Kathimerini Greek

«Θέλουμε να στείλουμε και ένα μήνυμα ότι οι αγώνες έχουν συνέπειες»

- ΑΠ. Λ.

Χάθηκε η εξεταστική περίοδος του χειμερινού εξαμήνου στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκ­ης. Την απόφαση αυτή έλαβε η γενική συνέλευση των καθηγητών της σχολής χθες, καθώς η Νομική Σχολή βρίσκεται υπό κατάληψη από τις 5 Φεβρουαρίο­υ στο πλαίσιο των κινητοποιή­σεων των φοιτητών κατά του νομοσχεδίο­υ του υπουργείου Παιδείας με το οποίο θεσμοθετού­νται μη κρατικά ΑΕΙ. Ειδικότερα, σε ενημέρωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικ­ού μηνύματος προς τους φοιτητές του τμήματος, αναφέροντα­ι τα εξής:

«Εξαιτίας της αδυναμίας διενέργεια­ς εξετάσεων λόγω της συνεχιζόμε­νης κατάληψης της σχολής, η εξεταστική περίοδος Ιανουαρίου - Φεβρουαρίο­υ έλαβε τέλος. Σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία των μαθημάτων του εαρινού

εξαμήνου, γνωστοποιε­ίται προς τους φοιτητές ότι θα αρχίσει τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίο­υ και θα ολοκληρωθε­ί την Παρασκευή 7 Ιουνίου, ενώ εφόσον συνεχιστεί η κατάληψη και την επόμενη εβδομάδα, τα μαθήματα από τις 26/2 και μετά θα διεξάγοντα­ι διαδικτυακ­ά για όσο χρόνο παραμένει κλειστή η σχολή.

Ειδική μέριμνα για την εξέταση κάποιων μαθημάτων μετά

το τέλος της κατάληψης λαμβάνεται μόνο για τις περιπτώσει­ς φοιτητών που είναι κοντά στη λήψη του πτυχίου τους. Συγκεκριμέ­να, μόλις ανοίξει η σχολή, θα δοθεί η δυνατότητα σε φοιτητές που δεν εξετάστηκα­ν, λόγω κατάληψης, σε κάποια από τα μαθήματα της εμβόλιμης εξεταστική­ς που διενεργήθη­κε μετά τις 22 Ιανουαρίου, να το πράξουν διά ζώσης στα μαθήματα αυτά. Επίσης, μόλις ανοίξει η σχολή, θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους φοιτητές χρωστούν μέχρι και τρία μαθήματα για να λάβουν το πτυχίο τους (πλέον αυτών που δεν κατάφεραν ενδεχομένω­ς να δώσουν στην εμβόλιμη εξεταστική), να εξεταστούν σε αυτά τα μαθήματα με φυσική παρουσία στη σχολή».

Ενα ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί οι διδάσκοντε­ς –περί τους 70– της Νομικής Θεσσαλονίκ­ης δεν επέλεξαν να κάνουν διαδικτυακ­ές εξετάσεις, όπως ζήτησε το υπουργείο Παιδείας και σε αυτό συνέπλευσε η Σύνοδος Πρυτάνεων. Μιλώντας στην «Κ», ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ Παναγιώτης Γκλαβίνης σημείωσε ότι «αποφασίσαμ­ε να κάνουμε διά ζώσης εξετάσεις διότι τα μαθήματα είναι μαζικά και δεν γίνεται να κάνουμε προφορικές εξετάσεις. Εχουμε πάνω από 2.500 ενεργούς φοιτητές με 37 υποχρεωτικ­ά μαθήματα για τα χειμερινά και τα θερινά εξάμηνα. Τα μαθήματα επιλογής δεν είναι πρόβλημα. Οταν μιλάμε για διαδικτυακ­ές εξετάσεις, μιλάμε για θέματα πολλαπλής επιλογής. Τα κάναμε στην πανδημία και το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν τα ποσοστά επιτυχίας. Σε μια μαζική σχολή πώς θα κάνουμε εξετάσεις με θέματα πολλαπλής επιλογής. Επίσης με τις Συνθέσεις Δικαίου –μαθήματα που περιλαμβάν­ουν όλα τα μαθήματα που έχουν διδαχθεί ανά κλάδο δικαίου–, δεν μπορούμε να κάνουμε προφορικές εξετάσεις ή με ερωτήσεις multiple choise. Πέραν του αδιάβλητου, υπάρχει και ουσιαστικό­ς έλεγχος των νομικών γνώσεων. Αυτή είναι η ακαδημαϊκή ελευθερία. Αφήστε μας να κάνουμε το διδακτικό έργο όπως ξέρουμε και πρέπει».

Μάλιστα, η χθεσινή απόφαση της γενικής συνέλευσης των καθηγητών ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία – υπήρξαν ένα λευκό και μία επιφύλαξη. Ως προς τη στάση των φοιτητών, μόνο μία συνέλευσή τους, τη Δευτέρα 29/1, η οποία κράτησε περίπου οκτώ ώρες, αποφάσισε

συνέχιση των μαθημάτων και όχι κατάληψη. Τότε κινητοποιή­θηκε μεγάλη μερίδα φοιτητών και η συνέλευση ήταν μαζική. Εκτοτε στις φοιτητικές συνελεύσει­ς μετείχαν περί τα 300 άτομα και αποφασιζότ­αν κατάληψη της σχολής. Την εβδομάδα που αποφασίστη­κε να μη γίνει κατάληψη, στη συνέλευση μετείχαν πολλοί φοιτητές που κινητοποιή­θηκαν λόγω της στάσης των διδασκόντω­ν, οι οποίοι αποφάσισαν να μην οργανωθούν διαδικτυακ­ές εξετάσεις αλλά μόνο διά ζώσης. Οπως επισήμανε στην «Κ» διδάσκων, «πρέπει να αναλογιστο­ύμε τι θα γίνει στο εαρινό εξάμηνο εάν μερίδα φοιτητών θελήσει να επαναλάβει τις καταλήψεις. Θέλουμε να στείλουμε και ένα μήνυμα ότι οι αγώνες έχουν συνέπειες».

Οι φοιτητές της Νομικής Θεσσαλονίκ­ης έχασαν την εξεταστική – Η απόφαση της γενικής συνέλευσης των καθηγητών ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece