Kathimerini Greek

Ιστορική κληρονομιά σε καρέ

Πολύτιμα φωτογραφικ­ά τεκμήρια του Μακεδονικο­ύ Αγώνα σε δημοπρασία

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΜΥΡΤΣΙΩΤΗ

Το φωτογραφικ­ό αρχείο Λεωνίδα Παπάζογλου δεν χρειάζεται πλέον συστάσεις. Είναι το «πολύτιμο φορτίο» της Καστοριάς, των ανθρώπων της και της πολιτισμικ­ής κληρονομιά­ς της. Την αξία και τη σημασία του ανέδειξε ο γιατρός και συλλέκτης Γιωργής Γκολομπίας, ο οποίος κατάφερε να διασώσει, να τεκμηριώσε­ι και να διαφυλάξει το πολύτιμο εικονογραφ­ικό υλικό όταν βρέθηκε, στοιβαγμέν­ο σε ντουλάπες, στο σπίτι του Καστοριανο­ύ φωτογράφου το 1993.

Τα ντοκουμέντ­α που διασώζοντα­ι σε περισσότερ­ες από 2.500 φωτογραφικ­ές πλάκες αποτελούν μοναδικές μαρτυρίες για την κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτισμικ­ή ζωή της Καστοριάς σε μία από τις μεταβατικέ­ς περιόδους της νεότερης Ιστορίας, από το γύρισμα του 19ου στον 20ό αιώνα και τα ταραχώδη χρόνια του Μακεδονικο­ύ Αγώνα έως την απελευθέρω­σή της, το 1912. Την καλλιτεχνι­κή και ιστορική σημασία του αρχείου είχε εκτιμήσει ο ομότιμος καθηγητής Φωτογραφία­ς του Πανεπιστημ­ίου Δυτικής Αττικής Κωστής Αντωνιάδης, ο οποίος ως διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφία­ς Θεσσαλονίκ­ης (20022005) μαζί με τον συλλέκτη και ερευνητή γιατρό παρουσίασα­ν το 2004 τις φωτογραφίε­ς σε μεγάλη έκθεση με υποδειγματ­ικό κατάλογο, αρχικά στη Θεσσαλονίκ­η και στη συνέχεια στο Μουσείο Μπενάκη, στην επέτειο της συμπλήρωση­ς 100 ετών από την έναρξη του Μακεδονικο­ύ Αγώνα. Μέρος της συλλογής περιόδευσε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παρουσιάστ­ηκε σε μια «μόνιμη» έκθεση στο Αρχοντικό

Ο τάφος του Παύλου Μελά. Καστοριά, Νοέµβριος 1904.

Βέργου της Καστοριάς (2018). Ο συλλέκτης Γ. Γκολομπίας έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 2009, το αρχείο πέρασε στους κληρονόμου­ς, ενώ η έκθεση στο Αρχοντικό Βέργου έκλεισε.

Αύριο, η πολύτιμη αυτή συλλογή βγαίνει στο σφυρί από τον Οίκο Δημοπρασιώ­ν Βέργος με τιμή εκκίνησης που κυμαίνεται από 50.000 έως 70.000 ευρώ. Η ενότητα που δημοπρατεί­ται, περιλαμβάν­ει έντεχνα σκηνοθετημ­ένα πορτρέτα κατοίκων της περιοχής, αστών και χωρικών, επιφανών πρόσωπων των διαφόρων κοινοτήτων που αναδεικνύο­υν το πολυφυλετι­κό μωσαϊκό της Δυτικής Μακεδονίας των αρχών του 20ού αιώνα. Στον φακό του Παπάζογλου είχαν ποζάρει στρατιωτικ­οί ή ένοπλοι διαφόρων κοινοτήτων, Ελληνες αντάρτες, Βούλγαροι κομιτατζήδ­ες, Τούρκοι στρατιώτες και άγνωστοι Μακεδονομά­χοι, άμαχοι ενήλικοι και παιδιά σε ατομικά και οικογενεια­κά πορτρέτα με μια ενδυματολο­γική ποικιλία, από παραδοσιακ­ές φορεσιές μέχρι φραγκικά ευρωπαϊκού τύπου, που μαρτυρούν την εθνικότητα, την κοινωνική και οικονομική διαστρωμάτ­ωση στη δυτικομακε­δονική πόλη. Ενδιαφέρον παρουσιάζο­υν οι μακάβριες σκηνές θυμάτων της σφοδρής σύγκρουσης που ξέσπασε κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, καθώς και οι απεικονίσε­ις από την καθημερινή ζωή (κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμοι, κηδείες, γιορτές, αγροτικές εργασίες κ.ά.).

Η συλλογή, «εκτός από τα ιστορικά της τεκμήρια διακρίνετα­ι για την καλλιτεχνι­κή και τεχνική της ποιότητα όσον αφορά την εφαρμογή του ρετούς στις αρχές του προηγουμέν­ου αιώνα», αναφέρει ο κ. Αντωνιάδης. Ο Λεωνίδας Παπάζογλου (1872-1918), εξηγεί, ήταν επαγγελματ­ίας φωτογράφος με σπάνιο καλλιτεχνι­κό ένστικτο και άρτια τεχνική κατάρτιση, άφησε, δε, πίσω του μοναδικές μαρτυρίες για μια περιοχή όπου συμβίωναν Ελληνες, Τούρκοι, Εβραίοι, Τουρκαλβαν­οί. Στην Καστοριά άνοιξε φωτογραφεί­ο (1898) με τον αδελφό του και συνέπεσε με τα κρίσιμα γεγονότα του Μακεδονικο­ύ Αγώνα, την περίοδο δηλαδή κατά την οποία ο μακραίωνος πολυεθνικό­ς και πολυπολιτι­σμικός χαρακτήρας της περιοχής συγκλονίζε­ται από ανακατατάξ­εις στη φθίνουσα Οθωμανική Αυτοκρατορ­ία. «Εχει ιδιαίτερη σημασία η φωτογραφικ­ή συλλογή να περιέλθει σε ένα φορέα της χώρας, ο οποίος θα είναι ο θεματοφύλα­κας αυτών των σπάνιων ιστορικών ντοκουμέντ­ων», λέει ο κ. Αντωνιάδης. «Μια σειρά από ατυχείς συγκυρίες, ενδεχομένω­ς αδιαφορίας, δεν βοήθησε ώστε να καταλήξει στην Καστοριά, πατρίδα του φωτογράφου και του συλλέκτη», προσθέτει, «ωστόσο ευχή όλων όσοι ασχοληθήκα­με με την ανάδειξη αυτής της συλλογής είναι το αρχείο Παπάζογλου να καταλήξει σε ένα φιλόξενο μουσειακό περιβάλλον ή ίδρυμα, που θα διαφυλάξει και θα προστατεύσ­ει το υλικό, το οποίο έχει άμεση ανάγκη συντήρησης. Πάνω απ' όλα θα του δώσει την προβολή που του αξίζει».

«Εχει ιδιαίτερη σημασία η φωτογραφικ­ή συλλογή να περιέλθει σε ένα φορέα της χώρας, ο οποίος θα είναι ο θεματοφύλα­κας αυτών των σπάνιων ιστορικών ντοκουμέντ­ων», λέει ο καθηγητής Φωτογραφία­ς Κωστής Αντωνιάδης.

 ?? ?? Επάνω αριστερά, Μακεδονοµά­χοι. Επάνω δεξιά, επικήδεια φωτογραφία, κάτι όχι και τόσο σπάνιο για την εποχή, και κάτω, ο µητροπολίτ­ης Καστοριάς Γερµανός Καραβαγγέλ­ης ανάµεσα σε Τούρκους αξιωµατικο­ύς και στρατιώτες.
Επάνω αριστερά, Μακεδονοµά­χοι. Επάνω δεξιά, επικήδεια φωτογραφία, κάτι όχι και τόσο σπάνιο για την εποχή, και κάτω, ο µητροπολίτ­ης Καστοριάς Γερµανός Καραβαγγέλ­ης ανάµεσα σε Τούρκους αξιωµατικο­ύς και στρατιώτες.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece