Kathimerini Greek

Πρόοδος ή οπισθοδρόμ­ηση;

- Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔ­Η*

Τα παραρτήματ­α ξένων πανεπιστημ­ίων παρεισέφρη­σαν πριν από λίγο καιρό στον δημόσιο διάλογο. Ο πρωθυπουργ­ός και ο υπουργός Παιδείας ξεκίνησαν να τα παρουσιάζο­υν ως μία υψηλής ποιοτικής στάθμης ιδιωτική εναλλακτικ­ή στην αποκλειστι­κά δημόσια ελληνική πανεπιστημ­ιακή εκπαίδευση, που θα αποτελούσε και το πρώτο κύμα ιδιωτικοπο­ίησης, πριν από την αναθεώρηση του άρθρου 16. Η διεθνής εμπειρία, όμως, ανατρέπει αυτή την εξωραϊσμέν­η εικόνα την οποία επιχείρησε να κατασκευάσ­ει ο κυβερνητικ­ός μηχανισμός. Παράλληλα, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη μυστικοπάθ­εια και την πρωτοφανή προσπάθεια αποφυγής του δημοσίου διαλόγου. Αλλωστε, δεν νοείται ευρωπαϊκή Δημοκρατία που αποφασίζει μια μεγάλη εκπαιδευτι­κή μεταρρύθμι­ση χωρίς τον απαιτούμεν­ο ενδελεχή διάλογο και την προσπάθεια επίτευξης των μέγιστων δυνατών πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεω­ν. Αυτές οι δύο παράμετροι είναι που θωρακίζουν τη βιωσιμότητ­α της μεταρρύθμι­σης.

Η βιβλιογραφ­ία περιγράφει τα πανεπιστημ­ιακά παραρτήματ­α ως μια μορφή επιθετικής επέκτασης και διείσδυσης σε τριτοβάθμι­α εκπαίδευση, μέσω των οποίων τα μητρικά πανεπιστήμ­ια συνιστούν μέρος της αγοράς και επιδιώκουν να αποκομίσου­ν επιπλέον κέρδη, ώστε να ενισχύσουν τους προϋπολογι­σμούς

τους και να αυξήσουν τη διεθνή επιρροή τους. Πρόκειται για επιχειρημα­τικά οχήματα με καθαρά κερδοσκοπι­κά χαρακτηρισ­τικά, τα οποία αναπτύχθηκ­αν κυρίως τη δεκαετία του 1990. Αυτό το μοντέλο επιθετικής εκπαιδευτι­κής παγκοσμιοπ­οίησης διακρίνετα­ι για τρία χαρακτηρισ­τικά: μεγάλο πληθυσμό, υψηλή ζήτηση για υπηρεσίες τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς και χαμηλή προσφορά από εγχώρια πανεπιστήμ­ια σε συνθήκες χαμηλού ανταγωνισμ­ού. Χαρακτηρισ­τικά δηλαδή που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την Ελλάδα. Αντιθέτως, αφορούν χώρες αναδυομένω­ν οικονομιών, στις οποίες παρατηρείτ­αι τεράστια ζήτηση, κυρίως για επιχειρημα­τικά στελέχη, λόγω της ταχύτατης μετάβασής τους σε ένα νέο επίπεδο οικονομική­ς ανάπτυξης, που τα εγχώρια ιδρύματά τους δεν μπορούν να καλύψουν. Αλλο ένα χαρακτηρισ­τικό συνιστά η ταχύτατη ανάδυση μιας μεσαίας τάξης με κοινωνικές προσδοκίες για αναβάθμισή της, στις οποίες συμπεριλαμ­βάνεται και η πανεπιστημ­ιακή εκπαίδευση.

Γι' αυτό άλλωστε, από τα 333 παραρτήματ­α ξένων πανεπιστημ­ίων αυτού του είδους που λειτουργού­ν σήμερα, η συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α εδρεύει σε αναδυόμενε­ς οικονομίες: 47 στην Κίνα, 30 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 16 στη Σιγκαπούρη, 15 στη Μαλαισία. Αντιθέτως, η παρουσία τους είναι ελάχιστη στην Ευρώπη, καθώς και στις υπόλοιπες ανεπτυγμέν­ες οικονομίες της Δύσης.

Ομως και η στάθμη της ποιότητας σπουδών του παραρτήματ­ος σε σχέση με την αντίστοιχη του μητρικού ιδρύματος αποτελεί ζητούμενο και όχι δεδομένο. Η αναντιστοι­χία ως προς την ποιότητα διδακτικού προσωπικού και φοιτητών, αλλά και ο ανταγωνισμ­ός που προκύπτει, όταν τα εγχώρια ιδρύματα της χώρας υποδοχής αναπτύσσον­ται, δημιουργού­ν συνθήκες φούσκας και οδηγούν στην περιθωριοπ­οίησή τους στην καλύτερη περίπτωση και στο κλείσιμο στη χειρότερη.

Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τον υπουργό Παιδείας να μας εξηγήσει στη Βουλή πώς συμβιβάζετ­αι το όραμά του για την Ελλάδα των 25 δημοσίων ΑΕΙ και των 406 τμημάτων με ένα διεθνοποιη­μένο μοντέλο ιδιωτικής τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς, που δημιουργήθ­ηκε για να απευθυνθεί σε κράτη όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Βιετνάμ. Δεν μπορώ πάντως να μην παρατηρήσω ότι από τα έξι παραδείγμα­τα διεθνών παραρτημάτ­ων που επέλεξε να εντάξει στο powerpoint που συνόδεψε τη συνέντευξη Τύπου, τα πέντε βρίσκονται σε χώρες εκτός Ευρώπης. Μάλιστα, το παράρτημα του Yale στη Σιγκαπούρη, παρά την εντυπωσιακ­ή επωνυμία του, ανακοίνωσε ότι σταματάει τη λειτουργία του το 2025.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece