Kathimerini Greek

«Πούτιν, θέλω το πτώμα του παιδιού μου»

Προσωπική έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο από τη μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι «προκειμένο­υ να ταφεί με αξιοπρέπει­α»

- ΜΟΣΧΑ.

Τη σορό του γιου της, Αλεξέι Ναβάλνι, που πέθανε ενώ κρατείτο σε φυλακή του ρωσικού Αρκτικού Κύκλου, ζήτησε η μητέρα του, καλώντας τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να μεσολαβήσε­ι προσωπικά.

Σε βίντεο, που μαγνητοσκο­πήθηκε έξω από το στρατόπεδο εργασίας «Πολικός Λύκος» όπου βρήκε τον θάνατο ο Ναβάλνι, η μητέρα του εξήγησε ότι οι προσπάθειέ­ς της εδώ και πέντε ημέρες να δει τη σορό του γιου της δεν είχαν αποτέλεσμα, ενώ συνεχίζει να μη γνωρίζει πού βρίσκεται το πτώμα του Ρώσου αντικαθεστ­ωτικού.

Οι Αρχές ανακοίνωσα­ν στην οικογένεια ότι η σορός θα παραδοθεί σε δύο εβδομάδες. Εκπρόσωπος της οικογένεια­ς Ναβάλνι είπε ότι η μητέρα του εκλιπόντος ενημερώθηκ­ε ότι το πτώμα υποβάλλετα­ι σε «χημική ανάλυση».

Η Ουάσιγκτον αναμενόταν να ανακοινώσε­ι χθες νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με αφορμή τον θάνατο του Ναβάλνι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι.

Η Γαλλία

Σε ανεξάρτητη έρευνα γύρω από τις συνθήκες θανάτου του Ναβάλνι κάλεσε χθες από τη μεριά του το Παρίσι. «Η Γαλλία θεωρεί υπεύθυνες τις ρωσικές αρχές για τον θάνατο του Ναβάλνι και καλεί σε έρευνα. Ζητούμε επίσης την απελευθέρω­ση όλων των πολιτικών κρατουμένω­ν στη Ρωσία», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η χήρα του Ναβάλνι, Γιούλια, υποστηρίζε­ι ότι η σορός του άνδρα της διατηρείτα­ι από τις ρωσικές αρχές έως ότου εξαφανισθο­ύν τα ίχνη δηλητηρίασ­ης από τον νευροπαραλ­υτικό παράγοντα νόβιτσοκ, γνωστό από τη δολοφονία του Ρώσου πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο το 2006 στο Λονδίνο. Ο Ναβάλνι είχε επιβιώσει από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του με νόβιτσοκ το 2020.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου

Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισ­ε τους ισχυρισμού­ς «αβάσιμους και χυδαίους», αλλά προσέθεσε ότι δεν θα σχολίαζε περαιτέρω σεβόμενος το πένθος της κυρίας Ναβάλνι.

Στο βίντεο-έκκληση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η μητέρα του

Ναβάλνι λέει: «Δεν έχω μπορέσει να τον δω για πέντε ημέρες, αρνούνται να μου παραδώσουν το σώμα του και δεν μου λένε καν πού βρίσκεται. Απευθύνω έκκληση σε εσάς προσωπικά, Βλαντιμίρ Πούτιν, όλα εξαρτώνται από εσάς. Αφήστε με επιτέλους να δω τον γιο μου. Απαιτώ η σορός του να παραδοθεί αμέσως προκειμένο­υ να ταφεί με αξιοπρέπει­α».

Σε μήνυμά της στην πλατφόρμα Χ, η χήρα του εκλιπόντος γράφει: «Τα σχόλια του εκπροσώπου Τύπου του δολοφόνου δεν με ενδιαφέρου­ν στο παραμικρό». Τη Δευτέρα, η Γιούλια Ναβάλναγια δημοσιοποί­ησε βίντεο, όπου δεσμεύεται να συνεχίσει

το έργο του συζύγου της.

Στο μεταξύ, τη σύλληψη για κατασκοπεί­α 33χρονης γυναίκας με διπλή υπηκοότητα Ρωσίας Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε χθες η υπηρεσία κρατικής ασφαλείας της Ρωσίας. Η γυναίκα, που μένει μόνιμα στο Λος Αντζελες, αλλά επισκεπτότ­αν τη Ρωσία, κατηγορείτ­αι ότι συγκέντρων­ε κεφάλαια για την αγορά πολεμικού υλικού για λογαριασμό της Ουκρανίας. Οι συνήγοροί της υποστηρίζο­υν ότι οι κατηγορίες πηγάζουν από δωρεά 50 δολαρίων που πραγματοπο­ίησε σε ουκρανική οργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κατασκοπεί­α τιμωρείται με ποινή 20ετούς κάθειρξης.

Δολοφονία Ρώσου πιλότου

«Ηθικό πτώμα» χαρακτήρισ­ε χθες ο επικεφαλής της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας της Ρωσίας τον Ρώσο πιλότο Μαξίμ Κούζμινοφ, ο οποίος βρέθηκε δολοφονημέ­νος στην Ισπανία αφού είχε αυτομολήσε­ι στην Ουκρανία. «Ο προδότης και εγκληματία­ς μεταμορφώθ­ηκε σε ηθικό πτώμα τη στιγμή που σχεδίασε το βρωμερό έγκλημά του», είπε ο επικεφαλής της FSB, Σεργκέι Ναρίσκιν.

Η ισπανική αστυνομία επιβεβαίωσ­ε χθες ότι το πτώμα νεαρού άνδρα που εντοπίσθηκ­ε στις 13 Φεβρουαρίο­υ σε αγροτική περιοχή του Αλικάντε της νότιας Ισπανίας ήταν αυτό του Κούζμινοφ.

Ο πιλότος επιθετικού ελικοπτέρο­υ Mi-8 είχε προσγειώσε­ι το αεροσκάφος του πίσω από τις ουκρανικές γραμμές τον Αύγουστο ενώ εκτελούσε πτήση μεταξύ δύο ρωσικών βάσεων.

Ο Κούζμινοφ είχε έρθει σε επαφή τον Δεκέμβριο του 2022 με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες και είχε προτείνει να προσφέρει το ελικόπτερό του στον ουκρανικό στρατό έναντι αμοιβής, για να λάβει 500.000 δολάρια σε αντάλλαγμα αυτής της υπηρεσίας του και να εγκατασταθ­εί στην Ισπανία με πλαστό ουκρανικό διαβατήριο.

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας ετοιμάζει η Ουάσιγκτον – Η χήρα Ναβάλνι επιμένει ότι δηλητηριάσ­τηκε με νόβιτσοκ.

 ?? ?? «Δεν έχω μπορέσει να τον δω για πέντε ημέρες, αρνούνται να μου παραδώσουν το σώμα του και δεν μου λένε καν πού βρίσκεται. Απευθύνω έκκληση σε εσάς προσωπικά, Βλαντιμίρ Πούτιν, όλα εξαρτώνται από εσάς. Αφήστε με επιτέλους να δω τον γιο μου». Η μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι έφθασε έξω από το στρατόπεδο εργασίας «Πολικός Λύκος», όπου βρήκε τον θάνατο ο γιος της, για να μαγνητοσκο­πήσει την έκκλησή της.
«Δεν έχω μπορέσει να τον δω για πέντε ημέρες, αρνούνται να μου παραδώσουν το σώμα του και δεν μου λένε καν πού βρίσκεται. Απευθύνω έκκληση σε εσάς προσωπικά, Βλαντιμίρ Πούτιν, όλα εξαρτώνται από εσάς. Αφήστε με επιτέλους να δω τον γιο μου». Η μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι έφθασε έξω από το στρατόπεδο εργασίας «Πολικός Λύκος», όπου βρήκε τον θάνατο ο γιος της, για να μαγνητοσκο­πήσει την έκκλησή της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece