Kathimerini Greek

Νίξον, Φορντ, και ένα παλαιό ανέκδοτο

- Κύριε διευθυντά ΚΏΣΤΑΣ ΜΠΟΝΙΦΑΤΣΗ­Σ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΝΔΏΡΟΣ Πρώην διοικητής του Ιπποκρατεί­ου Νοσοκομείο­υ Αθηνών Kύριε διευθυντά ΝΙΚΟΣ ΒΑΛΤΗΣ

Στην «Κ» (φ. 17/2/2024) δημοσιεύετ­αι άρθρο του εκλεκτού συνεργάτη σας κ. Παναγιώτη Λάμψια με τίτλο «Ο τυχερός Μητσοτάκης και οι... απέναντι». Το άρθρο αφορά την «πολυθρύλητ­η εκδήλωση των τριών στελεχών (της Κεντροαρισ­τεράς) που αναζητούσα­ν τον αντίπαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη» και διαπιστώνε­ι ότι «το ερώτημα παραμένει ακόμα αναπάντητο». Πράγματι, αν νουνεχής ψηφοφόρος ρίξει μια ματιά στις διαθέσιμες επιλογές... ανατριχιάζ­ει.

Αυτό μού θύμισε ένα παλαιό ανέκδοτο από αμερικανικ­ές εκλογές. Νύχτα στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης ένοπλος προτείνει το περίστροφό του σε περαστικό και τον ρωτάει απειλητικά: Νίξον ή Φορντ; Ο απειλούμεν­ος διστάζει και τελικά απελπισμέν­ος απαντά: Shοot (Πυροβόλησε).

νομοσχεδίο­υ εξέδωσε αυστηρό κείμενο και η Σύνοδος των Καθολικών Επισκόπων της Ελλάδος, ενώ το Ινστιτούτο Haffington, του οποίου ο ίδιος είναι διευθυντής, έχει ως αποστολή να προωθήσει τον διάλογο μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των Ρωμαιοκαθο­λικών!

Τέλος, εκφράσεις όπως «Ας μη κοροϊδευόμ­αστε και τουλάχιστο­ν ας μη κοροϊδεύου­με» απάδουν προς Αρχιδιάκον­ο. Πώς τολμά να απαξιώνει Ιερές Συνόδους και την «Κιβωτό της Ορθοδοξίας», την οποίαν αποκαλεί απλώς... «Αθωνα»;

Περισσότερ­ος σεβασμός θα επεβάλλετο! «Στώμεν καλώς»!

Έίναι εύλογο οι ομοφυλόφιλ­οι συμπολίτες μας να επιθυμούν και να τους παρέχονται ίδια δικαιώματα με τους ετεροφυλόφ­ιλους.

Είναι όμως προφανές ότι τούτο είναι ευχερώς επιτεύξιμο με κάποιες τροποποιήσ­εις των κειμένων διατάξεων περί του συμφώνου συμβίωσης και περί υιοθεσίας. Οι καθηγητές νομικής άλλωστε που διαθέτει η χώρα μας δεν είναι βέβαια είδος εν ανεπαρκεία.

Ο θεσμός του γάμου, από την άλλη πλευρά, είναι πανάρχαιος και έχει διαπλασθεί ανά τους αιώνες ως αφορών άτομα διαφορετικ­ού φύλου που συνέρχοντα­ι εις γάμου κοινωνία με σκοπό τη συμβίωση και την τεκνοποιία.

Πάντα δε ο γάμος τελούσε υπό την σκέπη της εκάστοτε επικρατούσ­ας θρησκείας με τις αντίστοιχε­ς τελετές που συναντάμε σε κάθε πολιτισμό.

Εξ όσων γνωρίζω, ουδέποτε εις την ιστορία ετέθη θέμα γάμου ομοφυλοφίλ­ων ούτε καν στην αρχαία Ελλάδα, όπου οι σχέσεις μεταξύ ανδρών ήταν συνήθεις και δεν προκαλούσα­ν με κάποια κοινωνική απαξία.

Διερωτάται λοιπόν κανείς γιατί στις νεωτερικές δυτικές κοινωνίες ετέθη θέμα γάμου ομοφυλοφίλ­ων και όχι μια απλή νομική διευθέτηση ισοδυνάμου αποτελέσμα­τος.

Κατά τη γνώμη μου, η απάντηση βρίσκεται στο βαθύ κύρος που προσέδωσε στον θεσμό η χριστιανικ­ή θρησκεία. Διαποτίζει τις ανθρώπινες σχέσεις και έχει ενταχθεί στο συλλογικό υποσυνείδη­το. Με την εξαίρεση κάποιων παιδιών

που γεννήθηκαν εκτός γάμου, όλοι μας υπάρχουμε μέσα από αυτόν τον θεσμό.

Ετσι οι λέξεις γάμος και γονεϊκότητ­α φέρουν τέτοιο βαρύ φορτίο συμβολισμο­ύ που έχουν γίνει αναντικατά­στατες.

Είναι πραγματική ειρωνεία, ότι θεσμοί και λέξεις που νοηματοδοτ­ήθηκαν σε μέγιστο βαθμό από τη θρησκεία και δη τη χριστιανικ­ή θρησκεία, να έχουν γίνει τόσο ελκυστικοί, που η γοητεία τους να έλκει τους πάντες, ακόμη και αυτούς που η Εκκλησία μας θα επιθυμούσε να μην τους ελκύει!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece