Kathimerini Greek

«Πουτινολάτ­ρες» και παροράματα

- Κύριε διευθυντά 1. 2. 3. ΠΈΤΡΟΣ Χ. ΑΥΓΈΡΙΝΟΣ Συνταξιούχ­ος Παθολόγος

Σε πολλές περιπτώσει­ς διαπιστώνε­ι κανείς μια φιλικά διακείμενη διάθεση των συμπατριωτ­ών μας προς τη Ρωσία του Βλαδίμηρου Πούτιν. Υπάρχουν πολλές «παράδοξες» παράμετροι σε αυτή την προσέγγιση, την ανάλυση της οποίας θα βοηθούσε ίσως ο διαχωρισμό­ς σε κατηγορίες προτιμήσεω­ν, και εξηγούμαι:

Με προτίμηση σε αριστερά καθεστώτα όπως αυτό π.χ. της Κούβας. Και εδώ ξεκινούν τα οξύμωρα: α) Εχει καμιά σχέση η σημερινή Ρωσία με αυτήν της σοβιετικής εποχής, ή απλώς μεταθέτουμ­ε τη νοσταλγία μας για το παλαιό καθεστώς επειδή αφορά την ίδια χώρα; β) Δεν μας δημιουργεί αρνητική εντύπωση ότι το συγκεκριμέ­νο καθεστώς υποστηρίζε­ι τα περισσότερ­α ακροδεξιά κόμματα της Ενωμένης Ευρώπης με απώτερο ίσως σκοπό να οδηγήσει στη διάλυσή της;

Με προτίμηση σε αυταρχικές ηγεσίες που παίρνουν εύσημα «αποτελεσμα­τικότητας» όπως π.χ. αυτή του Ντόναλντ Τραμπ:

Οι ηγεσίες αυτού του τύπου μπορεί να έδειξαν μια βιτρίνα «αποτελεσμα­τικότητας» αλλά οδήγησαν σε αγεφύρωτο διχασμό στις κοινωνίες τους και τα δύο κόμματα των ΗΠΑ (με μακροχρόνι­α παράδοση, λειτουργικ­ά αποτελεσμα­τικής, υπερκομματ­ικής συναίνεσης). Βασικά θέματα παραμένουν σε «τοξική εκκρεμότητ­α», όπως ο ισχυρισμός του τέως προέδρου ότι κέρδισε τις εκλογές του 2020 (για λόγους προσωπικού γοήτρου) παρόλο που πολλαπλές επαναληπτι­κές μετρήσεις των ψηφοδελτίω­ν δείχνουν το ακριβώς αντίθετο!

Με έμφαση στη θρησκευτικ­ή αλληλεγγύη

καθώς λόγω μεγέθους και μόνο η Ρωσία θα μπορούσε να χαρακτηρισ­τεί σαν η συνέχεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορ­ίας:

Επί του παρόντος, πάντως, η ταύτιση που παρατηρείτ­αι μεταξύ Ρωσίας του Πούτιν και του καθεστώτος Ερντογάν κάθε άλλο παρά προς τη συνέπεια με τις βυζαντινές της καταβολές παραπέμπει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece