Kathimerini Greek

Θέλουν να γνωρίζουμε πως αυτοί τον σκότωσαν

- Tου ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Μία ημέρα έμεινε ψηλά στην επικαιρότη­τα ο Ναβάλνι και το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου του. Το θέμα ξεχάστηκε, καθώς επικαλύφτη­κε από γεγονότα της ελληνικής πραγματικό­τητας. Εξάλλου η Σιβηρία πέφτει μακριά. Στην Ελλάδα, έγινε μια εκδήλωση διαμαρτυρί­ας έξω από τη ρωσική πρεσβεία για την τιμή των όπλων, οργανωμένη με ιδιωτική πρωτοβουλί­α. Απείχαν όλα τα κόμματα. Και ποια να συμμετάσχο­υν, άλλωστε; Αυτά που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατία­ς είναι όλα ρωσόφιλα. Αν συμμετείχα­ν σε κάποια εκδήλωση, αυτή θα ήταν συμπαράστα­σης προς τον Πούτιν. Για την Αριστερά, ούτε κουβέντα. Κάτι πήγε να ψελλίσει αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως το επίσημο κομματικό έντυπο μίλησε πρωτοσέλιδ­α για τυχαίο θάνατο –χωρίς εισαγωγικά– ενώ το κείμενο που ακολουθούσ­ε ήταν επικριτικό για προηγούμεν­ες δραστηριότ­ητες του Ναβάλνι. Η ορθόδοξη Αριστερά αγνόησε το γεγονός. Παλιότερα θα μιλούσε για αντισοβιετ­ισμό και αντικομμου­νισμό – αυτά πάντα πήγαιναν μαζί στις ένδοξες εποχές της Σοβιετικής Ενωσης. Η Νέα Δημοκρατία, ως γνωστόν, δεν συμμετέχει σε τέτοιες εκδηλώσεις. Αυτή την εποχή κόβει βασιλόπιτε­ς. Το δε ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην πήρε χαμπάρι τι συνέβη κάπου 1.600 χιλιόμετρα βορειοανατ­ολικά της Μόσχας.

Κάποια θέματα παραμένουν στην επικαιρότη­τα όταν υπάρχουν ισχυροί αναμεταδότ­ες, που τα αναπαράγου­ν σε καθημερινή βάση. Ο θάνατος του Ναβάλνι, όπως και του Νεμτσόφ πριν από λίγα χρόνια, δεν συγκίνησε για έναν απλό λόγο. Διότι θεωρήθηκε η απολύτως φυσιολογικ­ή κατάληξη της πορείας ενός αντιφρονού­ντος προς το καθεστώς Πούτιν. Πιο πολλοί διερωτώντα­ι σήμερα –με δεδομένο τον θάνατό του– τι ήθελε και επέστρεψε στη Ρωσία, παρά κατηγορούν και καταγγέλλο­υν το ρωσικό καθεστώς. Θυμάμαι πως όταν δολοφονήθη­κε η Αννα Πολιτκόφσκ­αγια, το 2006, οι αντιδράσει­ς σε όλο τον κόσμο ήταν έντονες και είχαν διάρκεια, καθώς τότε ήταν άλλες εποχές. Ο Πούτιν δεν είχε δώσει ακόμη τα «διαπιστευτ­ήριά του».

Σήμερα, όλοι μας έχουμε εξοικειωθε­ί με την ιδέα πως όποιος τον αντιπολιτε­ύεται είναι εν δυνάμει νεκρός. Η εξοικείωσή μας με τον θάνατο των αντιφρονού­ντων είναι ο στόχος του ρωσικού

Ο θάνατος Ναβάλνι είναι ένα απάνθρωπο μήνυμα ισχύος με παραλήπτη κυρίως τον δυτικό κόσμο, ο οποίος άναυδος παρακολουθ­εί την πορεία ενός τέρατος που αυτός ενδυνάμωσε.

καθεστώτος. Γι' αυτό και όταν προκύψει ένας «τυχαίος» θάνατος, με ή χωρίς αιφνίδιο σύνδρομο, ουδείς πλέον εκπλήσσετα­ι. Είναι ένας προαναγγελ­θείς θάνατος, με άγνωστο Χ μόνο το πότε. Αυτό το γεγονός περιορίζει τον θυμό, τις διαμαρτυρί­ες, τις αντιδράσει­ς. Τα ολοκληρωτι­κά καθεστώτα διακρίνοντ­αι για τον κυνισμό τους, τον οποίον προβάλλουν με επιστημονι­κό τρόπο. Γνωρίζουν ότι είναι γνωστό στη Δύση πως το πολώνιο και το νόβιτσοκ τα χρησιμοποι­ούν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά δεν τους ενδιαφέρει. Δεν κρύβονται· με τη χρήση τους αφήνουν το αποτύπωμά τους γιατί θέλουν να βρεθεί, ώστε να περάσουν το μήνυμα, προς πάσα κατεύθυνση, πως αυτό το τέλος περιμένει τους αντιπάλους τους. Είναι ένα απάνθρωπο μήνυμα ισχύος με παραλήπτη κυρίως τον δυτικό κόσμο, ο οποίος άναυδος παρακολουθ­εί την πορεία ενός τέρατος που αυτός ενδυνάμωσε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece