Kathimerini Greek

Μαζί στην απέναντι όχθη

- ΑΝΤΙΛΟΓΟΙ Τησ Τασουλασ εΠΤακοιλη

Ηείδηση από το εξωτερικό δελτίο σχεδόν χάθηκε μέσα στον ορυμαγδό της εγχώριας επικαιρότη­τας: ο πρώην πρωθυπουργ­ός της Ολλανδίας Ντρις φαν Αχτ, που κράτησε τα ηνία της χώρας από το 1977 έως το 1982, και η σύζυγός του Εζενί έφυγαν από τη ζωή στην πόλη Ναϊμέχεν με τη μέθοδο της ευθανασίας, σε ηλικία 93 ετών, πιασμένοι χέρι χέρι, ακριβώς όπως πορεύτηκαν σχεδόν επτά δεκαετίες.

Είχαν αποκτήσει τρία παιδιά και εγγόνια, μοιράζοντα­ν την ίδια αγάπη για τη φύση και το ποδήλατο (και την περηφάνια που ένας εγγονός τους έγινε επαγγελματ­ίας ποδηλάτης), εκείνη τον στήριζε σε κάθε του εγχείρημα, εκείνος την αποκαλούσε πάντα «το κορίτσι μου» και σε κάθε ευκαιρία επαναλάμβα­νε πόσο είχε μετανιώσει που η πολιτική τού είχε στερήσει πολύτιμο χρόνο από την οικογένειά του. Τα τελευταία χρόνια, αντιμετώπι­ζαν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίη­σε την ενεργητική ευθανασία και την υποβοηθούμ­ενη αυτοκτονία το 2002, υπό αυστηρές προϋποθέσε­ις: μόνον όταν ένας ασθενής «υποφέρει χωρίς προοπτική βελτίωσης» και ζητάει να πεθάνει «εκούσια, με πλήρη συνείδηση και με τρόπο που να είναι καλά μελετημένο­ς». Ακολούθησα­ν το Βέλγιο, το Λουξεμβούρ­γο και η Ισπανία. Από το 2020, άρχισαν

να κατατίθεντ­αι αιτήματα για διπλές ευθανασίες. Εκείνη τη χρονιά, 26 ζευγάρια Ολλανδών αποφάσισαν να περάσουν μαζί στην «απέναντι όχθη» και από τότε η τάση είναι διαρκώς αυξητική: 32 το 2021, 58 το 2022.

Πόσο μακριά απέχουμε στην Ελλάδα από κάτι τέτοιο; Αν σκεφτούμε τις αντιδράσει­ς που προκάλεσαν πρόσφατα το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και λίγο παλαιότερα αυτό για την αποτέφρωση των νεκρών, θα απαντήσουμ­ε αμέσως: πάρα πολύ. Στο μυαλό μας θα έρθουν εικόνες ρασοφόρων που θα κατακεραυν­ώνουν τους «αμαρτωλούς» από άμβωνος και «πιστών» που θα διαδηλώνου­ν στους δρόμους των πόλεων με εικόνες αγίων και εκκλησιαστ­ικά λάβαρα. Μπορεί. Σε αυτή τη χώρα, όπου οι παπάδες νομίζουν πως είναι κυβερνήτες και οι πολιτικοί συχνά αγορεύουν περί «χρηστών ηθών» σαν ιεροκήρυκε­ς, τίποτα δεν είναι αυτονόητο, όλα είναι πολύπλοκα.

Ομως, η συζήτηση κάποια στιγμή θα ανοίξει. Πρέπει να ανοίξει. Γιατί είναι μεγάλη ελευθερία να επιλέγεις πώς θα ζήσεις, αλλά ακόμη μεγαλύτερη να ορίζεις πώς και πότε θα πεθάνεις. Οποιος έχει δει το βλέμμα ενός δικού του ανθρώπου στο κρεβάτι ενός νοσοκομείο­υ, να σφαδάζει από τους πόνους στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου και να εκλιπαρεί για λύτρωση, δεν αμφιβάλλει. Ξέρει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece