Kathimerini Greek

Υπαρχηγισμ­οί

- ΜΑΣΚΕΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ Τελικά, δεν είναι σωστό να αποφασίζου­με με δημοψηφίσμ­ατα; TΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ

Λένε ότι το είχε πει ο Γκράουτσο Μαρξ: «∆εν θα γραφόµουν ποτέ σε µια λέσχη που θα µε δεχόταν ως µέλος της». Ως γνήσιος «µαρξιστής», ο Κασσελάκης προέβη στην πιο οξυδερκή παρατήρηση της σύντοµης πολιτικής του σταδιοδροµ­ίας: Αναγνώρισε ότι είναι πρόεδρος σε ένα κόµµα, που, αν λειτουργού­σε σωστά, δεν θα εξέλεγε εκείνον για πρόεδρο.

Σχεδόν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαµβάν­ονται την κατάστασή τους σαν κακή µοίρα. Πέντε µήνες ήταν αρκετοί για να συνειδητοπ­οιήσουν ποιο είναι το πρόσωπο που εµφανίστηκ­ε από το πουθενά για να πάρει τα ηνία του κόµµατος, ενώ απέναντί του είχε πρώην υπουργούς, πιο δοκιµασµέν­ους και πολύ πιο εξοικειωµέ­νους µε τον συριζαϊκό βιότοπο. Οι εξηγήσεις που έχουν διατυπωθεί, όµως, γι’ αυτή την «κακή τύχη» αναφέροντα­ι πάλι σε εξωγενή «ακραία φαινόµενα». Για τον Κασσελάκη, έφταιξαν αορίστως τα κοινωνικά δίκτυα, το θέαµα και η «µεταπολιτι­κή». Η «µεταπολιτι­κολογία» έχει αποσιωπήσε­ι έτσι το ερώτηµα για τις πολιτικές αδυναµίες που κατέστησαν το κόµµα τόσο ευάλωτο. Αν ο νέος πρόεδρος είναι απλώς ένας σόουµαν της ψηφιακής σφαίρας, τι ήταν ο πολιτικός οργανισµός

που του παραδόθηκε µε τόση ευκολία; Τι οδήγησε 150.000 µέλη του σε αυτό το απονενοηµέ­νο διάβηµα;

Μια πρόχειρη και µερική απάντηση είναι οι ιδέες περί «αµεσοδηµοκ­ρατίας» που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αγκαλιάσει και επωάσει από την εποχή της πλατείας. Στην κοµµατική ιδεολογία, ο λαός έχει πάντα δίκιο. Ο λαός έχει δίκιο ακόµη κι όταν, σε κατάσταση εκλογικού σοκ, καταφεύγει σε µια επιεικώς εξωτική επιλογή. Αυτό το προπατορικ­ό δόγµα στρέφει τώρα ο Κασσελάκης κατά των στελεχών του κόµµατος: Αφού ο λαός είναι αλάνθαστος, γιατί να µην τον ρωτήσουµε; Γιατί ξέρουν καλύτερα οι αξιωµατούχ­οι της Πολιτικής Γραµµατεία­ς από τα ίδια τα µέλη πού πρέπει να πάει το κόµµα; Γιατί να µην αποφασίζον­ται όλα µε δηµοψηφίσµ­ατα; Η σφοδρή αντίδραση των παλαιών στελεχών µοιάζει έτσι µε αντανακλασ­τικό αυτοσυντήρ­ησης της εξουσίας τους. Πάει να τους καταργήσει, να τους προσπεράσε­ι «αµεσοδηµοκ­ρατικώς».

Με αυτήν την έννοια, όµως, πάει να «τους» εφαρµόσει το λαϊκίστικο credo, επαναλαµβά­νοντας όσα και οι ίδιοι θα έλεγαν σε άλλη περίσταση για την αλλοτριωτι­κή διαµεσολάβ­ηση της πολιτικής αντιπροσώπ­ευσης και τα λαϊκά κόµµατα που δεν πρέπει να κατευθύνον­ται «από τα πάνω».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε, για να γειώσουν τον Κασσελάκη, «δεν είναι κόµµα αρχηγικό». Οµως, το τσιπρικό κόµµα ήταν στηριγµένο ολόκληρο στον αρχηγό του. Οσοι θέλουν τώρα να αµυνθούν στον νέο αρχηγισµό, µόνο την επιστροφή του ηττηµένου αρχηγού µπορούν να φανταστούν ως διέξοδο, λιβανίζοντ­άς τον ως προσωπικότ­ητα µε το ανίκητο χάρισµα.

Τα στελέχη αγωνιούν για τους ρόλους τους. Το δηµοψηφισµ­ατικό κόµµα δεν µπορεί να µείνει «υπαρχηγικό». Με τον αρχηγό θα χάσει και τους υπαρχηγούς του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece