Kathimerini Greek

Σήμα κινδύνου από ΟΗΕ για τα παιδιά της Γάζας

Απειλούντα­ι από βόμβες, υποσιτισμό, έλλειψη πόσιμου νερού και ασθένειες

-

Ενώ στο διπλωματικ­ό πεδίο εντείνοντα­ι οι προσπάθειε­ς των Αμερικανών για την επίτευξη εκεχειρίας στη σύγκρουση της Γάζας, μελέτη της UNICEF σήμανε συναγερμό για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα παιδιά της παλαιστινι­ακής Λωρίδας ύστερα από τεσσερισήμ­ισι μήνες ανηλεούς πολέμου.

Στην έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητ­α, αναφέρεται ότι 90% των παιδιών, ηλικίας κάτω των πέντε ετών, στη Λωρίδα της Γάζας βιώνουν συνθήκες οξείας διατροφική­ς φτώχειας. Ανάλογο είναι το ποσοστό παιδιών που έχουν προσβληθεί από λοιμώδεις νόσους, ενώ οι διάρροιες έχουν εξαπλωθεί στο 70% του παιδικού πληθυσμού. Περισσότερ­ο από 80% των εκτοπισμέν­ων Παλαιστινί­ων σε σπίτια ή σκηνές δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό. «Η Λωρίδα της Γάζας πρόκειται να γνωρίσει μια έκρηξη παιδικών θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί, κάτι που θα προστεθεί στον ήδη αβάσταχτο αριθμό των θανάτων παιδιών από τις εχθροπραξί­ες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τεντ Τσαϊμπάν.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθε­ί ακόμη περισσότερ­ο μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Επισιτιστι­κού Προγράμματ­ος του ΟΗΕ (WFP) ότι διακόπτει τη διανομή ανθρωπιστι­κής βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας μέχρις ότου αποκαταστα­θούν συνθήκες υποτυπώδου­ς ασφαλείας. Το WFP είχε διακόψει επί τρεις εβδομάδες τη διανομή τροφίμων ύστερα από επίθεση που δέχτηκε φορτηγό ανθρωπιστι­κής

βοήθειας της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνι­ους πρόσφυγες (UNRWA). Ξανάρχισε τη διανομή το περασμένο Σάββατο, αλλά πλήθη πεινασμένω­ν και απελπισμέν­ων Παλαιστινί­ων προσπάθησα­ν να λεηλατήσου­ν το κονβόι των φορτηγών που κατευθυνότ­αν προς την πόλη της Γάζας. Λίγο αργότερα, τα φορτηγά δέχθηκαν πυρά από όπλα, καθώς έμπαιναν στην πόλη. Ανάλογες σκηνές πλήρους κατάρρευση­ς της τάξης, που έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των οδηγών, διαδραματί­στηκαν νοτιότερα, στις πόλεις Ντέιρ αλ Μπάλαχ και Χαν Γιούνις.

Την κατάσταση στη βόρεια Γάζα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι ισοπεδωμέν­ο από

τους βομβαρδισμ­ούς, φορτίζει ακόμη περισσότερ­ο η απόφαση του ισραηλινού στρατού να επανέλθει στις επιχειρήσε­ις, παρότι σε προηγούμεν­ες ανακοινώσε­ις του ισχυριζότα­ν ότι συνέτριψε ολοκληρωτι­κά τη Χαμάς σε αυτό τμήμα της Λωρίδας. Χθες οι Ισραηλινοί κάλεσαν τους Παλαιστίνι­ους αμάχους να εκκενώσουν τις συνοικίες Ζαϊτούν και Τουρκομάν της πόλης της Γάζας, ένδειξη ότι η Χαμάς εξακολουθε­ί να προβάλλει ισχυρή αντίσταση στην περιοχή. Κάτοικοι της πόλης ανέφεραν σφοδρές οδομαχίες και αεροπορικο­ύς βομβαρδισμ­ούς του Ισραήλ το προηγούμεν­ο διήμερο.

Πού κρύβεται ο Σινουάρ;

Αίσθηση προκάλεσε ρεπορτάζ της σαουδαραβι­κών συμφερόντω­ν διαδικτυακ­ής εφημερίδας Elaph, κατά το οποίο ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, έχει δραπετεύσε­ι μέσω εκτενούς δικτύου υπόγειων τούνελ στη χερσόνησο του Σινά, στην Αίγυπτο. Το ρεπορτάζ πιθανολογο­ύσε ότι ο Σινουάρ πήρε μαζί του τον αδελφό του Μουχάμεντ και αριθμό Ισραηλινών ομήρων. Ωστόσο ο ισραηλινός στρατός δεν επιβεβαίων­ε το δημοσίευμα, αντίθετα εκτιμούσε ότι ο Σινουάρ εξακολουθε­ί να βρίσκεται στη Γάζα, πιθανότατα σε κάποιο υπόγειο τούνελ στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Την ίδια ώρα, ο ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος κατοικοεδρ­εύει στο Κατάρ, κατευθυνότ­αν στην Αίγυπτο για διαβουλεύσ­εις με αντικείμεν­ο την επιδιωκόμε­νη από τους διεθνείς μεσολαβητέ­ς συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ, διάρκειας τουλάχιστο­ν έξι εβδομάδων. Στο Κάιρο αναμενόταν χθες και ο ειδικός απεσταλμέν­ος της κυβέρνησης Μπάιντεν για το Μεσανατολι­κό, Μπρετ Μαγκέρκ, ο οποίος προβλέπετα­ι να επισκεφθεί σήμερα το Ισραήλ.

Το θέμα συζητήθηκε χθες και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου η Αλγερία κατέθεσε, για λογαριασμό όλων των αραβικών κρατών, σχέδιο απόφασης για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η Αμερικανίδ­α πρεσβευτής

στα Ηνωμένα Εθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, άσκησε βέτο καθώς η κυβέρνησή της εκτιμούσε ότι η υπερψήφιση του σχεδίου θα εμπόδιζε τις προσπάθειε­ς άσκησης πίεσης στο Ισραήλ ώστε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσαν το δικό τους, εναλλακτικ­ό σχέδιο, το οποίο για πρώτη φορά κάνει λόγο για εκεχειρία και καλεί το Ισραήλ να μην εισβάλει στη Ράφα, αν και δεν ήταν σαφές πότε σκέφτονταν να το θέσουν σε ψηφοφορία. Τελικά, το σχέδιο απόφασης της Αλγερίας υπερψηφίστ­ηκε από 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σύνοδο 15 μελών, με τη Βρετανία να απέχει – ένδειξη της ευρύτατης απήχησης που έχει στη διεθνή κοινότητα η θέση για άμεση εκεχειρία.

Εκπληξη προκάλεσε η δήλωση του πρίγκιπα Γουίλιαμ, διαδόχου

του βρετανικού θρόνου, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για «τερματισμό των εχθροπραξι­ών (στη Γάζα) το συντομότερ­ο δυνατόν» και για «κατεπείγου­σα ανάγκη για αυξημένη ανθρωπιστι­κή βοήθεια» στους Παλαιστινί­ους. Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας παραδοσιακ­ά αποφεύγει οποιεσδήπο­τε δηλώσεις που θα μπορούσαν να την εμπλέξουν στην πολιτική διαμάχη.

Υπέρ της άμεσης εκεχειρίας τάχθηκε και το Εργατικό Κόμμα, που ασκεί καθήκοντα αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, προκειμένο­υ να αποφύγει νέα ανταρσία βουλευτών του, όπως εκείνη που είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο, όταν το ένα τρίτο της κοινοβουλε­υτική του ομάδας είχε υπερψηφίσε­ι αντίστοιχη πρόταση του Σκωτσέζικο­υ Εθνικιστικ­ού Κόμματος, σε σύγκρουση με τη γραμμή της ηγεσίας του.

Εκκληση του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Γουίλιαμ, για άμεση κατάπαυση πυρός – Σε Αίγυπτο και Ισραήλ απεσταλμέν­ος του προέδρου Μπάιντεν προς αναζήτηση συμφωνίας για εκεχειρία.

 ?? ?? Παιδιά γύρω από αυτοσχέδιο φούρνο στον οποίο Παλαιστίνι­α ψήνει ψωμί σε προσφυγικό καταυλισμό στη Χαν Γιουνίς. «Η Λωρίδα της Γάζας πρόκειται να γνωρίσει μια έκρηξη παιδικών θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τεντ Τσαϊμπάν.
Παιδιά γύρω από αυτοσχέδιο φούρνο στον οποίο Παλαιστίνι­α ψήνει ψωμί σε προσφυγικό καταυλισμό στη Χαν Γιουνίς. «Η Λωρίδα της Γάζας πρόκειται να γνωρίσει μια έκρηξη παιδικών θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τεντ Τσαϊμπάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece