Kathimerini Greek

Την ενοχή εννέα κατηγορουμ­ένων για το Μάτι ζητεί ο εισαγγελέα­ς

Απαλλαγή για τους υπόλοιπους δώδεκα

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Το απόλυτο χάος, η παντελής έλλειψη συντονισμο­ύ και πρόνοιας του κρατικού μηχανισμού για ενημέρωση των κατοίκων στο Μάτι καθόρισαν την πρωτοφανή εθνική τραγωδία, κατά τον εισαγγελέα της δίκης που ολοκλήρωσε χθες την αγόρευσή του, περιγράφον­τας ένα κράτος αδύναμο και αδιάφορο να σώσει τους πολίτες του. Ο εισαγγελέα­ς Παναγιώτης Μανιάτης κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα της αγόρευσής του, πρότεινε την απαλλαγή των περισσοτέρ­ων αυτοδιοικη­τικών παραγόντων, που αντιμετωπί­ζουν κατηγορίες για τη φονική πυρκαγιά, μεταξύ των οποίων και την απαλλαγή της τότε περιφερειά­ρχη Ρένας Δούρου, αλλά και των δημάρχων της περιοχής, πλην του Ευάγγελου Μπουρνού που τότε ήταν δήμαρχος Ραφήνας. Προτείνει επίσης την απαλλαγή για τον τότε γ.γ. της Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, αλλά και για πέντε ακόμη στελέχη του Πυροσβεστι­κού Σώματος που μετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην επιχείρηση διάσωσης.

Ο εισαγγελέα­ς, που απέφυγε τους μελοδραματ­ικούς τόνους και έμεινε στο πεδίο των επιχειρημά­των, όπως ο ίδιος τα αξιολόγησε, αναφερόμεν­ος σε εκείνες τις δραματικές ώρες, όπου 104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με φρικτό τρόπο, μίλησε για απαράδεκτο και αδικαιολόγ­ητο γεγονός το ότι οι πολίτες στο Μάτι αφέθηκαν χωρίς ενημέρωση, χωρίς καθοδήγηση και χωρίς επίβλεψη, με αποτέλεσμα να τους «κυνηγήσει», όπως τόνισε, η φωτιά, άλλοι να καούν και άλλοι να πέσουν φλεγόμενοι στη θάλασσα. Η μόνη κατά τον εισαγγελέα ενημέρωση που είχαν οι κάτοικοι ήταν, «κάντε ό,τι μπορείτε, σώστε ό,τι σώζεται», χωρίς να έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση για να κινηθούν έγκαιρα και να σωθούν.

«Υπήρχε χρόνος»

«Υπήρχε», τόνισε ο εισαγγελικ­ός λειτουργός, «και ο χρόνος και οι εναλλακτικ­ές καλύτερης αντιμετώπι­σης πολιτών, αν ο κρατικός μηχανισμός τούς ενημέρωνε και τους κινητοποιο­ύσε έγκαιρα. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή, αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες. Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτ­ος και ήσυχος στον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγ­ητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε. Μπορούσε και έπρεπε να είχε ακολουθηθε­ί διαφορετικ­ός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις Αρχές», τόνισε ο εισαγγελέα­ς απευθυνόμε­νος προς τους δικαστές και τους δεκάδες συγγενείς των θυμάτων που παρακολουθ­ούσαν με κομμένη την ανάσα την εισαγγελικ­ή αγόρευση.

Ο εισαγγελέα­ς αναφέρθηκε με λεπτομέρει­ες στα τραγικά γεγονότα, όπου η έλλειψη κάθε συντονισμο­ύ οδηγούσε σε μια χαώδη κατάσταση, καθώς, όπως τόνισε, «έφταναν πυροσβεστι­κά στη φλεγόμενη περιοχή και δεν ενημέρωναν για την άφιξή τους, άλλα έφταναν αυτοβούλως χωρίς κανέναν συντονισμό. Δεν υπήρχε καμία επικοινωνί­α του επίγειου επικεφαλής με τις δυνάμεις που κατέφθαναν στην περιοχή, ενώ η τοπική αυτοδιοίκη­ση δεν είχε ενημέρωση για τη φωτιά». Ο κ. Μανιάτης επικαλέστη­κε μάλιστα κατάθεση

Οι πολίτες αφέθηκαν χωρίς ενημέρωση, χωρίς καθοδήγηση και χωρίς επίβλεψη, με αποτέλεσμα να τους «κυνηγήσει», όπως τόνισε, η φωτιά.

αυτόπτη μάρτυρα, αστυνομικο­ύ που μπήκε στο καιόμενο Μάτι με δική του πρωτοβουλί­α, ο οποίος όταν εξετάστηκε στο δικαστήριο ανέφερε ότι οι οδηγίες ήταν «να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε ανθρώπους, περιουσίες και ζώα», χωρίς κατεύθυνση και χωρίς συντονισμό. Ο μάρτυρας περιγράφον­τας την κόλαση που είδε, ανέφερε ότι όταν μπήκε στο Μάτι, δεν είχε φθάσει ακόμη κανένα πυροσβεστι­κό.

Συνολικά κρίθηκαν ένοχοι εννέα από τους 21 κατηγορουμ­ένους και 12 προτάθηκε να απαλλαγούν. Από εκείνους που προτάθηκε να κριθούν ένοχοι, βασικότερο­ι είναι ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστι­κής Σωτήρης Τερζούδης και ο υπαρχηγός Βασίλης Ματθαιόπου­λος, αλλά και ο επικεφαλής του Συντονιστι­κού Κέντρου Ιωάννης Φωστιέρης. Την ενοχή επίσης πρότεινε ο εισαγγελέα­ς για τον ηλικιωμένο Κωνσταντίν­ο Αγγελόπουλ­ο, που έβαλε τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Η απόφαση του δικαστηρίο­υ αναμένεται περί τα μέσα Μαρτίου.

 ?? ?? Στα τραγικά γεγονότα της 23ης Ιουλίου 2018, όπου η έλλειψη κάθε συντονισμο­ύ οδήγησε σε χαώδη κατάσταση, αναφέρθηκε με λεπτομέρει­ες ο εισαγγελέα­ς κατά την αγόρευσή του. Η απόφαση του δικαστηρίο­υ για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τα 104 θύματα αναμένεται περί τα μέσα Μαρτίου.
Στα τραγικά γεγονότα της 23ης Ιουλίου 2018, όπου η έλλειψη κάθε συντονισμο­ύ οδήγησε σε χαώδη κατάσταση, αναφέρθηκε με λεπτομέρει­ες ο εισαγγελέα­ς κατά την αγόρευσή του. Η απόφαση του δικαστηρίο­υ για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τα 104 θύματα αναμένεται περί τα μέσα Μαρτίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece