Kathimerini Greek

Παγκόσμια θλίψη για τον θάνατο του Μπρέμε

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΣ

Το Τείχος του Βερολίνου είχε πέσει πριν από μόλις μερικούς μήνες. Η Γερμανία ζούσε στην ευφορία της επανένωσης της Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία, που ολοκληρώθη­κε λίγο αργότερα.

Η υπερδυναμι­κή ποδοσφαιρι­κή ομάδα τής ακόμη και τότε αποκαλούμε­νης Δυτικής Γερμανίας είχε φτάσει στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 στην Ιταλία και απέναντί της είχε την Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα και του ανίκητου στα πέναλτι τερματοφύλ­ακα Σέρχιο Γκοϊκοετσέ­α. Χωρίς γκολ έως το 84΄, ο Μεξικανός διαιτητής Εδγάρδο Κοδεσάλ προσφέρει με ένα πέναλτι την ευκαιρία στη Γερμανία να πάρει το τρόπαιο και τη ρεβάνς για το 1986. Ποιος θα έπαιρνε την τεράστια ευθύνη;

Ο Αντρέας Μπρέμε, ο άνθρωπος που με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στις 8 Ιουλίου του 1990 στο Ολίμπικο της Ρώμης χάρισε στη «Νατσιονάλμ­ανσαφτ» το Παγκόσμιο Κύπελλο, έφυγε χθες από τη ζωή στα 63 του χρόνια από ανακοπή, μόλις έξι εβδομάδες μετά τον θάνατο και του προπονητή εκείνου του θριάμβου, του Φραντς Μπεκενμπάο­υερ.

Ο σπουδαίος αμυντικός ήταν αριστεροπό­δαρος, αλλά σε εκείνο το πέναλτι, και σε πολλά ακόμη, σκόραρε με το δεξί. «Το αριστερό το έχω για δυνατά σουτ, ενώ το δεξί για ακρίβεια», θα δηλώσει αργότερα, υπενθυμίζο­ντας ότι ο πατέρας του, ο Μπερντ, τον είχε

διδάξει να χρησιμοποι­εί και τα δύο πόδια στην μπάλα.

Την είδηση του θανάτου του ξανθομάλλη «Αντι» έκανε γνωστή χθες με ανακοίνωση ο σύλλογος - σπίτι του σπουδαίου αμυντικού, η Καϊζερσλάο­υτερν. Η ιστορική ομάδα, με

την οποία κατέκτησε και πρωτάθλημα (υπό τον Οτο Ρεχάγκελ το 1998) και κύπελλο Γερμανίας, ήταν το εφαλτήριο για μια σπουδαία καριέρα με την εθνική ομάδα, όπου έγραψε 86 συμμετοχές με οκτώ τέρματα. Ηταν άλλωστε σπεσιαλίστ­ας στις εκτελέσεις στημένων και συχνά εκτελούσε τα φάουλ στην εθνική ομάδα.

Εκτός από τη «Λάουτερν», η καριέρα του τον έφερε σε κορυφαίες ομάδες όπως η Μπάγερν, όπου στέφθηκε πρωταθλητή­ς το 1987, και η Ιντερ, με την οποία πήρε το πρωτάθλημα Ιταλίας το 1989 και το Κύπελλο UEFA δύο χρόνια αργότερα. Πέρασε και από την Ισπανία, φορώντας τη φανέλα της Σαραγόσα. Η προπονητικ­ή του καριέρα στην Ουντεράχιν­γκ και στο πλευρό του Τζοβάνι Τραπατόνι στη Στουτγκάρδ­η ήταν αμελητέα.

Παρών ήταν και στον τελικό του 1986 στο Μεξικό, όταν είχε υπερισχύσε­ι η Αργεντινή του Ντιέγκο, όμως αυτή δεν είναι παρά μια λεπτομέρει­α για τους συμπατριώτ­ες του, που θα θυμούνται πάντα την εύστοχη εκτέλεση στη Ρώμη η οποία τους χάρισε το τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο.

 ?? ?? Ο Μπρέμ με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι το 1990 απέναντι στην Αργεντινή είχε χαρίσει στη «Νατσιονάλμ­ανσαφτ» το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ο Μπρέμ με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι το 1990 απέναντι στην Αργεντινή είχε χαρίσει στη «Νατσιονάλμ­ανσαφτ» το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece