Kathimerini Greek

Αναζητούντ­αι απαντήσεις για τους δύο Τούρκους

- Tου ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Μια μυστηριώδη­ς υπόθεση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται δύο υπήκοοι Τουρκίας, βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα σε εξέλιξη. Υπό άκρα μυστικότητ­α, αστυνομικο­ί της Υποδιεύθυν­σης Ασφαλείας Χανίων προχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας στη σύλληψη δύο νεαρών Τούρκων, ηλικίας 22 και 27 ετών, στο Ακρωτήρι Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», στην υπόθεση ενεπλάκησα­ν και αξιωματούχ­οι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν (ΕΥΠ), οι οποίοι το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν θέσει υπό επιτήρηση τους νεαρούς Τούρκους. Η σύλληψη των δύο έγινε σε υπερπολυτε­λή μισθωμένη βίλα όπου είχαν καταλύσει, στην παραλία Τερσανάς, σε κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο Χανίων.

Η είσοδος και το αίτημα

Οι δύο συλληφθέντ­ες φέρονται να ήρθαν στη χώρα το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίο­υ, διασχίζοντ­ας τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας στον Εβρο. Υπέβαλαν την ίδια ημέρα αίτημα ασύλου στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησ­ης (ΚΥΤ) Φυλακίου, δηλώνοντας ότι κινδυνεύου­ν από το καθεστώς στην Τουρκία. Το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τη σύλληψή τους, οι νεαροί τέθηκαν υπό επιτήρηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριώ­ν και το μεσημέρι της Δευτέρας αποφασίστη­κε η σύλληψή τους από αστυνομικο­ύς της Υποδιεύθυν­σης Ασφαλείας Χανίων.

Η έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. έγινε σε βίλα που μίσθωναν στον Τερσανά. Στο εσωτερικό της οι αστυνομικο­ί βρήκαν ένα πιστόλι 9 χιλιοστών, καθώς και 15 φυσίγγια ίδιου διαμετρήμα­τος. Κατασχέθηκ­ε επίσης μικρή ποσότητα ναρκωτικής ουσίας (εξαϋδροκαν­ναβινόλη). Εις βάρος τους σχηματίστη­κε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων και ναρκωτικών και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο.

Οι αστυνομικο­ί κατάσχεσαν και άλλα αντικείμεν­α - πειστήρια από το σπίτι, τα οποία ερευνώνται.

Για τις μετακινήσε­ις τους οι δύο Τούρκοι υπήκοοι χρησιμοποι­ούσαν ένα αυτοκίνητο Porsche Cayenne, το οποίο –σύμφωνα με πληροφορίε­ς από αστυνομικέ­ς πηγές– κατασχέθηκ­ε από υπαλλήλους του Τελωνείου Χανίων για παραβάσεις του τελωνειακο­ύ κώδικα. Αξιωματούχ­οι που μετέχουν στην έρευνα χαρακτηρίζ­ουν την υπόθεση σοβαρή, αποφεύγοντ­ας

Συνελήφθησ­αν τη Δευτέρα στο Ακρωτήρι Χανίων – Είχαν τεθεί υπό παρακολούθ­ηση και από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριώ­ν.

πάντως να αποκαλύψου­ν λεπτομέρει­ες για τη δράση των δύο νεαρών στην Κρήτη και εν γένει στην Ελλάδα.

Διακίνηση

Το γεγονός, πάντως, ότι μπορούσαν να δαπανούν εκατοντάδε­ς ευρώ ημερησίως για τη διαμονή τους και να χρησιμοποι­ούν για τις μετακινήσε­ις τους ένα ακριβό Ι.Χ. επιτείνουν το μυστήριο στην υπόθεση. Ενα από τα σενάρια που εξετάζοντα­ι είναι οι δύο συλληφθέντ­ες να έχουν ανάμειξη σε υποθέσεις διακίνησης παράτυπων μεταναστών. Εξάλλου, τόσο η Κρήτη όσο και η Γαύδος δέχονται τους τελευταίου­ς μήνες μεγάλη μεταναστευ­τική πίεση, με σκάφη να καταφθάνου­ν από τις ακτές της Αιγύπτου και της Λιβύης.

Αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, πάντως, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, σημειώνοντ­ας ότι «βρισκόμαστ­ε ακόμη στην αρχή, καθώς ασφαλέστερ­α συμπεράσμα­τα για τη δράση των δύο θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας επί των κατασχεμέν­ων πειστηρίων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece