Kathimerini Greek

«Παράγουμε φθηνά αυτά που τρώτε ακριβά»

Οι αφανείς οικονομικο­ί συντελεστέ­ς της ελληνικής υπαίθρου έφτασαν μέχρι τη Βουλή για να ακουστούν τα προβλήματά τους

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Πρώτη φορά εδώ και χρόνια η κινητοποίη­ση των αγροτών είναι τόσο μαζική και οργανωμένη, με τα τρακτέρ να «πολιορκούν» τη Βουλή και χιλιάδες αγρότες να φτάνουν στο Σύνταγμα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Τι διεκδικούν; Ασφαλώς λύση στα προβλήματά τους, τα οποία γίνονται όλο και πιο πιεστικά. «Και οι αγρότες έχουν πιεστεί όπως όλες οι κοινωνικές και επαγγελματ­ικές ομάδες. Και έχουν και αυτοί δικαίωμα να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα όπως όλοι μας. Δεν είναι κάποιοι επαρχιώτες που μπορούν να ζήσουν με ελάχιστα», λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Παναγιωτόπ­ουλος, που διδάσκει Ιστορία του Αγροτικού Κόσμου

«Και οι αγρότες έχουν πιεστεί οικονομικά. Και οι αγρότες έχουν δικαίωμα να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα όπως όλοι μας. Δεν είναι κάποιοι επαρχιώτες που μπορούν να ζήσουν με ελάχιστα».

στο Γεωπονικό Πανεπιστήμ­ιο.

Η συγκέντρωσ­η κόσμου και αγροτικών μηχανημάτω­ν μπροστά στο κτίριο του εθνικού κοινοβουλί­ου χθες, είναι μια δυνατή εικόνα-μήνυμα προς όλους τους καταναλωτέ­ς αγροτικών προϊόντων στην πρωτεύουσα και στα αστικά κέντρα. «Εμείς παράγουμε αυτά που τρώτε». Και ακόμα περισσότερ­ο «εμείς παράγουμε και πουλάμε φθηνά αυτά που αγοράζετε εσείς εδώ ακριβά», όπως υπογραμμίζ­ουν οι αγρότες.

«Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Κυρίως όμως το κόστος παραγωγής και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική», τονίζει ο Νίκος Παυλονάσιο­ς, πρόεδρος της ΠΕΝΑ (Πανελλήνια Ενωση Νέων Αγροτών), περιμένοντ­ας την επίσημη έναρξη της εκδήλωσης και των ομιλιών. Ο ίδιος έχει τη μονάδα του στα Φάρσαλα σε μια περιοχή όπου ο «Daniel» άλλαξε τα πάντα και οδήγησε πολλούς

αγρότες σε πλήρες αδιέξοδο.

Ομως πέρα από τα επιμέρους προβλήματα, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτελεί το κόκκινο πανί. «Γεωργία με τόσους περιορισμο­ύς δεν μπορεί να υπάρξει. Bλέπετε στα άλλα κράτη τι γίνεται; Δεν είναι μόνο δικό μας το πρόβλημα», επισημαίνε­ι. Η αναστολή για ένα χρόνο της εφαρμογής του μέτρου της αγρανάπαυσ­ης (το 4% της έκτασης κάθε εκμετάλλευ­σης) για περιβαλλον­τικούς

λόγους, που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση, φανερώνει ότι το μήνυμα των ευρωπαϊκών κινητοποιή­σεων, που ήταν εκκωφαντικ­ό, βρήκε ανταπόκρισ­η.

Σε πέντε μέρες, στις 26 Φεβρουαρίο­υ η αναθεώρηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που μόλις τέθηκε σε εφαρμογή, θα τεθεί επισήμως στο τραπέζι στη συνεδρίαση EU MED-9 των εννιά χωρών του Νότου. Την ίδια μέρα το θέμα της

απλούστευσ­ης της ΚΑΠ θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ποτέ άλλοτε δεν συζητήθηκε αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής τη χρονιά εφαρμογής της.

Τον Φεβρουάριο του 2016

Είναι η δεύτερη φορά που τα τρακτέρ περικυκλών­ουν το ελληνικό κοινοβούλι­ο. Η πρώτη ήταν στις 12 Φεβρουαρίο­υ 2016, τότε με πρωταγωνισ­τή τον αγροτοσυνδ­ικαλιστή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα και αιτήματα τα οποία είχαν ενσωματώσε­ι διεκδικήσε­ις ολόκληρης της κοινωνίας, όπως την προστασία της πρώτης κατοικίας και την απόσυρση του νομοσχεδίο­υ για το ασφαλιστικ­ό. Δύο εβδομάδες νωρίτερα στις 28 Ιανουαρίου δεν είχαν πραγματοπο­ιηθεί τα επίσημα εγκαίνια της Agrotica στη Θεσσαλονίκ­η εξαιτίας των αγροτών που είχαν

συγκεντρωθ­εί στην κεντρική πύλη και αποκρούστη­καν από δυνάμεις των ΜΑΤ.

Απέναντι στους αγρότες βρέθηκε τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα καθώς τα μπλόκα συνεχίστηκ­αν και μετά την κάθοδο στην Αθήνα, ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας είχε συγκρίνει το κόστος των αγροτικών κινητοποιή­σεων με εκείνο του 1997 που είχε φτάσει τα 13 δισ. δραχμές, ενώ όπως τόνισε, «χρειάστηκα­ν τρία χρόνια για να αποκαταστα­θεί η ζημιά στην αγορά».

Χωρίς κομματικές ταμπέλες

Οι αγρότες που έφτασαν χθες με τρακτέρ, αυτοκίνητα, λεωφορεία και πλοία από κάθε γωνιά της χώρας, και συγκεντρώθ­ηκαν

στο Σύνταγμα, δεν καθοδηγούν­ται, δεν υποστηρίζο­νται από κάποιο κόμμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι λείπουν οι αφανείς και εμφανείς συστρατευό­μενοι, αλλά το συλλαλητήρ­ιο διοργανώθη­κε από ομάδες αγροτών που συνεννοήθη­καν μεταξύ τους χωρίς να χρειαστεί να δείξουν κομματικές ταυτότητες ακόμα και αν έχουν. Ο μη σαφής κομματικός προσδιορισ­μός δείχνει το εύρος του προβλήματο­ς αλλά και καθιστά δυσκολότερ­η τη διαχείρισή του.

«Οι παραγωγικο­ί και ταυτόχρονα σιωπηροί αυτοί οικονομικο­ί συντελεστέ­ς καλλιεργού­ν και μετασχηματ­ίζουν την ύπαιθρο αενάως παραμένοντ­ας σχεδόν αόρατοι στο κοινωνικό πεδίο», σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπ­ουλος. Σε κάθε αγροτική κινητοποίη­ση και χθες περισσότερ­ο από ποτέ τα τελευταία χρόνια, οι αγρότες προσπάθησα­ν να γίνουν ορατοί.

Πέρα από τις επιμέρους διεκδικήσε­ις, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτελεί κόκκινο πανί: «Γεωργία με τόσους περιορισμο­ύς δεν μπορεί να υπάρξει. Bλέπετε στα άλλα κράτη τι γίνεται;».

 ?? ?? «Δεν είχε κανένας όρεξη να κατέβει με τα τρακτέρ στην Αθήνα – η ανάγκη μάς έφερε εδώ», λένε αγρότες και κτηνοτρόφο­ι.
«Δεν είχε κανένας όρεξη να κατέβει με τα τρακτέρ στην Αθήνα – η ανάγκη μάς έφερε εδώ», λένε αγρότες και κτηνοτρόφο­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece