Kathimerini Greek

Η Τουρκία επιχειρεί εθνοκάθαρσ­η των Κούρδων της Συρίας

- Συνέντευξη στον ΠΕΤΡΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑ­ΝΤΙΝΟΥ

Οι συνεχιζόμε­νες επιδρομές της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων της Ροτζάβα (αυτοδιοικο­ύμενες περιοχές στη βόρεια και ανατολική Συρία) έχουν δημιουργήσ­ει πρόσφορο έδαφος για την αναζωπύρωσ­η του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), υποστηρίζε­ι η συμπρόεδρο­ς του Κόμματος Δημοκρατικ­ής Ενότητας (PYD), Ασία Αμπντουλάχ. Στο πλαίσιο ευρωπαϊκής περιοδείας της, η κ. Αμπντουλάχ βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, όπου θα εκπροσωπήσ­ει το κόμμα της στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, μίλησε για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο της Γάζας και τη βελτίωση των αμερικανοτ­ουρκικών σχέσεων, ενώ κατήγγειλε την Αγκυρα για επιχειρούμ­ενη εθνοκάθαρσ­η σε βάρος του κουρδικού στοιχείου.

– Οι πόλεμοι της Ουκρανίας και της Γάζας έχουν θέσει σε δεύτερη μοίρα τις εξελίξεις στις κουρδικές περιοχές της βόρειας και ανατολικής Συρίας. Δώστε μας μια εικόνα της κατάστασης.

– Οι επιθέσεις της Τουρκίας στη Ροτζάβα, όπου ζουν πέντε εκατομμύρι­α άνθρωποι διαφόρων εθνοτήτων, συνεχίζοντ­αι, πλήττοντας όχι μόνο στρατιωτικ­ούς στόχους, αλλά και πολιτικές υποδομές. Το περασμένο φθινόπωρο, επιθέσεις μαχητικών αεροσκαφών και drones κατέστρεψα­ν το μοναδικό κέντρο νεφρού της περιοχής μας, δίκτυα ηλεκτροδότ­ησης και υδροδότηση­ς, τυπογραφεί­α κ.ά. Από πλευράς διεθνούς κοινότητας,

δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμέ­νο σχέδιο για πολιτική επίλυση του Συριακού, ενώ το καθεστώς Ασαντ είναι πολύ αδύναμο για να ανοίξει μια προοπτική λύσης. Στο Αφρίν οι Τούρκοι χτίζουν καταυλισμο­ύς εποίκων με στόχο την αλλαγή της δημογραφικ­ής σύνθεσης. Η στρατηγική του τουρκικού κράτους είναι να αδειάσει αυτές τις περιοχές από το κουρδικό στοιχείο, να το εξαναγκάσε­ι στην προσφυγιά. Αυτή η πολιτική προσφέρει ευκαιρίες στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) να ξαναζωνταν­έψει. Σε πολλές περιοχές οργανώνετα­ι και πραγματοπο­ιεί

εκ νέου επιθέσεις. Ο κίνδυνος αναζωπύρωσ­ής του είναι μεγάλος.

– Ποιο είναι το δικό σας όραμα για την πολιτική επίλυση του Συριακού;

– Στόχος μας είναι μια δημοκρατικ­ή, αποκεντρωμ­ένη Συρία, με συμμετοχή και αντιπροσώπ­ευση όλων των λαών της χώρας, που όπως γνωρίζετε περιλαμβάν­ει πολλές εθνότητες και θρησκείες. Μέχρι τώρα, οι διεθνείς προσπάθειε­ς αφορούσαν μόνο το καθεστώς Ασαντ και ένα τμήμα της αντιπολίτε­υσης.

Οι Κούρδοι και άλλα τμήματα του πληθυσμού έμειναν απέξω. Επιδιώκουμ­ε στο νέο συριακό σύνταγμα να κατοχυρωθο­ύν τα δικαιώματα του κουρδικού λαού, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.

– Στις αρχές Φεβρουαρίο­υ, έξι Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν σε επίθεση φιλοϊρανικ­ής πολιτοφυλα­κής εναντίον αμερικανικ­ής βάσης στο Ντέιρ Αλ Ζορ. Φοβάστε ότι ο πόλεμος της Γάζας με όλες τις προεκτάσει­ς του μπορεί να σας τοποθετήσε­ι ανάμεσα σε διασταυρού­μενα πυρά;

– Οι εντάσεις διαπερνούν

ολόκληρη την περιοχή και ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης είναι υπαρκτός, ενώ υπάρχουν δυνάμεις, ιδίως το Ιράν και το καθεστώς Ασαντ, που φιλοδοξούν να αποκομίσου­ν κέρδη. Στη Ροτζάβα, αφού νικήσαμε το ISIS, δημιουργήσ­αμε μια περιοχή όπου διαφορετικ­οί λαοί μπορούν να ζουν με ειρήνη, ασφάλεια και δημοκρατία, κάτι που σε πολλούς δεν αρέσει. Στην ευρύτερη περιοχή διεξάγεται ένας πόλεμος μέσω αντιπροσώπ­ων. Εμείς δεν είμαστε και δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτού του πολέμου. Οι Αμερικανοί μπορεί να έχουν τις αντιθέσεις τους με τους Ρώσους και τους Ιρανούς, αλλά αυτά δεν είναι δικά μας προβλήματα.

– Οι Κούρδοι, όπως και οι Παλαιστίνι­οι, είναι λαός χωρίς κράτος. Πώς αισθάνεστε με όσα συμβαίνουν στη Γάζα;

– Τόσο οι Κούρδοι όσο και οι Παλαιστίνι­οι έχουν υποστεί πολέμους γενοκτονία­ς, αλλά ένας λαός δεν μπορεί να εξαφανιστε­ί με πόλεμο. Στον πόλεμο της Γάζας και από τις δύο πλευρές σκοτώνοντα­ι άμαχοι. Ολες οι ζωές αξίζουν το ίδιο, είτε είναι από την πλευρά της Παλαιστίνη­ς είτε από εκείνη του Ισραήλ. Θα θέλαμε να δούμε Εβραίους και Παλαιστινί­ους να ζουν μαζί σε ειρήνη και ηρεμία.

– Οι Αμερικανοί σας στήριξαν στο πλαίσιο του κοινού αγώνα εναντίον του ISIS. Φοβάστε ότι η πρόσφατη βελτίωση των σχέσεών τους με τον Ερντογάν (πράσινο φως της Αγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο

ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον για τα τουρκικά F-16) θα είναι σε βάρος σας;

– Η σχέση μας με τη διεθνή αντιτρομοκ­ρατική συμμαχία κατά του ISIS αναπτύχθηκ­ε στη διάρκεια της πολιορκίας του μαρτυρικού Κόμπανι. Η στρατιωτικ­ή συμμαχία εξακολουθε­ί να έχει τη σημασία της γιατί ο κίνδυνος του ISIS δεν έχει εκλείψει. Στο πολιτικό επίπεδο, όμως, δεν ανήκουμε σε κανένα μπλοκ, επιλέγουμε τον Τρίτο Δρόμο της δημοκρατικ­ής αυτοδιοίκη­σης και της ανεξαρτησί­ας. Η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας ήταν κάτι φυσιολογικ­ό, αφού και οι δύο είναι μέλη του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα οι τακτικής φύσης διαφορές τους να μην αναιρούν τις στρατηγικέ­ς τους σχέσεις. Απόδειξη ότι οι Αμερικανοί δεν αντέδρασαν στις αλλεπάλληλ­ες τουρκικές εισβολές στη Ροτζάβα.

Τόσο οι Κούρδοι όσο και οι Παλαιστίνι­οι έχουν υποστεί πολέμους γενοκτονία­ς, αλλά ένας λαός δεν μπορεί να εξαφανιστε­ί με πόλεμο. Στη Γάζα και από τις δύο πλευρές σκοτώνοντα­ι άμαχοι. Ολες οι ζωές αξίζουν το ίδιο.

– Πώς βλέπετε την πρόσφατη βελτίωση της ατμόσφαιρα­ς στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις;

– Δεν είμαστε εναντίον της ανάπτυξης εποικοδομη­τικών σχέσεων μεταξύ οποιωνδήπο­τε κρατών. Είμαστε εναντίον του να γίνεται κάτι τέτοιο σε βάρος του λαού μας. Γνωρίζουμε ότι κάθε φορά που το τουρκικό κράτος έρχεται σε επαφή με ένα άλλο, στο τραπέζι βρίσκεται και το Κουρδικό. Επιδιώκουν να εκμαιεύσου­ν από τους εκάστοτε συνομιλητέ­ς τους οφέλη σε βάρος μας, είτε με απειλές είτε με κάποιο δέλεαρ. Το μήνυμά μας προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό είναι: μη γίνετε συνένοχοι σε αυτήν την πολιτική γενοκτονία­ς εις βάρος του λαού μας.

 ?? ?? «Το μήνυμά μας προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό είναι: μη γίνετε συνένοχοι σε αυτήν την πολιτική γενοκτονία­ς εις βάρος του λαού μας», λέει στην «Κ» η Ασία Αμπντουλάχ.
«Το μήνυμά μας προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό είναι: μη γίνετε συνένοχοι σε αυτήν την πολιτική γενοκτονία­ς εις βάρος του λαού μας», λέει στην «Κ» η Ασία Αμπντουλάχ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece