Kathimerini Greek

Η Ελαφρά Ταξιαρχία και η χολέρα της Αθήνας

- ΣΧΟΛΙΟ Του κωσΤα λεονΤαριδη

Το 2054 συμπληρώνο­νται εκτός κοσμογονικ­ού απροόπτου διακόσια χρόνια από τη μάχη της Μπαλακλάβα, πλέον γνωστού επεισοδίου στο θέατρο του «μικρού παγκοσμίου» Κριμαϊκού πολέμου (1853-1856). Η στήλη βαθιά ανήσυχη για το μέλλον, σπεύδει πρώτη να το θυμίσει.

Ολα ξεκίνησαν από πολυεθνή διπλωματικ­ό διαγκωνισμ­ό για το ποιος θα είχε την υψηλή εποπτεία στους Αγίους Τόπους, που κατέληξε σε άλλον ένα ρωσοτουρκι­κό πόλεμο. Τούτη τη φορά Αγγλοι και Γάλλοι τάχθηκαν εν όπλοις στο πλευρό των Οθωμανών με την, κυρίως ηθική, επικουρία Πολωνών, Ελβετών, Πρώσων, Αυστριακών, κ.ά. Το χρυσό μετάλλιο ανδρείας η Ιστορία απένειμε στους έφιππους Βρετανούς της Ελαφράς Ταξιαρχίας, οι οποίοι υπό τη διοίκηση τυφλωμένων από άγνοια και έπαρση ηγετών οδηγήθηκαν σε σφαγή. Οι επελαύνοντ­ες σε σκηνικό που παρέπεμπε σε φρενήρη, μαζική άσκηση ιδανικής αυτοχειρία­ς βρέθηκαν καλπάζοντα­ς απέναντι στα ρωσικά κανόνια που τους πετσόκοψαν. Από τους 600 επέστρεψαν τραυματίες λιγότεροι από 200. Ο αριστοκράτ­ης ποιητής Αλφρεντ Τέννυσον συγκλονισμ­ένος τους απαθανάτισ­ε από την πατρίδα: «Μα δεν βρέθηκε ούτε ένας να δειλιάσει; Οχι κι ας το 'ξερε ο στρατιώτης πως κάποιος λαθεμένα το 'χε ζυγιάσει. Γι' αυτούς υπάρχει μόνο διαταγή». Στο αντίπαλο στρατόπεδο, υπό την σκέπη του λαβάρου «Για την Ορθοδοξία» χίλιοι εθελοντές συγκροτώντ­ας την «Ελληνική Λεγεώνα» πήραν μέρος σε μάχες με αναμενόμεν­η γενναιότητ­α που τόσο χρειάζοντα­ν οι Ρώσοι. Σχεδόν οι μισοί, πολλοί από ασθένειες, άφησαν τα κόκαλά τους στη χώρα του Τσάρου.

Στην Αθήνα ο Κριμαϊκός πόλεμος σήμανε εξαρχής ενθουσιώδη εθνικό συναγερμό. Ο Οθων με συναίνεση της Αμαλίας και – για το τυπικό– της κυβέρνησης Κριεζή άναψε πράσινο φως για δράση ένοπλων σωμάτων και για τοπικές επαναστάσε­ις σε αλύτρωτες περιοχές της Ηπείρου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας, με βαθιά πίστη ότι οι ξανθοί ομόδοξοι θα είχαν τον τελευταίο λόγο. Αλλά ο «μεγάλος Οθωμανός ασθενής» πήρε παράταση από φιλί ζωής των ευρωπαϊκών δυνάμεων, εξοργισμέν­ων με την ελληνική ανταρσία. Ακολούθησε ναυτικός αποκλεισμό­ς, απόβαση Αγγλογάλλω­ν στον Πειραιά και τελεσίγραφ­ο προς τον Οθωνα για κήρυξη ουδετερότη­τας και κατάπαυση εχθροπραξι­ών κατά των Τούρκων. Ετσι κι έγινε, ενώ καθαιρέθηκ­ε συνοπτικά η φιλορωσική κυβέρνηση. Χρέη στρατού κατοχής ανέλαβαν οι Γάλλοι, ποδοπατώντ­ας με αέρα ευεργετών Ναυαρινομά­χων τα ίχνη λαϊκής περηφάνιας ενώ μετέφεραν από τη Μαύρη Θάλασσα διά θαλάσσης στην Αθήνα χολέρα. Πέθαναν περί τις 3.000 από τους 30.000 κατοίκους της πρωτεύουσα­ς.

Πολύ αργότερα, εν ειρήνη: Τι συνέδεσε τον κοινής αποδοχής σινε-γόη Ερολ Φλιν και την ιστορική ποδοσφαιρι­κή ομάδα του Απόλλωνα Αθηνών (νυν Σμύρνης) με την Ελαφρά Ταξιαρχία; Ζητώ κατανόηση για τη μη απάντηση. Από λάθος εκτίμησή μου τέλειωσε ο χώρος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece