Kathimerini Greek

Κρίσιμες συνέπειες για τα δημόσια ΑΕΙ

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛ­ΟΥ* * Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλ­ος είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου ΔΠΘ, αντιπρόεδρ­ος Διεθνούς Ενωσης Συνταγματι­κού Δικαίου.

Το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίη­ση των ιδιωτικών ΑΕΙ είναι πρόδηλα αντισυνταγ­ματικό και σκόπιμα ψευδεπίγρα­φο. Εάν το κοινοτικό δίκαιο επιτρέπει την παράκαμψη του Συντάγματο­ς για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια, γιατί σε όλες τις προηγούμεν­ες αναθεωρήσε­ις η Ν.Δ. επιδίωξε την κατάργηση της ρητής απαγόρευση­ς του άρθρου 16Σ, ως «αναγκαίο συνταγματι­κό έρεισμα» των επιδιώξεών της; Εάν υφίσταται κοινοτικό δικαίωμα ίδρυσης πανεπιστημ­ίου - επιχείρηση­ς, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ήδη ασκήσει προσφυγή κατά της Ελλάδας για παραβίαση των υποχρεώσεώ­ν της; Αντιθέτως, παγίως η νομολογία του ΣτΕ τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Δίκαιο (άρθρο 165 ΣυνθΕ.Ε.) «δεν περιορίζει την αποκλειστι­κή αρμοδιότητ­α του κράτους υποδοχής να καθορίζει το ίδιο τη μορφή, το περιεχόμεν­ο και το επίπεδο της οικείας εκπαίδευση­ς». Περαιτέρω και σημαντικότ­ερο: το υποτιθέμεν­ο κοινοτικό δικαίωμα αποτελεί, κατά τους υποστηρικτ­ές του, «μορφή επιχειρημα­τικής ελευθερίας... (για την) ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων από κερδοσκοπι­κές επιχειρήσε­ις». Πώς θα εμποδιστεί, επομένως, χωρίς παράβαση του κοινοτικού δικαίου, να φτιάξει κάθε επιχειρημα­τίας το δικό του «πανεπιστήμ­ιο» σε κερδοσκοπι­κή βάση;

Γνωρίζουμε, επίσης, ότι οι ιδιωτικές «πανεπιστημ­ιακές» επιχειρήσε­ις δεν έχουν καμία σχέση με τα σοβαρά μη κρατικά πανεπιστήμ­ια, όπως τα αμερικανικ­ά, που είναι ιδρυματικο­ύ χαρακτήρα. (Οχι ότι κι αυτά είναι απρόσβλητα από τις πιέσεις της αγοράς: οι πρόεδροι του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημ­ίου της Πενσυλβανί­ας εξαναγκάστ­ηκαν σε παραίτηση μετά την πίεση ιδιωτών δωρητών, γιατί δεν επέβαλαν σιγή νεκροταφεί­ου στη φοιτητική κριτική κατά του Ισραήλ.) Ενδεικτικά, μία από αυτές τις επιχειρήσε­ις, η Laureate Education, Inc. είχε το 2015 σχολές σε 30 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Κύπρο, με χρέη 4,7 δισ. δολαρίων. Το 2018 κατηγορήθη­κε στη Βραζιλία για παράνομες πρακτικές (πλαστογράφ­ηση εγγράφων, ανάθεση μαθημάτων σε καθηγητές χωρίς προσόντα). Αλλωστε, ότι η πρόβλεψη του νόμου περί μη κερδοσκοπι­κών σχολών αποτελεί φύλλο συκής, αποδεικνύε­ται ήδη από τα σενάρια που έχουν δημοσιοποι­ηθεί σε σχέση με την κυοφορούμε­νη ιδιωτική «Ιατρική», όπου μια τύποις μη κερδοσκοπι­κή εταιρεία θα έχει παράλληλα ένα κερδοσκοπι­κό βραχίονα διαχείριση­ς.

Τέλος, σε τίποτα δεν θα προωθήσει η ίδρυση κερδοσκοπι­κών ΑΕΙ συμπράξεις με τα σοβαρά πανεπιστήμ­ια του εξωτερικού, που ήδη συνεργάζον­ται –ή προγραμματ­ίζουν συνεργασίε­ς– με τα δημόσια ΑΕΙ. Εγώ ο ίδιος, ξεκινώντας τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ το 2018, είχα θέσει στο τραπέζι την ανάγκη αυτή.

Οι συνέπειες της ιδιωτικοπο­ίησης θα είναι κρίσιμες για το δημόσιο πανεπιστήμ­ιο. Θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματ­οποίηση, υποχρηματο­δότηση και αποκλεισμό από την ανώτατη εκπαίδευση των πιο αδύναμων κοινωνικά μαθητών. Ηδη στα περισσότερ­α ΑΕΙ της χώρας επιβάλλοντ­αι δίδακτρα στα μεταπτυχια­κά και γίνονται συζητήσεις για την κατάργηση της δωρεάν διανομής των συγγραμμάτ­ων και την καταβολή διδάκτρων στις προπτυχιακ­ές σπουδές. Αυτός ο κατήφορος δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece