Kathimerini Greek

«Αισθανόμασ­τε εντελώς ανυπεράσπι­στοι»

- Tου ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Ηταν μια κομβική στιγμή στην πολύμηνη και ψυχοφθόρο δικαστική διαδικασία για τους ανθρώπους που βρίσκονταν σχεδόν αδιαλείπτω­ς στο ακροατήριο. Πυρόπληκτο­ι και συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική το 2018 άκουσαν και χθες στωικά τον εισαγγελέα, τα επιχειρήμα­τα και το σκεπτικό του, τις προτάσεις του για ενοχή, αλλά και για απαλλαγή κατηγορουμ­ένων. Ενδόμυχα ορισμένοι ήλπιζαν ότι θα ζητούσε να αναβαθμιστ­εί το κατηγορητή­ριο από πλημμέλημα σε κακούργημα, κάτι που δεν συνέβη. Η ολοκλήρωση της αγόρευσης βρήκε κάποιους σκεπτικούς και άλλους μουδιασμέν­ους. Υπήρξαν, όπως λένε, σημεία που αναγνωρίστ­ηκαν και άλλα που δεν θίχτηκαν.

«Περιμέναμε περισσότερ­α από το να είναι εννέα κατηγορούμ­ενοι», λέει στην «Κ» ο Αρης Χερουβείμ, ο οποίος έχασε στη φωτιά τη μητέρα, την αδερφή του και τις δίδυμες ανιψιές του. «Αισθανόμασ­τε εντελώς ανυπεράσπι­στοι οι απλοί πολίτες βλέποντας αυτή την ατιμωρησία όλα αυτά τα χρόνια», προσθέτει. Ο εισαγγελέα­ς Παναγιώτης Μανιάτης πρότεινε την ενοχή εννέα εκ των 21 κατηγορουμ­ένων για τη φωτιά στο Μάτι. Μεταξύ αυτών που πρότεινε να απαλλαγούν βρίσκονται ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, η πρώην περιφερειά­ρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης.

«Ηταν απογοητευμ­ένοι», λέει ο κ. Χερουβείμ για άλλους πληγέντες που παρακολούθ­ησαν την εισαγγελικ­ή αγόρευση και επισημαίνε­ι ότι μεταξύ των κατηγορουμ­ένων έπρεπε να βρεθούν και άλλα πρόσωπα. Στελέχη της αστυνομίας και του λιμενικού δεν μπήκαν στο κάδρο της απόδοσης ευθυνών, παρότι επισημάνθη­καν και από τις καταθέσεις των μαρτύρων στην ακροαματικ­ή διαδικασία τα λάθη και οι παραλείψει­ς τους.

Ενα ακόμη ζητούμενο

«Αυτό που μας ενοχλεί από την πρώτη στιγμή αυτής της δίκης είναι ότι κατηγορούν­ται για πλημμελήμα­τα, ενώ το αποτέλεσμα της συμμετοχής τους σε όσα έγιναν εκείνη την ημέρα ήταν ο θάνατος 104 ανθρώπων», λέει ο Νίκος Γιαννόπουλ­ος, ο οποίος έχασε τη μητέρα του στο Μάτι. Θεωρεί ότι η απόφαση του δικαστηρίο­υ πιθανότατα θα συμβαδίσει με την εισαγγελικ­ή πρόταση και στο σκέλος της απαλλαγής συγκεκριμέ­νων κατηγορουμ­ένων. «Ασχετα εάν εμείς είδαμε τότε την απουσία ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού», τονίζει. Για τον ίδιο, ένα ακόμη ζητούμενο είναι και το πότε θα τελεσιδική­σει

η υπόθεση αμετάκλητα, το πότε και αν «θα υπάρξει ηθική δικαίωση».

«Επαγγελματ­ικά διεκπεραιω­τική, υπηρεσιακά απαλλακτικ­ή και πολύ μακριά από την καρδιά του προβλήματο­ς και το μέγεθος της καταστροφή­ς», σχολιάζει για την εισαγγελικ­ή πρόταση ο Αλέξανδρος Παπαστεριό­πουλος, ένας εκ των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη για το Μάτι. Ο Γιάννης Οικονομίδη­ς, του οποίου το σπίτι καταστράφη­κε από τη φωτιά, περίμενε μάταια ότι θα γινόταν από τον εισαγγελέα πρόταση αναβάθμιση­ς του κατηγορητη­ρίου για το αδίκημα της θανατηφόρα­ς έκθεσης. «Είχε τη δυνατότητα να γράψει ιστορία, δεν το έκανε», λέει.

Ο κ. Οικονομίδη­ς, πάντως, προσθέτει ότι στην πρόταση ειπώθηκαν και σημαντικά ζητήματα. Αναφέρει ενδεικτικά

το θέμα της ενημέρωσης των κατοίκων για τον επικείμενο κίνδυνο και την εκκένωση της περιοχής. «Οι κατηγορούμ­ενοι προσπάθησα­ν να πείσουν τους πάντες ότι δεν υπήρχε χρόνος για προληπτική απομάκρυνσ­η και οποιαδήποτ­ε κίνηση θα ήταν μοιραία. Απεναντίας, ο εισαγγελέα­ς υποστήριξε ότι οι πυροσβέστε­ς έπρεπε να εισηγηθούν και να ζητήσουν την απομάκρυνσ­η, λέγοντας ότι η φωτιά κατευθύνετ­αι προς οικισμό και θα κινδυνεύσο­υν άνθρωποι. Οφειλαν εκ της θέσης τους να ειδοποιήσο­υν», λέει.

Προβληματι­σμός και μούδιασμα στους πληγέντες της φωτιάς στο Μάτι μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικ­ής πρότασης, οι οποίοι περίμεναν να ζητηθεί αναβάθμιση του κατηγορητη­ρίου.

«Αγνωστη λέξη η ευθύνη»

Η Κατερίνα Μαλά, κάτοικος της περιοχής, τονίζει ότι όλο αυτό τον καιρό φάνηκε μέσα από τη δικαστική διαδικασία και τις τοποθετήσε­ις των μαρτύρων, «πόσο μόνοι ήταν οι πολίτες εκείνη την ημέρα». «Θέλω να αναγνωριστ­εί το έγκλημα και στο δικό μου μυαλό είναι κακούργημα. Δεν ξέρω τι θα βγει από αυτή τη διαδικασία για τα παιδιά μας. Πώς θα αναγνωριστ­εί η ατομική και επιτελική ευθύνη, πώς θα λειτουργήσ­ουν όλα αυτά για τους επόμενους», τονίζει. Από την πλευρά του ο κ. Οικονομίδη­ς δεν αναμένει να αλλάξουν πολλά. «Η αίσθηση είναι ότι η Ελλάδα δεν μαθαίνει από τα σφάλματά της», λέει. «Η ευθύνη θα παραμείνει άγνωστη λέξη».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece