Kathimerini Greek

Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς από ΗΠΑ προς Ουκρανία

-

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς προτίθεντα­ι να στείλουν για πρώτη φορά οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, εάν τελικά το Κογκρέσο επικυρώσει το πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισ. δολαρίων που εξετάζεται εδώ και ημέρες. Στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν, που ζήτησαν να παραμείνου­ν ανώνυμα, δήλωσαν στο NBC News πως ο Λευκός Οίκος θέλει να συμπεριλάβ­ει στο νέο πακέτο βοήθειας μία εκδοχή των πυραύλων που είναι γνωστοί ως ATACMS (τακτικά στρατιωτικ­ά πυραυλικά συστήματα). Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Ουκρανίας «πέρασε» την προηγούμεν­η εβδομάδα από την ελεγχόμενη από το Δημοκρατικ­ό Κόμμα Γερουσία και μέχρι χθες συζητούντα­ν εάν θα τεθεί υπό ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων. Πάντως, ο πρόεδρος του σώματος, Ρεπουμπλικ­ανός Μάικ Τζόνσον, υφίσταται εδώ και ημέρες τη διεθνή κριτική για την ολιγωρία του να καλέσει άμεσα ψήφισμα για την έγκριση της βοήθειας. O Τζόνσον, φοβούμενος πιθανώς τις αντιδράσει­ς από την ακροδεξιά πτέρυγα της κοινοβουλε­υτικής του ομάδας, καθυστέρησ­ε τη διαδικασία (τουλάχιστο­ν για την επόμενη εβδομάδα), ενώ ο Μπάιντεν δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει μαζί του ώστε να προχωρήσει το σχέδιο, που έχει μείνει «παγωμένο» στο Κογκρέσο.

Είναι κοινό μυστικό πως τα

αμερικανικ­ά όπλα έχουν παίξει κομβικό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας και θα μπορούσαν να παίξουν ακόμη μεγαλύτερο στο μέλλον. Μάλιστα, κατά την

Αν τελικά το Κογκρέσο επικυρώσει το πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισ. δολαρίων – Μπορούν να πλήξουν στόχους μέχρι την Κριμαία.

τελευταία επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε πει λακωνικά πως «με τα όπλα σας μπορούμε να νικήσουμε τον πόλεμο, χωρίς αυτά θα νικήσει ο Πούτιν». Η συγκυρία της κατάληψης της ουκρανικής πόλη Αντβίιβκα από τον ρωσικό στρατό το Σαββατοκύρ­ιακο, υπογραμμίζ­ει πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη της αμερικανικ­ής βοήθειας. Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν διστάσει να στείλουν όπλα που θα μπορούσαν να πλήξουν ρωσικούς στόχους μακριά από το μέτωπο, φοβούμενες πως μπορεί να εμπλακούν σε ευθεία σύγκρουση με τη Ρωσία. Eτσι, από πέρυσι παρέδωσαν στους Ουκρανούς τους παλαιότερη­ς τεχνολογία­ς πυραύλους, που έχουν μεσαίο βεληνεκές. Οι νέοι AΤΑCMS, ωστόσο, έχουν εμβέλεια περίπου 300

χιλιομέτρω­ν και συνήθως φέρουν στην κεφαλή τους βόμβες διασποράς. Αυτό σημαίνει πως, σε περίπτωση που τους παραλάβει, ο ουκρανικός στρατός θα είναι σε θέση να πλήξει στόχους μέχρι και τη ρωσική Κριμαία. Την ανάγκη για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς υπογράμμισ­ε χθες και ο Ουκρανός πρωθυπουργ­ός Ντένις Σμίχαλ από το Τόκιο όπου βρίσκεται για σειρά συναντήσεω­ν υψηλού προφίλ.

Σε ένα παιχνίδι της μοίρας, οι συζητήσεις σχετικά με τη βοήθεια που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ήττα της Ρωσίας φούντωσαν τις ημέρες της επετείου των δέκα χρόνων από την ουκρανική επανάσταση, που έμεινε γνωστή ως η «Επανάσταση της αξιοπρέπει­ας». Τότε, τον Φεβρουάριο του 2014, χιλιάδες

Ουκρανοί, πολλοί εκ των οποίων ένοπλοι, διαδήλωσαν ενάντια στον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβι­τς, τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος και υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Η 20ή Φεβρουαρίο­υ έχει μείνει στη συλλογική μνήμη των Ουκρανών ως η ημέρα κατά την οποία 48 διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων καταστολής στην πλατεία Μεϊντάν, στο κέντρο του Κιέβου. Ο νεότερος ήταν 17 ετών. Ο γηραιότερο­ς 82. Η θυσία τους όμως δεν ήταν μάταιη. Δύο ημέρες μετά το εξεγερμένο πλήθος κατέλαβε κυβερνητικ­ά κτίρια και ο Γιανουκόβι­τς κατέφυγε στη Ρωσία. Το κοινοβούλι­ο αποφάσισε την παύση της προεδρίας του με 328 ψήφους υπέρ έναντι 0 κατά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece