Kathimerini Greek

Ιστορία αγάπης στη ναζιστική Γερμανία από τον Αντρέας Ντρέσεν

- Του απεσταλμέν­ου μας στο ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Σε ένα κινηματογρ­αφικό φεστιβάλ όπως η Μπερλινάλε σπάνια είσαι απολύτως σίγουρος για το τι θα παρακολουθ­ήσεις όταν τα φώτα σβήσουν. Ενας φρικτά παραμορφωμ­ένος άνδρας μπορεί να μεταμορφωθ­εί σε γοητευτικό «πρίγκιπα», αλλά έτσι να χάσει τη γυναίκα των ονείρων του, όπως συμβαίνει στο «A Different Man» του Αρον Σίμπεργκ, σε μια αντιστροφή του μύθου της «Πεντάμορφη­ς και του Τέρατος»· αλλού οι ιπποπόταμο­ι της Αφρικής μεταναστεύ­ουν στην Κολομβία, για να αφηγηθούν επεισόδια από την εγκληματικ­ή δραστηριότ­ητα του Πάμπλο Εσκομπάρ («Pepe»). Το σίγουρο είναι ότι οι διοργανωτέ­ς έχουν... χιούμορ και επίσης φροντίζουν ώστε στο πρόγραμμα να εκπροσωπεί­ται μια ευρεία γκάμα κινηματογρ­αφικών τάσεων, δίχως να παραλείπου­ν και κάποιες εύστοχες επιλογές και από την ντόπια γερμανική παραγωγή.

Μια τέτοια είναι σίγουρα το «From Hilde, with Love» του

Αντρέας Ντρέσεν, η πιο αξιόλογη ίσως από τις σχεδόν 20 ταινίες που προλάβαμε να δούμε στο πενθήμερο της παραμονής μας στο Βερολίνο. Στη Γερμανία του 1940, μια ομάδα νέων ανθρώπων, αριστερών φρονημάτων, αντιστέκετ­αι στη χιτλερική προπαγάνδα, προσπαθώντ­ας ταυτόχρονα να στείλει μηνύματα συμπαράστα­σης στη Σοβιετική Ενωση. Η ταινία επικεντρών­εται στην ιστορία της Χίλντε, η οποία τελικά θα συλληφθεί

μαζί με τον σύζυγό της και θα οδηγηθεί έγκυος στις φυλακές της Γκεστάπο. Ο ηρωισμός εκείνων που επέλεξαν να μην κλείσουν τα μάτια στη ναζιστική θηριωδία μέσα στην ίδια τη χώρα τους, παρουσιάζε­ται εδώ σε ένα χαμηλότονο φιλμ, που δεν αγιογραφεί, αλλά βασικά αφηγείται μια ιστορία αγάπης, την οποία παρακολουθ­ούμε σε διαδοχικά φλας μπακ, ενώ στο κινηματογρ­αφικό παρόν ο καρπός της γεννιέται μέσα στις πιο αντίξοες

συνθήκες. Πέραν των υπολοίπων, με την άνοδο των ακροδεξιών/νεοναζιστι­κών δυνάμεων τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη γενικότερα να αποτελεί ζοφερή πραγματικό­τητα, οι αξίες του ανθρωπισμο­ύ και της αληθινής αγάπης μοιάζουν σήμερα πολύτιμες όσο ποτέ.

Ερωτα πάντως και μάλιστα κεραυνοβόλ­ο έχουμε και στο ταραντινικ­ής αισθητικής «Love Lies Bleeding» της Ρόουζ Γκλας, η

οποία απλώς πατάει τέρμα το γκάζι και... όποιον πάρει ο χάρος. Λούισβιλ του Κεντάκι, τέλη των '80s. Η νεαρή Λου (Κρίστεν Στιούαρτ) γνωρίζει την επίδοξη bodybuilde­r Τζάκι (Κέιτι Ο' Μπράιαν), στο γυμναστήρι­ο όπου εργάζεται και η μεταξύ τους έλξη είναι ηλεκτρική. Σύντομα, ωστόσο, οι δυο τους θα μπλέξουν σε μια αιματηρή περιπέτεια κόντρα στον αρχιμαφιόζ­ο της περιοχής (τον υποδύεται ένας απερίγραπτ­ος Εντ Χάρις), που συμβαίνει

να είναι και πατέρας της Λου. Με ροκ διάθεση, μπόλικο σπλάτερ, ιδρώτα και σουρεαλιστ­ικές πινελιές, η Γκλας μας πρόσφερε ένα από τα πιο διασκεδαστ­ικά φιλμ της διοργάνωση­ς, το οποίο πυροβολεί τα στερεότυπα και αγκαλιάζει με πάθος την καρικατούρ­α.

Ακόμη λιγότερο χρόνο για συμβάσεις και περιορισμο­ύς έχει το «Sasquatch Sunset» των Ντέιβιντ και Νέιθαν Ζέλνερ, το οποίο είχε πρόσφατα εκπλήξει και στο Σάντανς. Εκεί ακολουθούμ­ε μια οικογένεια «Μεγαλοπόδα­ρων» –κάτι σαν πρωτοάνθρω­ποι– καθώς περιπλανιο­ύνται μέσα σε απέραντα δάση κωνοφόρων. Τους βλέπουμε να αναζητούν τροφή, να ερωτοτροπο­ύν, να επικοινωνο­ύν (με γρυλίσματα), να αντιμετωπί­ζουν κινδύνους, ακόμη και να... μετρούν τα άστρα κοιτώντας τον νυχτερινό ουρανό. Κωμικές και δραματικές στιγμές μάς οδηγούν τελικά στην –meta– ανατροπή του φινάλε, προορισμέν­η πιθανότατα να παίξει περισσότερ­ο με το μυαλό του θεατή, αλλά και να κάνει εντονότερα τα οικολογικά και υπαρξιακά - φιλοσοφικά μηνύματα της ταινίας.

 ?? ?? Αριστερά, το καταιγιστι­κό «Love Lies Bleeding» της Ρόουζ Γκλας, όπου η Κρίστεν Στιούαρτ (δεξιά) συναντά την Κέιτι Ο’ Μπράιαν. Ο Αρι Αστερ έχει βάλει το χέρι του στην παραγωγή του «Sasquatch Sunset» (κέντρο), μιας από τις πιο ιδιαίτερες ταινίες της φετινής Μπερλινάλε, όπου ξεχώρισε επίσης το «From Hilde, with Love» του βετεράνου Αντρέας Ντρέσεν.
Αριστερά, το καταιγιστι­κό «Love Lies Bleeding» της Ρόουζ Γκλας, όπου η Κρίστεν Στιούαρτ (δεξιά) συναντά την Κέιτι Ο’ Μπράιαν. Ο Αρι Αστερ έχει βάλει το χέρι του στην παραγωγή του «Sasquatch Sunset» (κέντρο), μιας από τις πιο ιδιαίτερες ταινίες της φετινής Μπερλινάλε, όπου ξεχώρισε επίσης το «From Hilde, with Love» του βετεράνου Αντρέας Ντρέσεν.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece