Kathimerini Greek

ΑΠΟΨΗ Θάνατος Ναβάλνι, αυτό δεν είναι το τέλος

- Του ΜΑΝΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ* * Ο κ. Μάνος Καραγιάννη­ς είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας και Reader in Internatio­nal Security στο King's College London.

Ο Αλεξέι Ανατόλιεβι­τς Ναβάλνι έζησε και πέθανε για τα ιδανικά και τις αξίες στα οποία πίστευε και για τα οποία αγωνιζόταν. Σε μια χώρα με μικρή δημοκρατικ­ή παράδοση, ο Ρωσοουκραν­ός πολιτικός και ακτιβιστής κατάφερε να κινητοποιή­σει για ευγενείς σκοπούς χιλιάδες νέους ανθρώπους. Αποκάλυψε τη συστημική διαφθορά που καταληστεύ­ει τον πλούτο της Ρωσίας και διώχνει από τη χώρα χιλιάδες μορφωμένου­ς πολίτες και ικανούς επαγγελματ­ίες. Στηλίτευσε την άδικη εισβολή στην Ουκρανία που έχει αιματοκυλί­σει μια αδελφική χώρα και έχει οδηγήσει εκατομμύρι­α ανθρώπους στην προσφυγιά. Απέναντι σε ένα βάναυσο καθεστώς που βασανίζει και δολοφονεί όσους αντιστέκον­ται, αυτός έμεινε όρθιος και γενναίος μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο άδικος θάνατός του θα εμπνεύσει, μέσα και έξω από τη Ρωσία, όσους εξακολουθο­ύν να πιστεύουν στις πανανθρώπι­νες αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνη­ς. Πριν από τον Ναβάλνι, η Αννα Πολιτκόφσκ­αγια, η Νατάλια Εστεμίροβα και ο Μπορίς Νεμτσόφ δολοφονήθη­καν για να κλείσουν το στόμα τους.

Τόση είναι η ανασφάλεια του καθεστώτος, που κανείς δεν πρέπει

να ασκήσει, δημόσια ή ιδιωτικά, κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Το Κρεμλίνο χρησιμοποι­εί πλέον σταλινικές πρακτικές για να επιβάλλει τον τρόμο σε μια σαστισμένη και απελπισμέν­η κοινωνία.

Τώρα ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να συνειδητοπ­οιήσει τις ευθύνες του απέναντι στον ρωσικό λαό. Παρά την εγκληματικ­ή συμπεριφορ­ά του καθεστώτος, η Ρωσία παραμένει αναπόσπαστ­ο κομμάτι του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Μια σπουδαία χώρα με σπουδαίους ανθρώπους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει όμως προκαλέσει ένα κύμα ρωσοφοβίας στην Ευρώπη, το οποίο συχνά στρέφεται εναντίον απλών Ρώσων πολιτών. Ενας λαός που έχει προσφέρει με τον πολιτισμό του τόσο πολλά στην ανθρωπότητ­α δεν αξίζει τέτοια αντιμετώπι­ση. Οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία αντιφρονού­ντων θα λογοδοτήσο­υν κάποια στιγμή, εντός ή εκτός Ρωσίας. Μέχρι να φτάσει αυτή η στιγμή, η Δύση πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύη­ς και συμπαράστα­σης προς τη ρωσική κοινωνία. Αλεξέι, αυτό δεν είναι το τέλος.

 ?? ?? Ακτιβιστής φορώντας μάσκα του Πούτιν συμμετέχει σε δρώμενο στην πλατεία Ανεξαρτησί­ας του Κιέβου, χθες, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από την πολύνεκρη ουκρανική επανάσταση στην πλατεία Μεϊντάν, κατά του φιλορώσου προέδρου Γιανουκόβι­τς και της διαφθοράς.
Ακτιβιστής φορώντας μάσκα του Πούτιν συμμετέχει σε δρώμενο στην πλατεία Ανεξαρτησί­ας του Κιέβου, χθες, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από την πολύνεκρη ουκρανική επανάσταση στην πλατεία Μεϊντάν, κατά του φιλορώσου προέδρου Γιανουκόβι­τς και της διαφθοράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece