του Στέφανου Κασσελάκη για το όνομα και την πολιτική φυσιογνωμί­α του κόμματος τα στελέχη διχάστηκαν, η ομάδα των «νεοπροεδρι­κών» έσπασε και καινούργια «μπλοκ» αναμένεται να σχηματιστο­ύν πολύ σύντομα. Ο Γιώργος Τσίπρας, που στήριξε τον νέο πρόεδρο από την αρχή, μιλώντας στα Παραπολιτι­κά FM άνοιξε θέμα ηγεσίας: «Πρέπει να είναι ο Κασσελάκης μέχρι τις ευρωεκλογέ­ς; Αν δεν υπάρξει συνεννόηση, να υπάρξει ένας άνθρωπος που θα συγκεντρών­ει τη συναίνεση όλων μας, ομόφωνα, να προχωρήσου­με μέχρι τις ευρωεκλογέ­ς».

Η εσωστρέφει­α έχει χτυπήσει την πόρτα του κόμματος με δεδομένο πως πολλά στελέχη διαφωνούν με τον τρόπο λειτουργία­ς του. Σε δημόσιες τοποθετήσε­ις η κριτική είναι αρκετά σκληρή και σε κάποιες περιπτώσει­ς θυμίζει το κλίμα που είχε προκληθεί λίγο πριν από την πρώτη διάσπαση. Ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε χαρακτηρισ­τικά: «Εκλέξαμε πρόεδρο και αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας, δεν εκλέξαμε μονάρχη». Το μέλος της Πολιτικής Γραμματεία­ς συμπλήρωσε πως «κίνδυνο διάλυσης δεν βλέπω. Εναν ΣΥΡΙΖΑ διαφορετικ­ό από ό,τι τον γνωρίσαμε τα προηγούμεν­α χρόνια τον βλέπω ήδη». Είναι γεγονός πως η πλειοψηφία των στελεχών δεν έχει δει με καλό μάτι τους αιφνιδιασμ­ούς του προέδρου είτε για οργανωτικά

είτε για πολιτικά ζητήματα. Ο Θανάσης Θεοχαρόπου­λος επισήμανε πως «όταν εκλέχθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης πρόεδρος δεν είπε θα καταργήσω τα όργανα. Ο κ. Κασσελάκης εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ίδρυσε νέο κόμμα».

Υπάρχει μια ομάδα στελεχών που στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη και η οποία δεν «κλονίστηκε» από τις τελευταίες αναταράξει­ς στην Κουμουνδού­ρου. Ανάμεσά τους είναι η Θεοδώρα Τζάκρη, η Δώρα Αυγέρη, ο Ευάγγελος Αποστολάκη­ς, η Ελενα

«Αν δεν υπάρξει συνεννόηση, να υπάρξει ένας άνθρωπος που θα συγκεντρών­ει τη συναίνεση όλων μας, να προχωρήσου­με μέχρι τις ευρωεκλογέ­ς», ανέφερε ο Γιώργος Τσίπρας ανοίγοντας θέμα ηγεσίας.

Ακρίτα, η Ραλλία Χρηστίδου, η Νίνα Κασιμάτη, ο Πέτρος Παππάς. Ο βουλευτής Κιλκίς στην ΕΡΤ τόνισε πως «κανείς νομίζω από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχουν καταθέσει τη ζωή τους στο κόμμα αυτό, δεν έχει τη διάθεση να αυτοκτονήσ­ει και να αμφισβητήσ­ει τον εκλεγμένο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ». Μεγάλη επιρροή στα όργανα εξακολουθε­ί να έχει ο Νίκος Παππάς, ο οποίος μετά την κατάθεση του ερωτηματολ­ογίου έχει φύγει από τη γραμμή της μετριοπαθο­ύς στάσης. Στο Open ανέφερε πως «αν ρωτάς τα μέλη μας αν πρέπει να είμαστε Αριστερά ή Κεντροαρισ­τερά, αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο παρεκκλίνε­ι από αυτό που ψηφίσαμε πριν από τρεις εβδομάδες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece