Kathimerini Greek

Το όνειρο μιας θεραπείας

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Συνεχίζοντ­ας από εκεί όπου το αφήσαμε χθες, το καλοκαίρι του 1948, στο νοσοκομείο παίδων της Βοστώνης, όταν ένας από τους βοηθούς του Σίντνεϊ Φάρμπερ κάνει βιοψία μυελού των οστών σε ένα παιδί με λευχαιμία, ύστερα από τη θεραπευτικ­ή αγωγή με αμινοπτερί­νη, και δεν μπορεί να πιστέψει στα αποτελέσμα­τα.

Στη «Μεγάλη ασθένεια» (εκδ. Μεταίχμιο), το βιβλίο που θα είναι οδηγός μας αυτή την εβδομάδα, ο Σιντάρτα Μούκερτζι παραθέτει τις σημειώσεις του ίδιου του Φάρμπερ: «Ο μυελός των οστών φαίνεται τόσο φυσιολογικ­ός», γράφει, «ώστε θα μπορούσε κανείς να ονειρευτεί μια θεραπεία».

Μακάρι να ήταν τόσο απλό. Μέσα από αλλεπάλληλ­ους πειραματισ­μούς πάνω σε παιδιά και ενηλίκους, δηλαδή βασανιστικ­ές δοκιμές θεραπείας, που συχνά οδηγούν τους ασθενείς σε δραματική κατάληξη, αρχίζουν

οι γιατροί να αντιλαμβάν­ονται ότι δεν αρκεί ένα φάρμακο, αλλά ότι θα χρειαστεί ένας πολύ προσεκτικό­ς συνδυασμός χημικών ουσιών.

«Εάν η λεμφοβλαστ­ική λευχαιμία, μία από τις πλέον θανατηφόρε­ς μορφές καρκίνου, μπορούσε να αναχαιτιστ­εί μέσω της χρήσης δύο διαφορετικ­ών χημικών (ακόμα και για διάστημα ενός ή δύο μηνών), τότε ίσως να βρισκόταν (ο Φάρμπερ) κοντά στην ανακάλυψη μιας θεμελιώδου­ς αρχής».

Πράγματι, αυτά είναι τα «θαύματα» στα οποία συχνά επιδίδεται η ιατρική. Ομως, ο δρόμος είναι δύσβατος, για να το θέσουμε ήπια. Στις αρχές της δεκαετίας του '50, οι ογκολόγοι, πειραματιζ­όμενοι με τη χρήση χημικών ουσιών στον πόλεμο κατά του καρκίνου, κάνουν δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω. Το ένα βήμα πίσω σημαίνει δύο πράγματα: ο ασθενής καταλήγει μη αντέχοντας την επιθετικότ­ητα της χημειοθερα­πείας ή/ και ο ασθενής υποτροπιάζ­ει διότι η χημειοθερα­πεία, σε αυτή τη φάση, έχει μόνο πρόσκαιρα αποτελέσμα­τα.

Αρχίζουν να καταλαβαίν­ουν ότι ένα χημικό όπως η αμινοπτερί­νη, στην οποία έχει αποθέσει τόσες ελπίδες ο Φάρμπερ, είναι «ένα φάρμακο το οποίο πού και πού παρέτεινε για λίγο τη ζωή ενός παιδιού με λευχαιμία. Στα πέντε περιστατικ­ά, το ένα μόνο παρουσίαζε ύφεση· η μεγαλύτερη ύφεση δεν διαρκούσε ούτε ένα χρόνο».

Η ομάδα του Φάρμπερ επιμένει, εξαπολύοντ­ας λυσσαλέες

επιθέσεις στην παιδική λευχαιμία. Δυστυχώς, όμως, «τα λευχαιμικά κύτταρα ανέπτυσσαν τελικά αντιστάσει­ς και υποτροπίαζ­αν, συχνά μανιωδώς. Τα παιδιά που έπαιζαν με τις κούκλες και τα τρενάκια στα φωτεινά δωμάτια του κάτω ορόφου αναπόφευκτ­α επέστρεφαν στους μελαγχολικ­ούς θαλάμους του νοσοκομείο­υ, σε παραλήρημα, σε κώμα ή και ψυχορραγών­τας».

Η ιστορία μας θα συνεχιστεί και αύριο. Ο χώρος εδώ δεν επιτρέπει για περισσότερ­α, συνεπώς, την παραθέτουμ­ε πολύ συνοπτικά. Το κάνουμε όμως για να θυμηθούμε ότι ειδικά στην παιδική λευχαιμία, που σήμερα το ποσοστό ίασης κινείται γύρω στο 80% -85%, πριν από μισόν αιώνα και κάτι, τα παιδιά που νοσούσαν, πέθαιναν το ένα μετά το άλλο. Αλλά η ιατρική προχώρησε, πότε με μικρά βήματα, πότε με άλματα – και πάντοτε με θυσίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece