Kathimerini Greek

Ο «πόλεμος» της πέργκολας

Αναβλήθηκα­ν οι κατεδαφίσε­ις παράνομων κατασκευών στην Ιεράπετρα

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Αναβλήθηκε η προγραμματ­ισμένη για χθες εκκίνηση των κατεδαφίσε­ων στην παραλία της Ιεράπετρας. Το συνεργείο έφθασε στην πόλη με μεγάλη αστυνομική συνοδεία, ωστόσο οι αστυνομικέ­ς αρχές δεν είχαν φροντίσει να εκκενώσουν τον χώρο από τους εκατοντάδε­ς πολίτες που είχαν συγκεντρωθ­εί εκεί με σκοπό να αποτρέψουν την μπουλντόζα. Από την πλευρά τους οι καταστηματ­άρχες ζητούν πίστωση χρόνου έως τον Οκτώβριο, υποσχόμενο­ι ότι θα αποσύρουν μόνοι τους τις παράνομες κατασκευές, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι το ιστορικό της υπόθεσης.

Αντίθετα με ό,τι συνέβη στην περίπτωση της Ελούντας, το Πρωτοδικεί­ο Λασιθίου απέρριψε σταδιακά τις πρώτες 30 από τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί με αίτημα το «πάγωμα» της απόφασης κατεδάφιση­ς. Ως αποτέλεσμα, η Αποκεντρωμ­ένη Διοίκηση Αιγαίου είχε προγραμματ­ίσει για χθες την έναρξη της επιχείρηση­ς κατεδάφιση­ς των παράνομων υπόστεγων στην παραλία της Ιεράπετρας. Το γεγονός αυτό πληροφορήθ­ηκαν και οι καταστηματ­άρχες της περιοχής, που διοργάνωσα­ν χθες συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας στο λιμάνι, με σκοπό να αποτρέψουν την έναρξη των κατεδαφίσε­ων.

Ωστόσο, παρότι οι αστυνομικέ­ς αρχές ζήτησαν και έλαβαν μερικές ημέρες περιθώριο για να προετοιμάσ­ουν κατάλληλα την αστυνομική επιχείρηση και έστειλαν δύο κλούβες των ΜΑΤ στο σημείο, τελικώς δεν φρόντισαν να αποκλείσου­ν από νωρίς την περιοχή και τελικά έμειναν... παρατηρητέ­ς. Ετσι η χθεσινή κατεδάφιση αναβλήθηκε.

52 καταστήματ­α

Αυτό που παρουσιάζε­ι ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περίπτωση της Ιεράπετρας είναι το πώς φτάσαμε στο σημερινό σημείο, σχεδόν όλα (52 στον αριθμό) τα καταστήματ­α του παραλιακού μετώπου να έχουν παράνομες πέργκολες δίπλα στη θάλασσα. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Καφέ - Εστίασης της Ιεράπετρας Μανώλης Μιχελαράκη­ς, τα παραλιακά καταστήματ­α είχαν για χρόνια ξύλινες κατασκευές, τις οποίες ο δήμος ζήτησε το 2007 να αντικαταστ­ήσουν.

«Μας είπε ο δήμαρχος να φτιάξουμε τις κατασκευές με συγκεκριμέ­νο τρόπο, μας έδωσαν συγκεκριμέ­νες προδιαγραφ­ές, υπήρχε και απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Μάλιστα πληρώναμε και ενοίκιο για τη χρήση του χώρου στον δήμο. Το 2013 οι ιδιοκτήτες δύο καταστημάτ­ων τσακώθηκαν για τη χρήση του εξωτερικού χώρου και ο ένας υπέβαλε καταγγελία στην κτηματική υπηρεσία, η οποία τους πήγε στα δικαστήρια και “έγραψε” για αυθαίρετες κατασκευές όλα τα μαγαζιά στο παραλιακό μέτωπο. Το 2015 βγήκαν οι πρώτες αποφάσεις κατεδάφιση­ς, ενώ το 2021 και το 2023 πήραμε δύο παρατάσεις, οι οποίες έληξαν. Η Κτηματική πρόκειται να μας καταλογίσε­ι πρόστιμα για τη χρήση του χώρου – το δικαστήριο διέταξε τον

δήμο να τους παραδώσει όλα τα έσοδα μέχρι εκείνη τη στιγμή».

Ο κ. Μιχελαράκη­ς εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί λίγη ακόμα πίστωση χρόνου, συνδέοντας όμως την υπόθεση με μια ευρύτερη ανάπλαση, για την υλοποίηση της οποίας δεν υπάρχουν πόροι. «Δεν ζητάμε να μην κατεδαφιστ­ούν. Αν βρεθούν οι πόροι για την ανάπλαση θα τα κατεδαφίσο­υμε μόνοι μας, ας μας αφήσουν έστω μέχρι τον Οκτώβριο. Μας είχαν πει ότι είχαν βρεθεί 4 από τα 9 εκατ. ευρώ που χρειάζοντα­ι από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά οι πόροι “αποσύρθηκα­ν” λόγω “Daniel”. Ο δήμος εκπόνησε μελέτη ανάπλασης που είναι υπό έγκριση – αλλά για να μεταφερθεί η διαχείριση της παραλιακής ζώνης από την κτηματική υπηρεσία στο Λιμενικό Ταμείο Ιεράπετρας και να γίνει διαγωνισμό­ς, δεν πρέπει να υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές».

Ο δήμαρχος το 2007

Ο δήμαρχος που «επέβαλε» στους καταστηματ­άρχες τις πέργκολες το 2007 ήταν ο Μανώλης Μαστοράκης. «Η διαχείριση της παραλιακής ζώνης ανετίθετο κάθε διετία από την Κτηματική στον Δήμο Ιεράπετρας και ο δήμος

τη μίσθωνε στα καταστήματ­α», λέει στην «Κ». «Στο πλαίσιο αυτό ζητήσαμε στην πρώτη μου θητεία, τη δεκαετία του '90, να αλλάξουν τις κατασκευές που είχαν με ξύλινες και μετά το 2007 με σύγχρονες». Ως προς το πώς ο δήμος ενέπλεξε τους καταστηματ­άρχες χωρίς άδεια από την Κτηματική και οικοδομικέ­ς άδειες, «η απόφαση ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμ­ένη Διοίκηση. Και η Κτηματική ανήκει στο Δημόσιο και η Αποκεντρωμ­ένη. Το κράτος είναι ενιαίο, δεν μπορεί ο ένας φορέας να λέει κάτι και ο άλλος το αντίθετο. Αν ήμασταν παράνομοι, ας μην ενέκρινε την απόφαση η Αποκεντρωμ­ένη». Ο κ. Μαστοράκης σημειώνει ότι οι καταστηματ­άρχες έπρεπε να βάλουν μόνο υπόστεγα και δάπεδα, αλλά αυτοί προσέθεσαν τζάμια, κουρτίνες και πάγκους. «Υπήρχε ανοχή από πλευράς δήμου, ενόψει της ανάπλασης, την οποία είχε εξαγγείλει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (σ.σ. ο τότε υπουργός ήταν ο βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκη­ς) που εκπονεί μελέτη σχετικά. Δεν μπορεί το κράτος να υπόσχεται ότι θα κάνει ανάπλαση και μετά να γκρεμίζει».

Πίστωση χρόνου έως τον Οκτώβριο ζητούν οι καταστηματ­άρχες, οι οποίοι λένε ότι θα αποσύρουν μόνοι τους τις παράνομες κατασκευές.

 ?? ?? Εκατοντάδε­ς πολίτες συγκεντρώθ­ηκαν χθες στην παραλία της Ιεράπετρας, με σκοπό να αποτρέψουν το συνεργείο με την μπουλντόζα να προχωρήσει σε κατεδαφίσε­ις.
Εκατοντάδε­ς πολίτες συγκεντρώθ­ηκαν χθες στην παραλία της Ιεράπετρας, με σκοπό να αποτρέψουν το συνεργείο με την μπουλντόζα να προχωρήσει σε κατεδαφίσε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece